Doe eens normaal…

Misschien herken je het: je probeert op je eten te letten, en dat nobele streven maakt je meteen het zwarte schaap. Terwijl je vrienden met een biertje in hun handen staan, sta jij aan je flesje Spa Blauw te nippen. Je vriendinnen bestellen tijdens jullie etentje nog een brownie met kaneelijs, jij een groene thee. En als je ‘geluk’ hebt, wordt je goede gedrag ook nog eens beloond met allerlei bemoedigende opmerkingen:‘Doe eens niet zo ongezellig man!’

 ‘Ahhhh, kom op nou, we bestellen altijd die brownie met kaneelijs! Girls night out, whooooo’

 ‘Je bent toch geen koe / schaap / ander dier wat voornamelijk planten eet?’

Het zijn bijna eenzame momenten. En momenten die ‘gezond’ eten bijna ongewoon maken: een uitzondering. Iets wat voor maar een select groepje mensen is weggelegd. Gezond eten is (blijkbaar) abnormaal.

Mocht je op zo’n manier naar gezond eten kijken, dan is dat best begrijpelijk. Maar, dat zou dus betekenen dat ons moderne, ongezonde eetpatroon wel ‘normaal’ is. Het is blijkbaar ‘normaal’ om chemisch fabrieksvoer naar binnen te werken, te weinig groentes en fruit binnen te krijgen, en met de nodige kilo’s overgewicht rond te lopen. Het is maar wat je ‘normaal’ noemt.

Er is niets abnormaals aan wat wij vaak ‘gezond eten’ noemen. Onze voorouders deden niet anders dan (willekeurig voorbeeld) groente en fruit eten. Dan is een diepvriespizza als avondeten toch een stuk minder normaal. Hoe normaal is het om allemaal dikmakende bende in je mond te stoppen? En hoe abnormaal is het om jezelf te voeden met wat de natuur ons al tienduizenden jaren te bieden heeft?

Zou je ‘gezond’ als iets uitzonderlijks zien, dan wordt het bijna onmogelijk het je eigen te maken. Het krijgt namelijk een negatieve wanklank. Maar gezond eten is niet uitzonderlijk, en al helemaal niet negatief; het is zoals het hoort. De manier van eten die zoveel mensen te zwaar, ongezond en futloos heeft gemaakt is abnormaal.

‘Tja, leg dat maar eens uit aan mijn vrienden / familie / omgeving…’

Ik weet het. Natuurlijk zullen je vrienden en vriendinnen, met hun biertjes en brownies, geen boodschap aan het bovenstaande hebben. Want ‘waarom doe je nou gewoon niet effe lekker gezellig?’

Het bemoeien met anderen zit nu eenmaal in de mens. En als jij het doelwit van allerlei bemoeienissen bent, dan kan dat bijzonder benauwend en vervelend worden. Maar hier is de wijze les: als anderen jouw manier van eten niet snappen, recht dan je rug en ga vooral NIET jouw manier van (gezond!) eten verdedigen. Als je een vegetariër te eten krijgt, dan ga je hem of haar toch ook niet op de manier van eten aanspreken? 

(doe je dat wel: stop ermee, je schiet er niets mee op én laat ook nog eens zien dat je slecht gezelschap bent)

De volgende keer dat iemand op een negatieve toon naar jouw eetgewoontes vraagt, of jou tot slechte eetgewoontes probeert te verleiden, counter dan met ‘dat is wat ik doe. Dat zijn mijn principes’. Dat simpele antwoord is vaak genoeg om van andermans geklaag af te komen. Blijven ze toch doorzeuren, dan zegt dat heel veel over hen…

Bedenk: het is jouw leven, en jouw gezondheid. En misschien moeten die anderen gewoon een keer normaal doen…

 

(het bovenstaande is voor een groot deel afkomstig uit het Best in You 12 week coaching programma. In dit coaching programma leer je nieuwe manieren van denken, krijg je inzichten in jezelf en leer je nieuwe, gezonde eet- en leefgewoontes. Interesse? Laat een reactie achter of neem contact op!)