Ziek van de suiker (en gluten)…

Laat ik deze blog eens beginnen met een stukje trivia. Ik roep zometeen een paar symptomen, en jij geeft aan bij welke ‘ziekte’ deze symptomen horen. Komt-ie:

-Door blijven eten terwijl je al verzadigd bent;

-Geen controle over het eten hebben, en niet in staat zijn om met eten te stoppen;

-Eten om gevoelens van spanning en stress te kunnen verlichten.

Een echte ‘health freak’ weet precies waar ik het over heb. Dat zijn allemaal symptomen van suikerverslaving! Nou… Niet helemaal. Het zijn de symptomen van een eetstoornis.

We zitten nog geen week in het nieuwe jaar, en ik ben nu al doodziek van al die kansloze ‘tips om af te vallen’ waar je o.a. op Facebook mee om de oren geslagen wordt. En dan gaat het me niet eens om de timing van of overkill aan tips, blogs en artikelen. Het gaat me vooral om de inhoud. Want al die trainers, bloggers en ‘health coaches’ lijken het er over eens te zijn: wil je anno 2015 nog af kunnen vallen, dan zal je meer dan ooit de gluten en suikers moeten vermijden.

Ik heb het hele concept van gluten- en/of suikervrij eten nooit echt besproken. Dat heb ik bewust gedaan, omdat ik enerzijds wel het idee had dat wij ‘nuchtere Hollanders’ redelijk snel over deze hype heen zouden zijn, en anderzijds geen zin heb om uitzichtloze discussies met geïndoctrineerde huis-tuin-en-keuken experts te voeren (want tegenwoordig is iedereen professor, aan de universiteit van Google).

Maar dan blijkt het vermijden van gluten, tarwe, en suiker aan het begin van 2015 nog altijd de voornaamste tip voor gewichtsverlies te zijn. Oké… Oké. Dan wordt het tijd voor de keiharde waarheid. 

Volgens ‘deskundigen’ komt glutenintolerantie steeds vaker voor. Maar échte glutenintolerantie, ook wel bekend als coeliakie, is een aandoening waar misschien 1 %  van de bevolking last van heeft. En zoals iedereen die deze ziekte heeft je kan vertellen, komt die opgeblazen buik die jij zo nu en dan hebt niet eens in de buurt van de ‘ongemakken’ die bij échte coeliakie horen.

Wat ook zo vaak voor schijnt te komen, is suikerverslaving. Want we krijgen veel te veel suiker binnen, via onze alledaagse voeding, veel meer ook dan op de verpakking van onze voeding staat, en suiker triggert dezelfde gedeeltes in onze hersenen als cocaïne, dus suiker is net zo verslavend en gevaarlijk als harddrugs OH MY GOD OH MY GOD OH MY GOD!

Welnu… Mocht je van mening zijn dat je verslaafd bent aan suiker, bezoek dan eens een afkickkliniek. Ga eens een dagje tussen de junks of alcoholisten zitten. Moet je kijken hoe snel je van die zogenaamde ‘suikerverslaving’ genezen bent.

 

Zonder al teveel in detail te treden en daarmee het risico te lopen aan mijn uiteindelijke punt voorbij te gaan: voor de schadelijke werking van o.a. gluten en suiker(verslaving) is simpelweg geen overtuigend wetenschappelijk bewijs. De bijna magische gezondheidsvoordelen die mensen dan toch ervaren wanneer ze gluten / suikers vermijden, vallen vaak heel logisch te verklaren; zou je bijv. al je broodjes vervangen door sla, dan krijg je veel minder calorieën binnen waardoor je ook makkelijker afvalt. Of wat te denken van het ouderwetse placebo-effect: als je er heilig van overtuigd bent dat suikers slecht zijn, dan zal je je ongetwijfeld beter voelen als je ze niet meer eet.

Goed… Ondanks de felle toon hierboven, snap ik ook wel dat iedereen die jou het advies geeft om bijv. gluten te vermijden dat met de beste bedoelingen doet. Maar het klopt gewoon niet. Sorry. Dat het iemand moeite kost om af te vallen, zal 9 van de 10 keer een hele andere oorzaak hebben dan een intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen. En dat wordt ook ondersteund door de wetenschap – de echte wetenschap. Die met de laboratoria enzo.

Dus geef je iemand het advies om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden omdat deze op wat voor manier dan ook ‘slecht’ zouden zijn, dan betekent dat niet alleen dat je nog het een en ander te leren hebt. Het maakt je ook onderdeel van een veel groter probleem: namelijk de verstoorde relatie die zoveel mensen met eten hebben.

Volgens sommige bronnen komt glutenintolerantie steeds vaker voor, maar wat écht steeds vaker voor komt zijn eetstoornissen. Steeds meer mensen zijn bang om te eten, omdat hun voedsel o.a. giftige of dikmakende bestanddelen zou bevatten. Ze weten niet meer wat goed of slecht, gezond of ongezond is;  voedsel is voor hen een verzameling vitamines en nutriënten, en niet iets waar je van mag of kunt genieten. En als ze dan toch een chocoladekoekje in hun mond stoppen, dan voelen ze zich daar achteraf zo klote over dat ze vervolgens het hele pak koekjes achterover gooien.

De totaal ongefundeerde maar volledig doorgeslagen hetze tegen voedingsmiddelen die ‘slecht’ zouden zijn, vormt een groter gevaar voor onze (geestelijke) gezondheid dan gluten of suiker dat ooit zullen doen. Mensen adviseren op basis van sprookjes en fabeltjes, verzonnen door lieden die niet weten hoe het lichaam werkt of die niet openstaan voor wetenschappelijk bewijs, is onacceptabel. Nee, wacht: het is moreel verwerpelijk.

Dus hier komt mijn briljante tip om af te vallen: eet lekker wat je wilt, maar gewoon minder. En doe dat consequent. Wil je een chocoladekoekje, inclusief gluten en suiker? Ga gerust je gang; zolang je het er bij eentje houd, is er niets aan het handje.

Zelfs water is dodelijk, als je er teveel van binnenkrijgt. Dat je moeite hebt om af te vallen, heeft hele andere oorzaken dan dat ene bestanddeel van dat ene voedingsmiddel. Echt, geniet van het eten en daarmee leven! En laat je alsjeblieft niet gekmaken door al die zogenaamde ‘deskundigen’ met hun praatjes…