Trainen met overgewicht, zoals het zou moeten

Toen ik vorige week mijn eerste indruk van het RTL4 programma ‘Obese’ op dit blog zette, had ik nog geen idee hoeveel mensen er naar gekeken hadden. Maar afgaande op alle reacties die ik op dat ene blog-item gekregen heb, zijn het er heel wat geweest. Zelfs Danny, hoofdpersoon uit de eerste aflevering, heeft de moeite genomen om op het item te reageren. Nogmaals dank, Danny! Toch heb ik nog altijd mijn bedenkingen over de begeleiding van de deelnemers aan het programma; het trainen van (extreem) zwaarlijvigen gaat veel verder dan domweg calorieën fikken. Misschien wel handig om te vertellen, hoe ik dat dan zou doen.


In ‘Obese’ worden de trainingssessies wel heel dramatisch in beeld gebracht, maar voor menig zwaarlijvige is lichaamsbeweging juist het laatste advies. Overgewicht zal het vermogen om te bewegen namelijk zodanig kunnen beïnvloeden, dat sporten (zonder de juiste begeleiding) eerder kwaad dan goed zal doen. Vandaar dat ik ook met verbazing heb zitten kijken naar wat de deelnemers aan het TV programma moesten uitvoeren. Zoals ik al eerder aangaf, is het trainen van een sporter met overgewicht een kunst op zich. Met extra aandacht voor de volgende zaken:


 


-Geen uitgebreide testprocedures.


Ik zeg het bijna met pijn in mijn hart, juist omdat de gemiddelde sportschooltesten al niet veel om het lijf hebben. Maar een zwaarlijvige sporter met meer dan 50, 60 kilo overgewicht heeft gewoon niet zo veel aan een uitgebreide meting van het vetpercentage, gevolgd door een movement assessment en uiteindelijk een conditietest.


Wat zou je moeten verwachten van een meting van het vetpercentage, of de lichaamsomtrek? Het verrassende nieuws dat de persoon in kwestie teveel vet heeft? Het zijn getallen waar zowel de trainer als de zwaarlijvige eigenlijk niets aan heeft. Bij de wat minder zwaarlijvige sporters (20-30 kilo te zwaar) zou je nog een patroon kunnen ontdekken, mochten sommige delen van het lichaam meer vet dragen, wat weer kan wijzen op een verstoorde hormoonhuishouding. Maar hoe zwaarder iemand is, hoe minder het lichaam prijs geeft. En als een zwaarlijvig iemand eindelijk afvalt, dan maakt het weinig uit of dat vooral rond de borst, buik, of benen is.


 


Same goes for movement assessments, waarbij je kijkt naar hoe goed een sporter kan bewegen. Bij sporters met een gezond(er) gewicht kan je aan de hand van hun bewegingen zien welke spieren stijf of zwak zijn. Zou iemand bijvoorbeeld met opdrukken door zijn of haar rug zakken, dan wijst dat op verzwakte buikspieren. Maar degene die een aanzienlijke hoeveelheid extra kilo’s meedraagt, zal sowieso op een afwijkende manier bewegen; kijk maar eens naar hoe een zwaarlijvig iemand (denk aan de deelnemers aan ‘Obese’) uit bed komt of simpelweg loopt. Die afwijkende manier van bewegen komt automatisch met zo’n zware bouw.


 


Voor zwaarlijvige sporters zijn een weging, misschien de buikomvang in centimers, en misschien een conditietest, de enige testen die er echt toe doen. Al die andere testen en assessments zijn de moeite gewoon niet waard.


 


-Beide benen op de grond.


Al het gewicht wat je dagelijks mee moet dragen, steunt op je enkels en knieën. Dat betekent dat een onnatuurlijk grote en zware omvang de gewrichten in het onderlichaam veel meer zal belasten. Het spreekt voor zich dat die belasting nog groter zal worden, als je dan ook nog eens op een been zou gaan staan.


Zie daar de reden waarom Lunges en Step Ups geen aanraders voor de zwaarlijvige sporter zijn. Dat is jammer, want Lunges en Step Ups zijn prima oefeningen voor de beenspieren en passen uitstekend in trainingen gericht op de vetverbranding. Veel trainers kunnen dan toch de verleiding niet weerstaan, en stoppen deze oefeningen gewoon in het trainingsschema.


 


Ik ken meerdere zwaarlijvige sporters die, vaak op aandringen van een trainer, aan dergelijke oefeningen zijn begonnen om na verloop van tijd met knieblessures bij de fysio te belanden. Het ergste van dergelijke blessures is dat ze zo onnodig zijn; je hoeft geen geleerde te zijn om te weten dat met 60+ kilo overgewicht trappen klimmen je gewrichten niet ten goede komt.


