Doelen: denk groter!

De mate van succes die jij kunt behalen, hangt samen met jouw doelen. Doelen zijn de aandrijvers van je gedrag. Ze wijzen je de richting, stimuleren acties, en kunnen je vertellen of je op de goede weg zit. Zoals Mark Twain het ooit zei: ‘without dreams and goals there is no living, only merely existing’ – zonder doelen is er geen leven, slechts een bestaan. 

Nu hoor ik vaak tijdens kennismakingsgesprekken dat iemand ‘niet de motivatie op kan brengen om te sporten of gezond te eten’. Vraag ik hen vervolgens naar wat ze dan willen bereiken, dan blijkt al snel wat het probleem is. Want laten we eerlijk zijn: niemand raakt gemotiveerd door ‘een paar kilootjes eraf’. En niemand raakt geinspireerd door ‘een beetje strakker in het vel’. 

Je moet er misschien wat Hollandse nuchterheid voor opzij zetten, maar denk aan wat jij het allerliefste zou willen (en ik weet vrij zeker dat ‘een beetje strakker’ dat niet is). Is dat een sixpack? Billen waar een Kardashian jaloers op zou zijn? De New York Marathon rennen – in een speedo of bikini? Prima!

Het hebben van een ambitieus, lange termijn doel is een belangrijke voorwaarde voor motivatie. Zo’n einddoel (of droom) geeft je inspiratie en richting; de gedachte aan dat doel zal – mits deze echt ambitieus genoeg is en betekenis heeft – ook iets bij je teweegbrengen.

Helaas zullen de meesten van ons vooral bescheiden doelen stellen. Doelen die realistisch zijn en waarvan we weten dat we ze ook echt kunnen bereiken – ooit. Als we ervoor willen werken. De paradox van kleine, realistische doelen is echter dat ze in theorie wel haalbaar zijn, maar vaak de kracht missen om jou daadwerkelijk in beweging te krijgen.  

Dat betekent niet dat die kleinere doelen geen plaats hebben. Integendeel; jouw einddoel is juist het resultaat van allerlei kleine, alledaagse handelingen. Die drie keer per week hardlopen en een salade als lunch zijn net zo goed doelen als 30 kilo afvallen dat is.  

Maar die kleinere doelen dienen wel onderdeel van een groter geheel zijn. Je moet iets hebben waar je écht naar toe kan en wilt werken. Dat hoeft niet eens een fysiek doel te zijn; als het maar iets is wat betekenis voor jou heeft en je inspireert. Doet jouw huidige doel dat niet, dan zal je waarschijnlijk groter moeten denken. 

 

Wees realistisch, over de juiste dingen 

Dan toch even iets wat misschien verwarrend zal klinken na wat je net gelezen hebt. Namelijk dit: ook wanneer je ambitieuze doelen stelt, dien je realistisch te zijn. En dan niet over het doel zelf, maar wat je ervoor moet doen. 

Want voor een ambitieus doel zal je ook hard moeten werken. Harder dan je nu misschien denkt. Je zal bepaalde dingen op moeten geven. Je zal door moeten zetten op momenten dat je daar echt geen zin in hebt. En je zal op momenten stil komen te staan of zelfs uit de bocht vliegen. Het hoort allemaal bij het proces van verandering. 

Hoe realistischer je bent over hoe hard je voor dat doel zal moeten werken, hoe makkelijker je met de onvermijdelijke obstakels en tegenslagen om zal kunnen gaan. Misschien motiveren ze jou wel om door te zetten, omdat je weet dat ze erbij horen – en jouw doel blijkbaar zo serieus is dat je er ook echt voor moet knokken. 

Heb je hulp nodig bij het bereiken van je doelen? Neem dan gerust contact op!

Leave a Comment