Stability Ball misbruik, deeltje 2

Gisteren beloofd, dus vandaag ook geleverd: deel twee van mijn tirade over het misbruiken van de Stability Ball! Ik heb gisteren al het een en ander verteld over de zogenaamde relatie tussen balans en je ‘core’; mocht je het eerste deel nog niet gelezen hebben, dan is deze hieronder of via http://www.personaltraininghaarlem.nl/blog/2011/stability-ball-misbruik-deeltje-1 te vinden. Vandaag meer over hoe je een Stability Ball vooral niet moet gebruiken. Enjoy!

Hoewel ik gisteren het hele balans- en buikspierverhaal redelijk fanatiek te lijf ben gegaan, meldde ik wel tussen neus en lippen door dat het trainen op een Stability Ball (en dus instabiele ondergrond) de buikspieren extra activeert.  Ik lijk mezelf dus tegen te spreken. Maar dit is de ‘catch’: activeren is niet hetzelfde als sterker maken. Je maakt een spier sterker of groter door deze regelmatig met een zwaardere belasting uit te putten. En hoe lastig het in het begin ook mag zijn, zitten of liggen op een bal is geen noemenswaardige belasting.

Valt er dan niets voor het zitten of liggen op een bal te zeggen? Jawel, wanneer je bijvoorbeeld moet revalideren na een specifieke blessure. Instabiel trainen komt immers uit de fysiotherapie. Maar het idee dat Jan en Alleman door het trainen op een Stability Ball zijn of haar buik in een gestaalde six-pack vorm kan gieten is gewoon een onzinnig reclamepraatje.

Tot zover het wetenschappelijke verhaal, terug naar de praktijk. Hoe gebruik je een Stability Ball? Het mag inmiddels duidelijk zijn: ga er niet bij wijze van stoel of bankje op zitten of liggen. Het doet niets voor je buikspieren, kracht of verbranding. Sterker nog, het kan je kracht en verbranding juist tegenwerken en tegelijkertijd de kans op blessures vergroten!

Een mooi voorbeeld is de Dumbell Press (of bankdrukken met losse gewichten) liggend op een Stability Ball.

SB DB Press

Ze is waarschijnlijk sterker dan haar Personal Trainer.

Dat hierbij de buikspieren niet noemenswaardig belast worden is inmiddels bekend. Maar het gebrek aan stabiliteit en balans gaat zich ook uitten in minder kracht. Doe je een Dumbell Press op een bankje met 20 kilo per kant, dan zal je voor dezelfde oefening op een Stability Ball 16 kilo of minder moeten nemen. Tenzij je graag van Stability Ball afknikkert (ik ben ervaringsdeskundige, zo leuk is het niet). En hoe meer gewicht je bij een oefening moet inleveren, hoe minder het effect op je spierkracht en verbranding.

Ga je van liggend op een bal naar zitten op een bal, dan is dit is al een minder groot issue. Zittend heb je een veel betere verdeling van je gewicht en daarmee meer controle en stabiliteit. Nu is iemand ooit eens met het idee gekomen dat zitten op een Stability Ball een positieve uitwerking op de ‘core’, en met name de onderrug heeft. Dat idee is inmiddels zo populair geworden dat sommige mensen een Stability Ball als bureaustoel gebruiken. Gewoon, thuis bij de computer of op kantoor. Het idee is goed en een stuk onschuldiger dan de adviezen die sommige ‘experts’ de wereld in durven te slingeren. Maar volgens dr. Stuart McGill, misschien wel de meest vooraanstaande therapeut op het gebied van rugklachten, komt er met het zitten op een Stability Ball veel meer druk op de wervelkolom te staan dan bij een gewone stoel. Tenzij je specifieke rugklachten hebt, raad McGill het over langere periode zitten op een bal dan ook af.

Maar wat je ook doet, hoe leuk het er ook uit mag zien en hoe graag je het ook zou willen doen… Ga NOOIT op een Stability Ball staan (zie het plaatje bij de inleiding). Het heeft totaal geen zin en is nog levensgevaarlijk ook. Ik vind het bewonderingswaardig als je dergelijke stunts uit kunt halen, maar het heeft meer plaats in het circus dan in een fitnesscentrum. 

 

Heel knap… Maar het maakt je niet slanker of strakker.

Voor de mensen die zich nu afvragen of ik uberhaupt nog wat positiefs te melden heb: jazeker, voor de rest mag je helemaal los gaan met de Stability Ball. Zolang je er niet op ligt, knielt, staat of springt ben je in principe ‘veilig’. Mocht je er toch op gaan liggen, bijvoorbeeld voor buikspieroefeningen, dan moet je wel beseffen dat dit weinig toegevoegde waarde voor je ‘core’ heeft. Gebruik je de bal als een zachte ondergrond of als wiel dan heb je wel een heleboel mogelijkheden. Maar wees nuchter en let erop dat je er niet in doorslaat!