 


Wanneer je als zwaarlijvige sporter je benen wilt belasten, doe dat dan met oefeningen waarbij beide benen op de vloer blijven. Denk dan aan een Squat, of Deadlift. Mocht je bij deze oefeningen ondervinden dat, grof gezegd, die buik in de weg zit, dan is een Squat met de TRX of een Wall Squat met een stability ball in je rug een goede optie. Ik raad je wel aan die benen veel te belasten, aangezien het grote spieren zijn die dan ook aanzienlijk bijdragen aan de verbranding; maar doe dit dan wel met beide voeten op de grond, en niet op één been.


 


-Geen buik / ‘core’.


Volgens de klassieke sportschoolmythe kan je een te dikke buik het beste bestrijden met een overdaad aan buikspieroefeningen. Dit onjuiste, maar niet uit te roeien advies zal een zwaarlijvige sporter ook graag opvolgen, maar ik ben er geen voorstander van.


Bij buikspieroefeningen of ‘core training’, waaronder de Plank of Side Plank, merk je al snel hoe een zwaarlijvige bouw je tegen zal werken. Zo is het bij de Plank de bedoeling om je rug recht te houden, door je buik aan te spannen. Een zwaarlijvige sporter met veel overtollig gewicht rond die buikstreek, heeft dan ook een veel grotere weerstand om in bedwang te houden; alsof je iemand met een gezond gewicht tijdens zo’n Plank een buideltas vol lood laat dragen. Maar bij zwaarlijvigen valt zo’n weerstand niet weg te nemen, en er is ook praktisch niet tegenop te trainen.


 


Sit-ups en crunches zijn net zo goed tijdverspilling. Niet alleen is het onzinnig om je te richten op oefeningen die verhoudingsgewijs niets doen voor je verbranding, maar ook bij deze oefeningen zal je weer snel tegen een te grote buik aanlopen. Mocht je de buik toch willen belasten, doe dat dan via oefeningen waarbij het in de beweging zelf al zit, zoals Squats en (verhoogd) opdrukken. Vermijd oefeningen waarbij het teveel aan buik de rug makkelijker uit positie trekt.


 


-Captain Obvious: oefeningen die bij een zwaarlijvige bouw passen.


Ik heb al een paar (subtiele) voorbeelden gegeven, maar sommige oefeningen zijn gewoon niet te doen met een te grote / zware bouw. Denk bijvoorbeeld aan een Leg Press machine, waarbij je al opgevouwen zit tussen het plateau en je stoel, terwijl je ook nog eens het nodige been- en buikvolume kwijt moet zien te kunnen. Andere voorbeelden zijn buikspierapparaten, of oefeningen waarbij je op de grond moet liggen; jezelf met overgewicht over de grond bewegen is al een training op zich.


 


En dan heb je ook nog eens allemaal kleine dingetjes, zoals het gegeven dat iemand met overgewicht niet snel op hartslag kan trainen, en een verminderde doorbloeding in ledematen die je juist graag zou willen trainen. Nogmaals, trainen met overgewicht is niet even ‘Obese’ of ‘Biggest Loser’ stijl die calorieën eraf knallen. Zo’n aanpak kan op zowel korte en lange termijn tot problemen leiden waar je vervolgens heel moeilijk vanaf komt. Het belangrijkste is, naar mijn mening, om het rustig aan te doen; wat je er in 10 jaar of langer aan hebt gegeten, gaat er niet in 10 weken vanaf. Mocht je inspiratie halen uit een programma zoals Obese, dan is dat ook prima. Maar doe niet op eigen houtje wat de deelnemers ook moesten doen!


 

Showing 16 comments
 • kritische noot terug naar jou

  Blijkbaar moet jij de reactie
  Blijkbaar moet jij de reactie van Danny nog maar een keer lezen, jammer dat je het zo blijft afkraken terwijl Danny de moeite heeft genomen om het je helemaal uit te leggen. Dat jij het anders zou doen is prima, maar wel jammer dat je over de rug van dit programma jouw blog/manier in de spotlight wil zetten. Waarschijnlijk is dit niet je bedoeling maar na het lezen van je blogs en hoe je met de door Danny gegeven info alsnog weer zo een negatief blog schrijft zou ik jou nooit als trainer nemen.

