Hoe vind je de juiste sportschool?

Een van de voornaamste redenen voor mensen om bij mij in mijn private gym te komen trainen, is een ‘afkeer’ van de doorsnee sportschool. Zo’n groot, modern fitnesscentrum vol fitgirls en beach boyz kan namelijk best intimiderend zijn. Veel mensen voelen zich veel meer op hun gemak in een kleinere ruimte, met weinig tot geen andere mensen om zich heen. Een behoefte waar ik met mijn personal training studio prima in kan voorzien.

Ik zou dan ook kunnen schrijven dat jullie allemaal naar mijn private gym moeten komen en daarmee mijn kortste blog ever kunnen publiceren. Maar dat gaan we niet doen. Want ook ik, een zelfstandige personal trainer met zijn eigen studio, zal de mensen die bij mij trainen geleidelijk richting die grote sportschool proberen te ‘duwen’.

Want hoe gezellig en gemoedelijk het er bij mij in de studio aan toe gaat: er komt een moment dat je jouw doel bereikt hebt, gaat verhuizen, of gewoon door je geld heen bent. En dan zit je opeens zonder gezellige en gemoedelijke private gym.

Maar ik ben ook van mening dat jij nooit van een trainer of locatie afhankelijk moet worden. Als jij alleen maar kan sporten wanneer er iemand naast je staat of er een X aantal mensen in dezelfde ruimte aanwezig zijn, dan zal je nooit in staat zijn om je behaalde resultaten ook te behouden.

Sterker nog: de kans dat je resultaat behaald zal niet bijster groot zijn. Jouw motivatie om te sporten zal minder vanuit jezelf komen. Terwijl je juist die intrinsieke motivatie zo hard nodig hebt. Iets wat mij pijnlijk duidelijk is geworden tijdens de vorige covid lockdowns: toen mijn studio opeens dicht moest en we het met buitentrainingen en Zoom moesten doen, verdwenen sommige sporters van de aardbodem. Om na de lockdown weer op te duiken, maar nu zonder hun kracht en conditie.

Dus, zelfs al train je al elders met een personal trainer of ben je een buitensporter, dan doe je er alsnog goed aan een sportschool te vinden. Maar hoe vind je die als je sportscholen als intimiderend ervaart? Hierbij deel ik mijn ‘tips en tricks’ voor het vinden van de juiste sportschool – zelfs al blijf je er nu nog liever weg…

 

Check je overtuigingen

Misschien komt jouw weerstand tegen de sportschool wel voort uit een negatieve ervaring. Maar er is ook een kans dat jij nooit zo’n negatieve ervaring hebt meegemaakt – maar hem wel verwacht. In je hoofd zie jij het al gebeuren dat je bij het bezoeken van sportschool door al die strakke, knappe sporters wordt uitgelachen omdat jij niet weet hoe je een loopband aan moet krijgen.

Maar is dat ook echt wat er zal gebeuren? Als je denkt van wel: hoe weet je dat zo zeker? Je hebt het immers nog nooit meegemaakt?

Een overtuiging is een generalisatie over hoe de wereld werkt, die jij voor waar aanneemt. Al lijkt de overtuiging dat je in de sportschool uitgelachen gaat worden nog zo concreet en neem je deze voor waar aan: zolang je het niet echt ervaren hebt, is het een verzinsel. Je weet helemaal niet zeker of zoiets gaat gebeuren. Dus waarom je acties van een verzinsel af laten hangen?

Mocht je denken dat al die fitte, gespierde mensen in de sportschool staan te trappelen om beginners zoals jou te beschimpen, dan kan ik je gerust stellen. Dat doen ze namelijk niet. Ze zijn veel te druk met hun eigen fysiek en training om naar die van jou te kijken. Al kom je daar alleen achter door uit je hoofd, en de sportschool binnen te stappen…

(En om toch even mijn eigen ‘sportschool’ te pluggen: o.a. het veranderen van je overtuigingen komt aan bod in het Best in You coaching programma)

 

Kijk naar de sfeer en cultuur

Sportscholen komen in allerlei ‘soorten en maten’. In een Fit20 of Happy Bodies hangt een compleet andere sfeer dan in een TrainMore of hippe Amsterdamse ‘gym’. Je zal dus echt niet altijd tussen de fitgirls en bodybuilders terechtkomen. Al wil je dat misschien eerst zelf zien voordat je het gelooft.

Gelukkig biedt iedere serieuze sportschool vrijblijvende dagpassen, proeflessen en ‘try outs’ aan. Dus als je wilt weten hoe de sfeer en cultuur in een sportschool is, probeer deze dan gewoon eens uit. Mocht je bij binnenkomst van de fitnessruimte alweer gillend naar buiten willen rennen, dan no worries: je bezoek is immers gratis!

