Kom uit je comfort zone

‘Life happens at the end of your comfort zone’. Misschien heb je deze of een soortgelijke ‘quote’ ergens langs zien komen. Ik gok op social media, met op de achtergrond een zonsondergang – of strak fitnessmodel. En het is ook best een mooie. Want het gaat over jezelf uitdagen, pushen of iets anders waar we graag over lezen… Maar wat we lang niet altijd doen.

De ‘comfort zone’ kan je zien als een cirkel waarbinnen alles ligt waarbij jij je prettig en veilig voelt. Buiten die cirkel ligt alles wat je spannend, ongemakkelijk of misschien wel intimiderend kan vinden. In een drukke kroeg op die leuke man / vrouw afstappen bijvoorbeeld, of je eerste kickboksles meedoen. Het zijn dingen die je niet snel zal ondernemen of op zal zoeken – omdat ze spannend of onbekend zijn. 

Van sommige dingen die buiten jouw comfort zone liggen weet je dat ze oncomfortabel of vervelend kunnen zijn. In een ijsbad stappen bijvoorbeeld, of je uitspreken tegen je baas. Maar van veel dingen heb je geen idee of ze dat zijn, omdat je ze nooit eerder bent tegengekomen of echt hebt meegemaakt. Je denkt het te weten… Maar weet het eigenlijk helemaal niet. 

Dit betekent ook dat het doen van iets wat je niet eerder gedaan hebt bijna altijd spannend of ongemakkelijk zal zijn. Zelfs al is het zoiets ‘simpels’ als het maken van een salade of het optillen van een zwaardere kettlebell. Het is makkelijk om je hier van alles bij voor te stellen: ‘straks krijg ik een voedselvergifting!’ Of ‘zometeen ga ik door mijn rug!’ Inderdaad, je weet nooit wat er zou kunnen gebeuren… Maar die onzekerheid is wel iets wat erbij hoort – en wat je dan ook dient te accepteren. Wil je veranderen? Dan zal je uit je comfort zone moeten stappen.

 

Veiligheid boven alles?

Zoals er soms over gesproken wordt (zie de quote van eerder) lijkt het misschien alsof de comfort zone uitsluitend iets is wat jou tegenwerkt. Toch heeft het wel degelijk een functie: zelfbescherming. Jouw comfort zone fungeert namelijk ook als een ‘veiligheidszone’. 

Sommige dingen die buiten jouw comfort zone liggen zijn ook echt gevaarlijke ondernemingen. Op je eerste dag in de sportschool 100 kilo aan een stang hangen en deze boven je hoofd uit proberen te stoten bijvoorbeeld. Of een Hells Angel zijn motor omduwen. Door zoveel mogelijk binnen je comfort zone te blijven kan je (fysieke) schade aan jezelf of anderen voorkomen. 

(Want het zou toch vervelend zijn als je die Hells Angel helemaal in elkaar moet stompen omdat jij zijn motor hebt omgeduwd…)

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat alles wat een beetje buiten je comfort zone ligt een gevaar voor lijf en leden is. 100 kilo boven je hoofd uitstoten is link, maar 10 kilo moet gewoon kunnen – zelfs al blijkt het toch nog wat te zwaar te zijn. De randen van je comfort zone en je veiligheidszone zijn dus niet dezelfde. Jouw veiligheidszone is altijd groter, wat betekent dat er net buiten die comfortzone nog genoeg ruimte is om dingen (veilig) te proberen. 

Al ervaar je dat zelf misschien niet zo. Wat die comfort zone vaak extra ‘comfortabel’ maakt, is dat wij mensen gefocust zijn op het negatieve. Het ‘worst case scenario’, wat wij waarschijnlijk nooit mee zullen maken, waarvan we doorgaans niet eens weten of het in de praktijk daadwerkelijk zo uit zou pakken… Maar wat we wel in ons hoofd hebben zitten en als een reële mogelijkheid zien. Daardoor kan het zelfs al een klein beetje buiten je comfort zone treden al enorm eng zijn.

 

Kom uit die comfort zone

Met de wetenschap dat we dingen vaak veel groter maken dan ze zijn: hoe kan je toch uit die warme, veilige comfort zone stappen? Ten eerste: door te accepteren dat onzekerheid een zekerheid is. Je kunt nooit weten hoe iets wat je niet eerder gedaan hebt, in de praktijk uit zal pakken. Toch heeft dat jou in het verleden er nooit van weerhouden om je in te schrijven voor een studie, te solliciteren, te swipen op die leuke man of vrouw of dat hele eind naar Zuid-Frankrijk te rijden.

Ten tweede, en dit is tevens heel simpel: door het voorzichtig te doen. Met kleine stappen en laagdrempelige acties, die je ook – als je eenmaal ontdekt hebt dat het buiten die comfort zone helemaal niet zo eng is – regelmatig kunt herhalen. 

Ben je geen goede kok en vind je het lastig om een gezonde maaltijd te bereiden? Probeer dan eerst eens een smoothie te maken. Ervaar je die grote sportschool als intimiderend? Houd het voorlopig dan bij een kwartiertje op een loopband totdat je meer ‘gewend’ bent. Heb je moeite met het aangeven van je grenzen op je werk? Begin dan eerst eens met vaker ‘nee’ zeggen via app of e-mail.

Natuurlijk kunnen ook die kleine stappen en acties nog steeds ‘spannend’ zijn. Dat is goed, want het betekent dat jij je daadwerkelijk uit je comfort zone aan het begeven bent. En hoe vaker je dat weet te doen, hoe meer je de grenzen zal verleggen. Uiteindelijk zal je die dingen die je voorheen niet deed, jouw comfort zone intrekken. En zal jezelf uitdagen net zo goed een gewoonte kunnen worden als sporten en gezond eten. 

Deze tekst komt uit het Best in You lifestyle coaching programma, een traject gericht op het aanleren van gewoontes en vaardigheden die je helpen gezonder te leven. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact op! 

Leave a Comment