  Zo een typische trainer die het vooral zo moeilijk en ingewikkeld mogelijk wil laten over komen op internet. Door dit soort berichten lijkt het voor veel mensen een onmogelijke opgave om te beginnen met sporten, terwijl het principe is dat die mensen niks aan beweging deden en dat nu in combinatie met anders leren eten en begeleid sporten, in een jaar tijd met dagelijkse begeleiding hebben geleerd. Je laat in dit blog ook maar gewoon weg dat ze nog jaren na zorg krijgen en ook al heeft Danny jou verteld dat de conditie test helemaal geen conditie test was maar een confrontatie voor hemzelf om hem te laten zien dat er wat moest gebeuren ( en dat dit notabene juist hetgene was dat hem wakker schudde zoals op tv ook duidelijk te zien was ), vind jij het toch nodig om in je tweede blog weer te roepen dat het een conditie test was enz enz. Je komt op mij over alsof je perse een kritische noot wil blijven schrijven om lezers te trekken ofzo, als dat niet zo is dan hoop ik dat je nu begrijpt dat het wel zo over komt.

  Ik ben geen kandidaat, ik ben niet eens dik maar ergerde me hier wel mateloos aan. Dat jij het anders zou doen dat is prima, ik ken geen 1 trainer die het precies zoals een andere trainer doet, ze hebben allemaal hun eigen manier. Verder vind k je website erg leuk dus ik hoop dat het zonder afkraken van andere trainers verder kan, dan blijf ik hier lezen, groetjes van kritischnootjeterugnaarjou

  • Robin van Tintelen

    Hallo ‘kritische noot’, dank

    Hallo ‘kritische noot’,

    dank je wel voor je reactie! Niet alles hoeft positief te zijn. Wel jammer dat je aanstoot neemt aan dit blog-item, en het zelfs een poging tot afkraken noemt, vooral omdat je dan juist voorbij gaat aan de adviezen die ik mee wil geven. Voor wat het waard is: ik was al van plan wat over dit onderwerp te schrijven, nog voordat de eerste aflevering van ‘Obese’ vertoond werd. Ik heb helaas zelf mogen ervaren hoe zwaarlijvige sporters door een goedbedoelde, maar te rigoreuze training zichzelf keihard tegen kwamen, met blessures en heel veel frustatie tot gevolg. Gezien de aandacht voor ‘Obese’ leek het me wel goed daar nu mijn licht op te schijnen, des te meer omdat ik zelf in mijn blog-item over het programma vond dat het op sommige punten anders aangepakt moest worden. Dan is het wel zo beleefd om toe te lichten hoe ik dat zelf zou doen – en zo kom je weer bij dit blog-item.

    Door je reactie krijg ik een klein beetje het idee dat ik en anderen, uit een soort van symphatie voor de deelnemers aan het programma, niets over het programma mogen zeggen? Ben je op een of andere manier bij het programma betrokken? En ik zal nog een keer benadrukken, hoewel het duidelijk op mijn blog valt te lezen, dat mijn kritiek vooral niet naar de deelnemers, maar naar het programma zelf gericht is. Op een of andere manier lees je een paar van mijn adviezen ook als pogingen tot ‘afkraken’, en zie je o.a. een verband tussen mijn advies over testprocedures en het zogenaamd negeren van Danny zijn opmerking over de ’test’ (of toch geen test?) die hij in het programma heeft ondergaan; sorry, maar ik vind dit nogal vergezocht.

    Ik vind het frappant dat je me ‘een typische trainer die het vooral zo moeilijk en ingewikkeld mogelijk wil laten over komen op internet’ noemt, om je reactie vervolgens af te sluiten met de opmerking dat je mijn website erg leuk vind. Niet dat ik het compliment niet waardeer! En ik begrijp ook dat sommige lezers de indruk kunnen krijgen dat ze op hun tenen moeten lopen als het op trainen aankomt. Maar je hebt maar een lichaam, en daar moet je het mee doen. Om dan toch weer ‘Obese’ aan te halen: als ik op het programma af moet gaan, vergingen alle deelnemers van de spierpijn en sommigen liepen zelfs enige tijd met lichamelijke klachten rond, vaak veroorzaakt door het harde trainen. Denk aan het beklimmen van het trappenhuis in hun flat of het op en af springen van een verhoging, terwijl ze 100+ kilo aan extra ‘bepakking’ meedragen. Is dat een aanpak die jij wel zou steunen?

