Waarom een Personal Trainer?

Wat voor beeld heb jij van een Personal Trainer? Een sportlijpe cheerleader die je door je oefeningen schreeuwt? Een luxe accessoire voor mensen die teveel geld hebben? Wat het ook is, ik kan met redelijke zekerheid voorspellen dat dit beeld niet klopt. En hoe huiveriger jij tegenover een Personal Trainer staat, hoe verder je doelstellingen misschien wel van je verwijderd raken. Iedereen die serieus is over zijn fysiek, heeft baat bij goede Personal Training!

Wees gerust: ik ga hier geen reclamefolder van maken. Integendeel 😉  Maar ik vind het echt erg om iedere dag weer dezelfde sporters te zien, die al jaren lid zijn, en die nog altijd niets aan zichzelf veranderd hebben. Aan discipline en wilskracht ontbreekt het ze in ieder geval niet; ik zou na een half jaar zonder resultaat mijn lidmaatschap al hebben opgezegd.

Motivatie is het probleem ook niet. Ben je serieus over je doelstellingen dan ga je drie keer per week trainen echt wel redden. En daarom krijg ik ook altijd rillingen als iemand een Personal Trainer als motivator of, erger nog, ‘drill instructor’ aanprijst.  Alsof iemand naar mij de verplichting heeft om fitter te worden. Je doet het voor jezelf, en niemand anders!

Dus, waarom zou je met een Personal Trainer moeten werken? Dit is wat de wetenschap er over te melden heeft: in 2009 is er aan het Atrium Medisch Centrum Parkstad (Heerlen) een onderzoek gedaan naar de effecten van begeleid sporten. De deelnemers werden opgesplitst in twee groepen: de ene groep kreeg twee keer per week persoonlijke begeleiding, de andere groep ging na de nodige adviezen zelf aan de slag.  Na 4 maanden waren de personen in de zelfverstandige groep ieder gemiddeld 3 kilo kwijt. Maar bij de personen die begeleid waren, was dat gemiddeld 8 kilo! En dit zonder verder dieet of voedingsadviezen.

Train je onder begeleiding, dan ben je sowieso strenger voor jezelf. Terwijl je met individueel sporten toch vaak geneigd bent eerder te stoppen, oefeningen over te slaan, of langere rustpauzes te nemen. Je zou het inderdaad motivatie kunnen noemen. Maar nog belangrijker zijn de inzichten en kennis waar een goede Personal Trainer over beschikt.

Er zijn maar weinig sporters die zichzelf kunnen trainen. En met alle respect, maar eens in de zoveel tijd een nieuw schema bij een instructeur ophalen is niets meer dan advies.  Want wie ziet er op toe dat je een oefening juist uitvoert? En of je wel constante progressie in je training weet te boeken? En zit die training die de instructeur voor je bedacht heeft wel zo goed in elkaar?

Ik ben er zelf jarenlang een geweest, en ben dan ook wel in de positie om te zeggen dat verreweg de meeste fitnessinstructeurs erg weinig kennis en ervaring hebben. En dat kun je ze niet eens kwalijk nemen. Zeker in fitnesscentra die tot een grote keten behoren is het personeel té vaak onervaren en hebben ze lang niet altijd fitnessgerelateerde diploma’s. Dat vind het fitnesscentrum ook niet nodig, want hoe ouder en vakkundiger het personeel, hoe meer ze betaald willen krijgen… Een trieste werkelijkheid. Daarnaast wil het publiek wat je tegenwoordig in een fitnesscentrum aantreft vooral ‘lekker bezig zijn’; ze zien het sporten vooral als een sociale activiteit. Je hebt geen jarenlange studie nodig om deze recreanten hun oefeningen uit te kunnen leggen. Helaas kan dat dus indirect bijdragen aan het uitblijven van de door jou gewenste resultaten.

Dus kom je vol motivatie en frisse moed bij een instructeur terecht, dan heb je 99 % kans dat deze je niet naar behoren kan helpen. En zelfs al kan deze dat wel, dan ben je de weken na die afspraak toch echt op jezelf aangewezen. Nu kan de juiste inzet en discipline je al een heel stuk verder brengen, maar niets maakt zoveel verschil als de juiste training.

Gelukkig is daar de Personal Trainer. Een professional die van jouw doelstellingen zijn of haar werk heeft gemaakt, en die weet dat het uitblijven van resultaten hem of haar de kop kunnen kosten. Een goede Personal Trainer heeft de kennis, ervaring en inzichten om jouw doelen haalbaar te maken. Hij of zij kan je tijdens de training volgen, aanmoedigen, corrigeren en mocht je het nodig hebben ook nog een beetje pushen.

Toch moet ik ook eerlijk blijven, en melden Personal Trainer geen beschermd beroep is. Ja, dat lees je goed, iedereen kan Personal Trainer worden of zichzelf als eentje voordoen. Misschien denk je dat alle Personal Trainers naar dezelfde ‘Personal Trainer Universiteit’ (zijn ge)gaan, maar dat is helaas een pijnlijk misverstand. Veel trainers weten gewoon niet waar ze mee bezig zijn. En dat zie je ook heel veel in de grote, commerciële fitnesscentra: in dergelijke massale ‘bedrijven’ worden jonge, en helaas ook relatief onervaren en vakkundige personeelsleden (en niet alleen instructeurs, maar soms ook baliemedewerkers en lidmaatschapverkopers) al heel snel in hun loopbaan aangemoedigd om door te groeien, bijvoorbeeld als Personal Trainer. Check ook http://www.personaltraininghaarlem.nl/blog/2012/drie-fitnesshypes-die-snel-uit-moeten-sterven

Wees daarom kritisch als je een potentiële trainer op het oog hebt. Met het oog op wat ik hierboven vertelde over de gang van zaken in grotere fitnessketens, is het beter om voor de wat oudere Personal Trainer te gaan. Grote kans dat deze toch, naar gelang zijn of haar leeftijd, meer ervaring heeft. En hoewel diploma’s en opleidingen lang niet alles zeggen (zeker in Nederland zijn fitnessopleidingen vaan van een bedroevend niveau), is het raadzaam om te zoeken naar een trainer die meer dan alleen een basisdiploma fitnessinstructeur heeft.

Daarnaast in je indruk van de trainer ook belangrijk. Check of hij of zij (al dan niet op een website) referenties heeft, tijdens trainingen geïnteresseerd en geconcentreerd is (een broodje eten of met een iPod spelen is geen interesse of concentratie), en wat voor trainingen hij of zij een sporter laat doen. Hint: doet iedereen hetzelfde, dan is er weinig ‘Personal’ aan. En mocht je meerdere trainers in je omgeving hebben, schroom dan niet om met ieder even te gaan zitten en te kijken hoe ze op je over komen. Zie het maar als een proefrit met een auto.

PT

Hier wil je niet bij terecht komen…

 

En ja, het inhuren van een Personal Trainer is een behoorlijke stap. Zo ervaren veel sporters het tenminste; het is alsof je er zelf niet in geslaagd bent iets aan je situatie te veranderen, en dat je daar iemand anders voor nodig hebt. Maar bedenk goed dat jij lang niet alles over training en voeding weet. En het  inhuren van een Personal Trainer geeft juist aan dat je gedreven bent om wat aan jezelf te veranderen. Dus schroom niet en maak een keer een afspraak met een trainer, iedereen die serieus is over zijn doelstellingen is er bij gebaat!