Vrienden, familie en andere saboteurs

Weet je nog hoe moeder je vroeger waarschuwde voor de ‘verkeerde vrienden’? Iedereen kan wel een situatie bedenken waarin je beïnvloed werd door je omgeving. Denk aan dat allereerste biertje of sigaretje om ‘erbij te horen’, of aan je eigen humeur als je collega’s op kantoor er allemaal heel veel zin, of juist zwaar de pest in hebben. Want waar je mee omgaat, daar word je mee besmet.


Maar weleens stil gestaan bij de invloed van je omgeving op je doelstellingen? Ja, dat klinkt vergezocht maar wacht nog even met het scherm wegdrukken. In 2009 schreven de onderzoekers Nicholas Christakis en James Fowler een fantastisch boek wat nu eindelijk naar het Nederlands vertaald is: ‘Connected! Waarom geluk besmettelijk is en je vrienden je dik kunnen maken’.  Dit boek beschrijft hoe een sociaal netwerk (vrienden, familie) een hele dikke stempel op jouw gedrag en keuzes kan zetten. Niet alleen op dat eerste sigaretje of je humeur, maar ook op je financiële succes en zelfs je fysiek.


Natuurlijk word er in het boek veel beter op dit onderwerp ingegaan dan ik dat hier kan. Dus mocht je geïnteresseerd zijn, check bol.com. Van mij dan ook een paar simpele, alledaagse voorbeelden waar iedereen zich wel in kan herkennen.  Als je bijvoorbeeld uit eten bent, neem je dan ondanks je dieet toch een dessert als je vrienden dat ook allemaal doen? En als jij vanavond Koninginnenacht gaat vieren, ga jij dan de hele avond aan de Spa en Cola Light terwijl iedereen om je heen biertjes en wijntjes achterover slaat?


We schatten onszelf graag hoog in, maar je moet wel heel sterk in je schoenen staan om je niet door anderen mee te laten slepen. Daarom de drie simpele tips die hieronder staan; breng ze in de praktijk en je hebt een stuk minder te vrezen van de saboteurs in je omgeving.


 


-Benadruk hoe belangrijk het voor je is


Al ben je 300 kilo te zwaar, vrienden en familie accepteren je om wie je bent als persoon. Als ze je op een of andere manier van je doelen afhouden, dan is dat waarschijnlijk niet bewust; voor hen hoef je gewoon niet te veranderen. Daarom is het ook zo belangrijk om hen er op te wijzen dat jij dit wel wilt! Zijn de mensen om je heen zich er eenmaal van bewust hoe belangrijk die doelstelling voor je is, dan zullen ze daar ook sneller rekening mee houden. Niet dat ze op een feestje opeens allemaal aan de Spa Blauw gaan omdat jij geen alcohol meer neemt, maar ze zullen niet meer ongevraagd jou zo’n gezellig biertje in je handen duwen.


-Wees niet langer afhankelijk van anderen


Altijd makkelijk, iedere avond bij je ouders aanschuiven voor de warme maaltijd. Of bij je trainingsmaatje in de auto stappen richting sportschool.  Maar je ouders weten waarschijnlijk niet wat hun vette gehaktballen en gebakken aardappeltjes met jouw figuur doen. En wat als je trainingsmaatje ziek is en jij moet een half uur door de regen naar de sportschool fietsen? Hoe minder je op anderen hoeft te vertrouwen, hoe beter dat is voor je eigen keuzes en levensstijl. Dus maak het jezelf makkelijker: leer koken en zoek een sportschool dichtbij.


-Zoek gelijkgestemden


Goede vrienden hebben gemeenschappelijke interesses. Dat betekent niet dat ze alles ook even leuk vinden. Misschien hebben jouw vrienden wel een bloedhekel aan, ik noem eens wat, sporten en gezond eten? En daar kom jij aan met je afvalpogingen.  Daarom zijn trainingsmaatjes (of een Personal Trainer…) zo’n meerwaarde; je hebt iemand die ook bezig is met zijn lichaam, die weet hoe lastig een gezonde levensstijl kan zijn en op momenten zelf ook een schop onder de kont nodig heeft. Heb je niemand in je vriendenkring of familie die deze interesses met je deelt, ga dan op zoek naar mensen die dit wel doen. Ben je lid van een sportschool, dan ontmoet je al genoeg mensen die in hetzelfde schuitje zitten en waar je gerust een gesprek mee aan kunt knopen.  Of plaats een oproep op Facebook, Hyves of een van de andere netwerksites.


 


Je staat er dus niet bij stil, maar met de juiste steun word het behalen van je doelstellingen veel makkelijker. Als je die steun krijgt natuurlijk. Schroom dus niet om vrienden, familie en collega’s op je doelstellingen te wijzen. Krijg je van hen geen steun, zoek dan mensen die je dat wel geven. Want nogmaals, waar je mee omgaat daar word je mee besmet!