   Om nog een keer om je verwijt terug te komen (‘zo moeilijk en ingewikkeld mogelijk wil laten over komen’): het gaat erom dat je als sporter echt wel terughoudend mag zijn. Naar mijn mening creëren programma’s als ‘Obese’ of het Amerikaanse ‘Biggest Loser’ de illusie dat je onmenselijk zwaar en overmatig moet trainen om echt wat te kunnen bereiken. Als je zoiets op eigen houtje gaat ondernemen dan is dat ronduit gevaarlijk, plus dat het niet eens nodig is. Overgewicht neemt vaak over een langere periode toe, en je mag ook niet verwachten dat zoiets zich wel binnen een paar maanden op laat lossen. Het kan wel, kijk maar naar ‘Obese’, maar dan heb je het ook over strenge begeleiding van een team van specialisten. Wat voor de gemiddelde zwaarlijvige gewoon niet reeël is. Het is toch geen schande om wat langer over je doelstellingen te doen, als dat gezonder is? Of wel?

   Ik vrees dat je ik ook geen beloftes kan doen over wat jij zo dramatisch het ‘afkraken van andere trainers’ noemt. Ik ben nu eenmaal kritisch, en heb ook de nodige kennis en ervaring om zaken wat betreft training, voeding en levensstijl objectief te bekijken. Dat ik daarbij mensen tegen me in het harnas jaag, is nu eenmaal een vervelende bijkomstigheid. Maar sommige dingen moeten gezegd worden, als ik andere mensen van dienst wil kunnen zijn. En dat je mij niet als trainer zou willen is misschien maar beter ook; ik denk dat mijn aanpak je gek zou maken 🙂

   Groeten Robin

   • Mo

    Welke aanpak? Het is me nog
    Welke aanpak? Het is me nog steeds niet duidelijk. Ga jezelf niet verdedigen maar kom met voorbeelden. Ik heb ze nog niet gezien. Succes verhalen zijn ook leuk.

   • Ulko Huizinga

    Ik ben t 100% met je eens
    Ik ben t 100% met je eens Robin en ik vind programma’s als ”Obese” en The biggest loser zeer slecht uitgevoerd/in elkaar gezet door de personal trainers, maar t is wel een goede stimulans voor mensen om te gaan sporten en hun voeding aan te passen!

    • Robin van Tintelen

     Dank Ulko! 🙂

     Dank Ulko! 🙂

  • Mo

   Ik ben het helemaal met je
   Ik ben het helemaal met je eens, ik bespeur wat jaloezie van de blogger alhoewel hij dat zal ontkennen. Kom gewoon met concrete voorbeelden en zeik een ander niet af. Ik vind het juist goed dat ze die tests doen, je kunt het zien als een soort nul-meting. Achteraf kun je de gegevens gebruiken desnoods voor je eigen ervaring als trainer.
   Meten = nog steeds weten!
   Jammer dit blog, een hoop bla bla. Ik was ook nieuwsgierig hoe ze zo snel afvielen. 3x daags trainen, pfff dat is veel, maar zo doorleven als de dikkerds deden is veel slechter. Mijn schildklier werkt niet goed (te traag) en afvallen is een crime ik wil weten hoe ik toch kan afvallen. Beter naar de fysio voor een zere knie dan zo lang veel te zwaar dat je uiteindelijk helemaal niets doet. Met een zere knie ga je dan andere oefeningen doen, ook goed. Voorkomen is beter dan genezen maar ach, dit programma laat zien dat het echt kan, in een jaar zoveel afvallen. Het lijkt slecht maar volgens mij is dat het niet, die mensen leven nu weer!
   Beetje warrig verhaal van mij maar mijn stanpunt is volgens mij helder.

   Blogger…. wat positiever hier tikken hoor, ik ga je nu ook niet bellen voor een afspraak, tenzij je een onderwerp aan een trageschildklier gaat besteden. Ik ga nu in elk geval een uur fietsen;-)

   Suc6

 • Robin van Tintelen

  Hallo Mo,maandag negatieve

  Hallo Mo,

  maandag negatieve reactie dag! Ik begin bijna een patroon te herkennen haha. Jouw naam staat ook niet op de aftiteling van Obese? 🙂 Maar nog meer voorbeelden over hoe ik het zou doen… En dat als reactie op een blog-item waarin ik die voorbeelden notabene geef! Het lijkt er een beetje op dat de critici / pro-Obese lezers dit blog (en de reacties van anderen) überhaupt niet lezen. Moeilijk praten op deze manier…

  Ik denk dat het ook goed is om dan nog eens te benadrukken dat de deelnemers aan het programma de eerste paar maanden nagenoeg niet aan het zogenaamde trainen toekwamen, puur omdat hun lichaam het niet toe liet. En Mo, dit had je kunnen weten als je wat verder had gelezen. Tenzij je blind af wilt gaan op RTL4 / Eyeworks.

