De beste personal trainer van Haarlem?

Laten we eerlijk zijn: we hebben onszelf allemaal weleens gegoogled. Toch? Gewoon even checken hoe populair je bent… Ik doe het dus ook, al zoek ik dan op  ‘Personal Training Haarlem’ (conform mijn website url). Het is toch goed om te weten of je website nog een beetje in de zoekresultaten verschijnt. Toch viel me de laatste keren bij het doorspitten van de zoekresultaten iets op: namelijk hoeveel van mijn collega-trainers zichzelf  ‘de beste (personal) trainer van Haarlem’ noemen.

Ik zal eerlijk zijn: als ik zoiets lees, dan begin ik me toch allerlei dingen af te vragen. Zet ik mezelf wel op de juiste manier ‘in de markt’? Maar ook: waar haal je het lef vandaan om jezelf de beste trainer te noemen (en waarom heb ik dat lef niet)? Geloven deze trainers dat echt, of doen ze dat vooral ter promotie van zichzelf? Word het niet eens tijd dat ik mezelf, gezien mijn ervaring, opleidingsniveau en honderden tevreden klanten, de ‘beste trainer van Haarlem’ ga noemen?

Een van mijn collega-trainers (conculega’s) baseerde zich zelfs op een of ander marketingbureau, wat blijkbaar – o.a. via ‘mystery shoppers’ – onderzoek had gedaan naar de trainers in de omgeving. Wat is dat dan voor marketingbureau? Wie zijn die mensen? Waar deden ze onderzoek naar (uiteindelijk bleek dit niet de kwaliteit van de trainingen, maar naar hoe snel de telefoon werd opgenomen te zijn)? En hebben ze überhaupt weleens contact met mij gehad?

Worden wij trainers stiekem in de gaten gehouden door een soort geheime dienst…? #bigbrotheriswatchingyou

Maar dan besef ik me weer dat ‘de beste trainer van die ene stad of regio’ nogal nietszeggend is. Er is namelijk niemand die objectief kan bepalen wie die beste trainer is. 95 % van de mensen die ooit met een Personal Trainer in contact komen, hebben niet de kennis of know-how hebben om te weten of hun trainer hen ook écht de beste training bied. En dat is ook niet erg: zolang er maar een klik en band met die trainer is. Misschien is je training wel helemaal niet zo persoonlijk, goed doordacht of ‘evidence based’ als jij denkt. Maar wat maakt dat uit, als je dankzij jouw trainer 3-4 keer per week intensief sport? Grote kans dat je met die inzet alsnog goede resultaten bereikt.

En iedereen zoekt ook wat anders in een Personal Trainer. De een zoekt een cheerleader of sportmaatje, de ander een beul. Misschien zoek je een CrossFit benadering, of misschien heb je liever iemand die meer met boksen of Pilates doet. Natuurlijk heb ik duidelijke opvattingen over wat de beste trainingsmethodiek is. Maar als jij die methodiek als saai of eentonig ervaart (toch een korte reality check: effectieve training is vaak saai en eentonig, want routine is key), dan zal je er waarschijnlijk niets mee doen.

Ik durf met redelijke zekerheid te zeggen dat ik zeer doordachte, verantwoorde trainingen verzorg. Ik ben hoog opgeleid, en heb veel ervaring en kennis; meer nog dan 90 procent van de andere trainers in de regio. En toch zijn er mensen die, na een ‘proefles’ bij mij gevolgd te hebben, nooit meer terugkomen – en die uiteindelijk ook een andere trainer vinden. Net zoals ik mensen begeleid die bij andere Personal Trainers hun draai niet konden vinden.

(Grappig weetje: ik heb regelmatig mensen van sites als Haarlem City Blog uitgenodigd voor een training. En achteraf viel het hen bijna standaard wat tegen. Het waren namelijk altijd fans van Bootcamp, CrossFit, kickboksen en andere ‘hoog tempo, laag gewicht’ workouts. En dan kwamen ze terecht bij een trainer die super doelgericht was en zich richtte op ‘echte’ krachttraining. Dus met minder herhalingen, met best wel zware weerstanden. Iets wat doorgaans niet gepaard gaat met zweet en melkzuur, wat vooral vrouwen als teken van een ‘goede training’ zien)

Zoek je een beul die jou de grond instampt? Dan ben ik niet degene die je zoekt. Doe je graag de meest wilde, alternatieve oefeningen die je nóóit eerder gedaan hebt, dan vind je mijn op de ‘basics’ gerichte aanpak waarschijnlijk niet leuk genoeg. Doe je je oefeningen graag 20 keer omdat je dan zo lekker gaat verzuren? Dan vind je het misschien wel vervelend als ik je continu vraag zwaarder gewicht te pakken waarmee je niet meer dan 8 herhalingen kunt maken.

En misschien ben ik, vanuit het oogpunt van een langdurige samenwerking, gewoon ‘je type’ niet. Los van hoeveel ik weet, en hoeveel ervaring ik heb: ik ben voor jou niet de beste trainer.

Daarom is ‘de beste personal trainer van Haarlem / Amsterdam / Timboektoe whatever’ een behoorlijk nietszeggende titel. Uiteindelijk is er niemand die 100 % objectief kan bepalen wat een training / trainer goed of slecht maakt. En zoekt iedereen wat anders in een – voor hem of haar meest geschikte – Personal Trainer. Ga dan ook in de eerste plaats af op je gevoel en intuïtie, en niet op de marketingstrategieën die een trainer er op nahoudt!

(en mocht je toch op zoek zijn naar de beste personal trainer van Haarlem, laat ik dan eens brutaal zijn en je vragen om met mij contact op te nemen…)