De Edison Mindset

Je staat er waarschijnlijk niet bij stil wanneer je het lichtknopje indrukt, maar de uitvinding van de gloeilamp ging niet echt gemakkelijk. Thomas Edison, de uitvinder van het wonderlijke glazen lichtbolletje, heeft naar eigen zeggen eerst 10.000 mislukte pogingen moeten ondernemen voordat hij een gloeilamp wist te ontsteken. De jaren na zijn historische uitvinding kreeg hij vaak de vraag waarom hij, na zoveel keer gefaald te hebben, toch door bleef gaan? Waarop hij antwoorde met zijn inmiddels beroemde uitspraak: ‘ik heb niet gefaald, ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken’.

Als Edison nooit de moeite had genomen om na iedere mislukte poging weer een beetje aan zijn lampje te sleutelen, dan had je deze tekst nu misschien wel bij kaarslicht gelezen. Maar ga nu eens terug naar je recente afvalpoging. Heb je deze op dezelfde manier benaderd als hoe Edison zijn uitvindingen benaderde? Of ben je op een gegeven moment van het pad afgeraakt, om het vervolgens direct op te geven?

Leren van je fouten is een mooie filosofie, maar het is er – blijkbaar – niet een die van toepassing op afvallen is; het is gewoon niet de manier waarop wij het afvallen benaderen. Wanneer wij  een afvalpoging ondernemen, dan doen we dat met een duidelijk doel: 5, 15, misschien wel 50 kilo eraf. En dat moet vooral snel en pijnloos gebeuren. Afvallen is namelijk een vreselijk iets – je ontzegt jezelf allerlei culinaire pleziertjes, lijd misschien wel honger, en moet er ook nog eens bij sporten – en daar wil je zo snel mogelijk vanaf zijn.

Hoewel ik de beste man nooit gekend heb, ga ik er vanuit dat Edison het bij het uitvinden van zijn gloeilamp ook graag in één keer goed had willen hebben. Dat is hem niet gelukt, maar hij koos er wel voor om – iedere keer weer – zijn lampje een beetje aan te passen, en het opnieuw te proberen. Hoe was dat voor jou, de laatste keer dat je van je dieet afweek? Keek je naar wat je fout had gedaan, om vervolgens te bedenken hoe je dit anders of beter zou kunnen doen? Of gooide je meteen de handdoek in de ring?

De moraal van Edison zijn verhaal is niet zozeer het doorzetten. Het is vooral het testen, aanpassen, en opnieuw testen; net zolang tot het goed is.  Wil je niet alleen kilo’s verliezen, maar ook je levensstijl veranderen zodat je die resultaten kan behouden, dan zal je moeten experimenteren. Je zal uit moeten vinden welke eet- en leefgewoontes voor jou werken, onder andere door het maken – en uiteindelijk leren! –  van fouten.

En dat doe je niet door te denken als iemand die zo snel mogelijk in een bikini wilt passen, maar als een Thomas Edison. Geef jezelf de ruimte om uit te vinden wat werkt; ga niet alleen voor het presteren, maar ook voor het leren!