  En ook al bel je me niet voor een afspraak: even goede vrienden Mo! Maar waarschijnlijk had je toch niet de intentie om mij ooit te bellen haha. In ieder geval succes met het afvallen, maar waak er voor dat je niet teveel doorslaat.

  Groeten Robin 

 • karolien

  Sorry maar ik moet hierover
  Sorry maar ik moet hierover reageren en deze sympatiek traienr gelijk geven.

  Ik ben een echte dikkerd (153 kg voor 1m71) en nu, in zes maanden een kleine 27 kilo eraf warvan 7,5 in 3 weken. De eerste 20 kilos gewoon gezond gegeten en meer bewogen (langzaam maar zeker zonder blessures of klachten en na een medische check). Toen heb ik (op gemist) de eerste aflevering van obese gezien en dacht bij mijzelf, waarom eigenlijk niet, dit moet toch ook voor jouw zijn weggelegd… ik moet eigenlijk om op gezond gewicht te komen van 153 naar 72 kilos dus – 81 kilos. Oorsponkelijk had ik het gewichtverlies verdeeld op een drie jaar periode (-27 kilo per jaar) en met hulp van mijn vriendin, fysiotherapeut, een trainingschema vastgelegd dat begon met gewoon lopen, zwemmen, en algemeen meer beweging (eerste drie maanden en eerste 12 kilo). Dan pas mocht ik naar de sportschool voor kracht training en cardio (3 x per week 30 minuten waarvan 15 minuten cardio en 15 minuten kracht en lagzaam opbouwen naar 60 minuten waarvan 20 a 30 minuten cardio en 20 minuten kracht + een keer per week gewoon zwemmen). En dan nog, eerst sommige oefeningen en niet alle waren geschikt. Langzaam opbouwen om mijn lijf niet te overlasten tussen de stress van gezonder eten, een ban van 10 uur per dag en ook nog eens man en kind en sportblessures.

  Maar toen kwam RTL 4 en die uitzending.

  Ik spraak erover en vroeg om een strenger trainingschema met 2 uur sport per dag maar mijn zij wilde mij niet volgen en ook mijn cardioloog en eerste trainer ook niet.

  Niet dat het programma werd afgeraden maar het was niet te doen tenzij carriere, familie en vrienden een jaar en nog wat gewoon opzij te leggen en dat zagen zij niet zitten en ook de risicos op termijn voor mijn gezondheid speelde een rol als ik geen compleet team (psycholoog, cardioloog, dietist, trainer en artst) om mij heen had.

  Dus “ik alleen op pad naar een andere sportschool” om een peronnal trainer te vinden die het wel zal aandurven. Ik heb hem het programma moeten laten zien en ja hoor “geen probleem” dat moest lukken ook voor mij.

  Wat was ik toch blij, eindelijk zou ik van mijn gewicht afkunnen en in minder dan een jaar… in 300 dagen…

  Na rap een paar weken (5 weken) met personal trainer heb echter ik 10 dagen geleden besloten een stop te zetten.

  Ik heb het niet over het stop zetten van een gezonder leven met meer beweging dat blijf ik aanhouden, maar over wat mij bij de eerste uitzeinding zo goed motiveerde : het kan…en het kan snel.

  Het kan inderdaad : 1.500 kcal./dag, 6 uur op en 23 uur in bed, en 1,5 a 2 uur sporten per dag+ trappen+ 3 à 4 uur sporten in het WE, geen social life en geen restaurants (niet makkelijk met mijn baan).

  Resultaat – 5,2 kilos in 2 weken na een eerder verlies van 20 kilos op eigen kracht. Het waren dus niet eens de eerste kilos die eraf vlogen en het trainingschema lukte inderdaad. Ik had overaal pijn, (energie genoeg) maar toch voelde ik mij er niet gezonder op worden (niet te vergeten dat ik al 6 maanden gezonde voeding at).

  Met de eerste grote rugklachten na buikoefeningen, kreeg ik dan ook mijn bedenkingen bij het ptrogramma.

  Ook was ik zeker dat ik het ging volhouden (daar voelde ik mij goed bij) en vermageren, mijn grootste vraag was echter “hoelang ging ik zo een snel gewichtsverlies aanhouden als het mij ging lukken ?” Moet ik daarvoor verder 1,5 uur per dag gaan sporten met een normaal aantal kcal? Wat als ik weer gewoon maar wel gezond ga eten (rond de 2000 kcal/dag en iets minder sport?)…

  En als ik nu weer in mijn “oud dieet” opneem, waarmee ik toch meer dan 20 kilos ben afgevallen en waarbij ik langzaam weer ben gaan bewegen (zwemmen, home trainer en lopen om te beginnen) zonder klachten met vrienden en social life, tijd voor mijn familie en mijn werk?