Wat je keuze makkelijker kan maken is dat steeds meer sportscholen een specifiek publiek proberen te bedienen. Zo bieden sportscholen steeds vaker trainingen en lesprogramma’s aan exclusief voor vrouwen; denk dan aan kickboksen voor dames. En als vrouw kan je ook terecht bij een van de (inmiddels vele) sportscholen waar alleen vrouwen worden toegelaten. Dus vind je het niet prettig om tussen de mannen te staan, dan zijn er alternatieven.

Al doe je er ook bij een sportschool die volledig in jouw straatje lijkt te passen nog steeds goed aan deze eerst een keer uit te proberen. Sfeer en cultuur wordt ook bepaald door de inrichting; denk aan belichting, muziek en aanwezige materialen. Misschien krijg je wel de zenuwen van deephouse en grote apparaten. Maar een Crossfit Box met alleen maar rigs, barbells en kettlebells is weer het andere uiterste.

 

Kies je momenten

Welk publiek een sportschool bezoekt hangt vaak af van het moment van de dag. Die fitgirls en bodybuilders die ‘s avonds de sportschool bevolken? Die zitten overdag waarschijnlijk gewoon op kantoor of in de collegebanken. Grote kans dat je ‘s ochtends of rond het middaguur tussen de ouderen zit.

De sfeer en cultuur in een sportschool hangt dus vaak samen met wanneer je er komt. Ervaar je sportscholen als intimiderend, dan helpt het om deze eens overdag te bezoeken. Het zal er niet alleen rustiger, maar voor jouw gevoel misschien ook ‘relaxter’ zijn.

(Al kunnen ook die 65 plussers die ‘s ochtends naar de sportschool gaan behoorlijk fanatiek zijn…)

 

Ga voor een korter abonnement

Als Hollanders gaan we natuurlijk graag voor het goedkoopste. Zoals een sportschool abonnement van slechts 15 euro per maand – waar we dan vervolgens wel twee jaar aan vast zitten. Maar misschien dat de vrees ergens aan vast te zitten jou er juist van weerhoud een lidmaatschap af te sluiten. Niet geheel onterecht trouwens.

Daarom is het goed om te weten dat veel sportschool tegenwoordig maandelijks opzegbare abonnementen aanbieden. Ja, deze zijn op maandbasis vaak wel duurder dan de abonnementen die je voor een langere tijd afsluit. Maar je kan er ook sneller vanaf, mocht de sportschool je toch niet bevallen.

 

Kies een sportschool met begeleiding

De afgelopen 10 jaar is er een wildgroei aan ‘budget sportscholen’ ontstaan: denk aan de BasicFit en Fit for Free waar je voor een schijntje je fitnessding kunt doen. Fijn voor je portemonnee, maar om die prijs zo laag te kunnen houden moeten dergelijke sportfabrieken wel op bepaalde zaken beknibbelen. Zoals instructeurs.

Terwijl juist die begeleiding zo belangrijk is. Niet alleen voor de veiligheid van de leden, maar ook voor de sfeer en beleving. Een goede, betrokken instructeur kan jou op je gemak stellen en je ergens thuis laten voelen. Als jij de sportschool (nog) niet de meest fijne omgeving vindt, ga dan voor een met begeleiding. Waarschijnlijk betaal je er wel meer voor, maar soms het kan een wereld van verschil maken.

 

Ga met iemand samen

Als je het geen fijne gedachte vind om in je eentje een sportschool binnen te stappen, waarom dat dan niet met iemand anders doen? Misschien ken je iemand die al bij een sportschool lid is. Vraag eens aan haar of je een keer mee met haar mee mag. Of misschien heb je een vriend, buurman of collega die ook tegen zijn eerste sportschoolbezoek aan zit te hikken. Misschien kunnen jullie samen?

Samen met iemand een sportschool bezoeken kan heel veel schelen. Zeker als die ander daar al een beetje wegwijs is. Zo ben ik ooit met een van mijn sporters – een jonge vrouw die gevoelig was voor paniekaanvallen – naar de plaatselijke Fit for Free gegaan om daar met haar te sporten. Het was op dat moment even ‘omschakelen’ – van een PT studio naar een grote hal met tientallen mensen en apparaten – maar de laatste keer dat ik haar sprak had zij zich ingeschreven voor een cursus weightlifting bij een Crossfit gym. Zo kan het dus lopen!

En natuurlijk hebben veel fitnesscentra hun eigen personal trainers die jou daar wegwijs kunnen maken. Een personal trainer kan naast een begeleider ook fungeren als sportmaatje of stok achter de achter de deur. Maar, om weer terug te komen op waar ik deze blog mee begon: je wilt nooit afhankelijk worden van een personal trainer. Kijk dus altijd naar je eigen redenen en motivaties om te trainen, en leer hoe je jezelf in beweging kunt houden.

 

Zie daar: mijn adviezen om jou te helpen bij het vinden van een sportschool die bij jou past. Wil je suggesties over sportscholen bij jou in de buurt (let wel: ik woon in Haarlem… Dus met sportscholen in Zierikzee kan ik je niet helpen)? Of zoek je toch een private gym met de beste persoonlijke begeleiding? Laat dan een comment achter of neem contact op!

 

Leave a Comment