  Ik ben toen terug gaan proberen (trainer ging toch 10 dagen op vakantie) Dus ik terug naar 1.500 kal per dag, keurig aangehouden en de sport verminderd tot 5 x 30 minuten per week). Ook heb ik mijn huisartst opgezocht die zich echt zorgen maakte over het te snelle gewichtverlies en mij vroeg waarom ik van een gezond dieet was overgestapt naar een dieet dat inderdaad een volledig team aan specialisten opeiste? Nee ook hij zag het niet zitten?

  Tja, na een week oud dieet, – 800 gr, geen klachten of spierpijn meer en met vreugde naar de sportschool en trappen op.

  Maar wat kreeg ik te horen van mijn trainer toen hij terugkwam,… onvoldoende volgens het schema maar veel beter voor je gezondheid

  Ik ben toch afgevallen, ik heb mijn lijf iest laten rusten, ik heb minder last van spieren en pijnen en vooral, het schema is levenslang makkelijk vool te houden.

  Ook mijn knien deden hast geen pijn meer en ik vroeg hem toen eerlijk of het programma kwa beweging en oefeningen inderdaad gezond was en hij antwoorde mij eerlijk, nee, nooit zal ik het aanraden maar als de vraag van een leerling ervan overtuigd is dat 2 uur sporten gezond is, doet hij het sowieso en dan heb ik nog liever, als professional, het trainingschema opbouw dan dat mensen met hun gezondheid spelen en zelf sporten als gek.

  Hij hielp mij eraan herinneren hoe ik de sportschool was bingekomen vastbesloten het trainingsschema van het programma obese over te nemen. En hij heeft gelijk, ik was waarschijnlijk alleen gaan sporten.

  Toch kon ik het niet laten om hem mee te delen dat hij zijn positie enkel veranderde om mij als goedbetalende klant aan te houden.

  Hij nam mij toen mee naar de gevreesde “computer” en heel onverwacht drukte hij een alternatief training en eet schema uit, reeds geprogrammeerd op naam met gewicht, taille, BMI, mijn vet massa,… Het trainingschema bedraagt geen step-ups (wel de trap nemen), veel zwemmen (op de rug) en basis cardio oefeningen en krachtoefeingen voor de armen en benen (buikoefeningen te vroeg), 4 keer per week waarvan 1 met trainer. Ook WE een twee uur lange wandeling door weer en wind. Fietsen pas weer als de knie genezen is en dat is voldoende.

  Met een glimlach zij hij “sneller als verwacht maar gelukkig voor de gevreesde blessures”.

  Maar nu is schema het vol te houden en er bestaan geen excuses meer om niet te sporten en weer terug te vallen. Na drie jaar weet je sowieso niet meer beter. Ik ben niet meer bang om te gaan trainen, haat het niet, eet gezond, slaap veel beter en heb geen pijnen meer.

  De vraag stelt zich dus inderdaad “hoe onverantwoord is te snel afvallen “.

  Zijn antwoord : Nee het is niet onverantwoord als er een echt team bestaat die medisch en psychologische de vroegere SSBBW volgen en begleiden met een voldoende periode van minimum 2 jaar en ideaal 5 JAAR na afvallen. Obese is dit soort begleiding.

  Ook sporten dient door en met een professionele begleiding te gebeuren met een opbouw & maintain programma op lang termijn (alleen een efficiente opwouw neemt al 6 maanden in beslag ook voor snel afvallers met veel sport). Radmillo heeft dit gedaan maar met grote risico’s waarschijnlijk toch gecontroleerd door de artsen van de obesitas kliniek?

  Daarbij moet er aangedacht worden dat met liefst 1,5 uur sporten + minsten 1,5 andere vormen van training zoals fietsen, … en de nodige rust :

  Voor de meeste dikkers die ook nog eens een gezin hebben en werken, is het obese programma onmogelijk vol te houden is (gelukkig voor de kandidaten hebben zij gratis een heel team ter beschikking). Als er nog eens een normaal social life bij komt (met een verantwoord dieet perfekt mogelijk)… dan wordt het helemaal moeilijk. Geen illusies dus.

  Maar na al deze informatie blijft mijn grootste vraag : hebben al de kandidaten gezond leren eten (dat denk ik wel maar op een zeer korte periode) en gezond leren te bewegen en dat laatste betwijfel ik echt.

  Wie sport er nu echt normaal 2 a 3 uur per dag behalve professionele of topsporters?

  En wat gaat er gebeuren als de calorie”gap” wegvalt door een gedeelte van de verbranding die via de sport gebeurde te laten vallen (1 uur intensief sporten in plaats van twee dat scheelt alweer zeker een kleine 300 a 400 kcal als niet meer, dus door 1 uur minder te sporten en 1.800 kcal te eten per dag in plaats van 1.500 en de twee uur sporten zitten kandidaten met een onmiddelijke delta van minimal 600 kcalories zijnde 4.200 kcal par week wat veel is voor een uitgehongerd lijf. Gaat dat goed en wat moeten zij doen om op pijl te blijven ?

  Intussen heb ik een peronnal trainer met de zelfde vraagtekens als Robin en ben ik blij met een vol te houden training schema.

  Met andere woorden : Obese “het kan acht” maar onder een strenge en voordurende begleiding en dat mankeerd in de uitzending die voor dikke mensen te veel hoop geeft en niet de realiteit toont en de steun die de kandidaten dagelijks hebben gekregen.

 • Robin van Tintelen

  Hoi Karolien, ik had me

  Hoi Karolien, ik had me alweer mentaal voorbereid op een driftbui van een Obese-fan, maar het was dus niet nodig 🙂 Dank je wel voor je verhaal, super dat je zo open over je ervaringen verteld! Ik zou het leuk vinden als je me op de hoogte houd van je vorderingen! Groeten Robin

 • Onno

  De enige die hier echt
  De enige die hier echt afkraken zijn degenen die kritiek hebben op de blogger. De blogger geeft gewoon netjes zijn mening zonder al teveel emotie. De kritische noten hebben het over afzeiken en maken het persoonlijk, niet netjes lijkt mij.

 • Belinda

  Ik vind het een prima verhaal
  Ik vind het een prima verhaal van Robin. Duidelijk een eigen mening, gevormd door ervaring en kennis en dus goed onderbouwd. Voorbeelden zijn heel bruikbaar en ook geloofwaardig. Zou wel graag nog eoa trainingsschemaatje willen zien/horen, maar daarvoor moet ik je waarschijnlijk inhuren ;)).
  Ondertussen zijn de resultaten van obese ook al weer achterhaald, het blijkt toch moeilijk, ook met een team van specialisten en nazorg, om de kilo’s weg te houden. Mijn moeder zei altijd; alles met mate en beleid. En zo ook met afvallen en sporten lijkt me!
  Ps; laat je niet ontmoedigen Robin, het is fijn dat er iemand zich serieus bekommert om de gezondheid van de ander, dank daarvoor!

  • Robin van Tintelen

   Hi Belinda, dank je wel voor

   Hi Belinda, dank je wel voor de aardige woorden! Ik denk ook dat de meeste trouwe fans van Obese zich inmiddels wel achter de oren zullen krabben over de terugval van enkele populaire kandidaten… Welkom in de echte wereld zal ik maar zeggen (zonder de deelnemers daarmee te willen beledigen natuurlijk). 

   Maar waarom zou je graag een trainingsschema in willen zien, ben je zelf op zoek naar een training?

   Groeten, Robin

 • angela ultee

  als ik er naar kijk denk ik
  als ik er naar kijk denk ik ook gekkenwerk, het is extreem, maar dat is hun overgewicht ook.
  ik vergelijk het met een maagverkleining, is een operatie ook niet goed voor je lichaam, kans van 1 op 200 om niet de operatie uit te komen, wat soms zelfs bij heeeeeeeeeel veel overgewicht fifty fifty kan worden.
  mensen op de ranch worden geisoleerd van de buitenwereld, ze leren hoe ze moeten eten en sporten, maar wat ze voor leren is dat ze alles kunnen, als ze het maar willen.
  als ik de kans zou krijgen zou ik het ook doen, maar wel daar en niet in mijn uppie, zelfs niet met een trainer, want die kijkt alleen maar naar het trainings gedeelte en niet zoveel naar voeding en het psychologische gedeelte.

 • Ulko

  Ik moet hier nog een keer op
  Ik moet hier nog een keer op reageren Robin. Je doet/zegt t precies zoals ik ’t ook doe en ook wil zien. Je gaat deze mensen niet 4-6 uren laten sporten.
  Mijn klanten bestaan ook uit meer dan 30 kilo overgewicht, en daar ga je niet mee: sprinten, lunges, of op machines zetten zoals, leg curls of leg extensions, ect ect. En de mensen die ik begeleid, zien een hele andere trainer/oefeningen dan in die ”slechte programma’s” die men ziet op tv. Ik zie op de manier zoals ik doe, de goede/gezonde manier, de mensen helemaal veranderen, en deze verandering doorzetten voor de rest van hun leven.

  Met sportieve groet
  Ulko

 • Michael

  Hallo,
  Hallo,

  Robin: Als eerste wil ik je hartelijk danken voor deze blog! Je hebt gewoon gelijk.
  Mijn verhaal:
  Ik woog iets meer dan een maand geleden 127 kilo, ben 1.81m. Ik ben begonnen met te letten op mijn eten, en drie maal per week gaan sporten bij een sportschool. Ik begin met 20 minuten fietsen(Bike), ben eerst begonnen op stand drie, een twee weken later vier, twee weken geleden vijf en sinds vandaag op zes. Daarna heb ik twee verschillende programma’s. De Lat, Low Back, Low Row, Rotary, Abdominal, Arm Curl, Arm Extension, Pectoral(zal er wel een of twee vergeten zijn). Maar ik doe ook Leg press, en Leg Curl. Ik vind het zelf erg prettig om te doen. Ben eind april begonnen. Ik wil dit nog jaren blijven doen, maar ook een manier vinden om het vol te houden. Ik heb gekozen om me niet constant te wegen of allerlei checks te gaan doen. Ik wil alleen maar een gewoonte in bouwen, zodat het net iets wordt als naar je werk gaan(heb je ook niet altijd zin in). In het begin had ik er moeite mee, en ervaarde ook een behoorlijke portie stress voor het sporten. Nu ik merk dat het lichaam wat went, is de stress ook bijna weg. Juist datgene wat er in het blog staat, wil ik onderstrepen: Laat je lichaam spreken!(Je lichaam geeft aan wanneer het niet gaat, zeker in het begin niet als een dolle tekeer gaan). Een van de jongens die daar werkte wilde me overhalen direct in het begin al op stand 7 op de Bike te gaan. Dat was voor mij toen veel te zwaar, en ik haakte ook direct af. Daarom ben ik lekker op drie begonnen, en uiteindelijk, 7 weken later, toch op zes aangeland(ga eigenlijk veel te hard, 20 minuten op ruim 100rpm)!
  Nu merk ik dat bijvoorbeeld op de Low Row het gewicht veel te licht werd, en heb, net zoals bij wat andere apparaten, de training stukje bij beetje verzwaard. Bij de Rotary blijf ik voorzichtig. Zit nog op 15 kg, maar ik heb daar nog genoeg moeite mee(let wel, het is je rug). De voldoening haal ik uit het moment dat ik de training heb afgerond. Je voelt je dan echt de koning van het heelal:P Na een suffe dag op kantoor is zon uurtje in de sportschool een wondermiddel.

  Mijn eten:
  Ik begin de dag met een schaaltje brinta en een bidon(600ml)water(klein beetje siroop of Bolero)
  Om 10 uur neem ik drie wasa volkoren crackers met 2 kipfilet/1 kaas.
  Lunch is meestal iets van kwark met grapefruit en ananas, met een soepje.
  Tussen door soms een appel.
  Om 15.30 neem ik weer die drie crackers met kipfilet en kaas.
  Rond 18.00 avondeten(normaal, en een gemiddeld bord is voldoende.
  ’s avonds rond 2000 neem ik soms ook drie crackers met kipfilet. Dit laatste wil ik mee gaan stoppen.
  In totaal probeer ik, over de dag, zes bidons(of meer) te drinken. Drinken schijnt nogaal cruciaal te zijn:)

  Ik val hiermee goed af, en heb totaal geen trek of iets dergelijks.

  Bovenstaande is niet zaligmakend, het is hoe ik me er fijn bij voel.
  Ik heb in het begin wel gebruik gemaakt van calorieapps, maar aangezien ik nu wel op let wil ik geen kaloriegoeroe gaan worden. Mocht ik mijn eetpatroon gaan veranderen, kan zo’n app mij wel helpen een gebalanceerde voeding samen te stellen.

  Ik eet zo min mogelijk brood(af en toe in het weekend), en suikers. Geen frisdrank, snoep, koek oid.

  MvG,

  Michael.

  • Robin van Tintelen

   Hi Michael, 

   Hi Michael, 

   dank je wel voor het delen van je verhaal, top om te lezen dat je een aanpak hebt gevonden die voor jou werkt 🙂 Heel veel succes met het trainen en gezonde eten!

   mvg, Robin