Sporten helpt niet om af te vallen?

Laat ik deze update eens beginnen met een leestip: het boek ‘Eet mij’, van Asha ten Broeke en Ronald Veldhuizen. In dit boek gaan de auteurs in op de psychologie achter het eten en diëten, en dan doen ze ook nog eens erg goed. Kortom, ben je geïnteresseerd in dit onderwerp, ren dan deze week nog naar de boekenwinkel! Maar hoe goed ik het ook boek ook vind, er staat één dingetje in waar ik het niet helemaal mee eens ben. Een dingetje wat ik wel vaker hoor, zelfs uit de mond van collega-trainers. ‘Sporten helpt niet om af te vallen.’

Het argument voor deze pittige uitspraak: door te sporten gaat je energieverbruik / verbranding omhoog. Als gevolg daarvan zal je meer gaan eten. Immers, je lichaam wilt die verloren energie weer aanvullen. Dus ook al verbruik je meer energie met sporten, dan zal je als vanzelf die verbruikte energie er weer bij eten. Waardoor je niet afvalt, en zelfs aan kunt komen.

Als je het heel snel leest, dan is het nog best logisch. En zoals het gezegde gaat: ‘you can’t outtrain a bad diet’. Ook al sport je nog zo goed, als je voedingspatroon niet goed in elkaar zit zal je gewoon niet afvallen.

Dit is iets wat in de praktijk ook vaak misgaat. Veel sporters overschatten namelijk hoeveel ze tijdens het trainen verbranden; ze denken vaak ten onrechte dat ze, met hun uurtje hardlopen, duizenden calorieën eraf gefikt hebben. Wel, dat valt in de praktijk dus vies tegen. Maar tegelijkertijd onderschatten ze vaak hoeveel calorieën ze op een dag binnenkrijgen.

Om het een beetje in perspectief te plaatsen: hoe lang zou je over een Mars doen? 2, 3 minuutjes? Zo’n Mars bevat ruim 200 calorieën. Om die eraf te branden, zou je dik een kwartier moeten hardlopen. In dat opzicht lijkt meer sporten inderdaad ondergeschikt aan minder eten.

Toch is er een groep mensen die iedere dag weer honderden, soms zelfs duizenden calorieën aan vet vlees, aardappelen en taarten binnenkrijgt. En die ook nog eens aanleg hebben om dik te worden. Desondanks is overgewicht binnen hun gemeenschap bijzonder zeldzaam.

De geluksvogels in kwestie zijn de Amish, een geloofsgemeenschap in de Verenigde Staten (je weet wel, die met die lange baarden en antieke outfits…) Deze mensen weten hun ‘slechte’ eetgewoontes prima te counteren met lichamelijke activiteit; door de hele dag te sjouwen, ploegen, lopen en tillen, verbruiken ze genoeg energie om op een normaal gewicht te blijven.

Oké, zwart kleed ook wel af…

 

Niet dat je nu per direct je sportschool op moet zeggen om iedere dag bij de plaatselijke boer het land om te gaan ploegen. De Amish bevinden zich natuurlijk in een nogal bijzondere situatie, en dat maakt ze misschien niet het beste voorbeeld. Maar, ze laten wel zien dat lichamelijke activiteit weldegelijk een rol bij het afvallen kan spelen.

Terug naar de redenering dat je door het sporten meer gaat eten. Dit valt ook moeilijk te ontkennen; grote kans dat je zelf, na een uur sporten, het liefst thuis de ijskast plundert. Toch is het veel te makkelijk om te zeggen dat je alles wat je verbrand, er automatisch weer bij eet. Want is het niet algemeen bekend dat je, wanneer je wilt afvallen, ook bewust op je calorieën dient te letten? En doen de meeste sporters die willen afvallen dat ook al niet?

Ik ben zelf van mening dat sporten een enorme meerwaarde voor afvallen is. Zo kan de juiste manier van trainen de hormoonhuishouding op allerlei manieren beïnvloeden, en daarmee het afvallen ondersteunen. Maar uiteindelijk gaat het vooral om calorieën verbranden. En als het in combinatie met een aangepast voedingspatroon gebeurd, is sporten daar gewoon prima geschikt voor.

Naar mijn bescheiden mening is sporten ook de makkelijkste manier om over langere termijn calorieën te minderen. Om dat even uit te leggen: naarmate je die overtollige kilo’s kwijtraakt, zal het steeds moeilijker worden af te vallen. Om toch de nodige calorieën te verbruiken en daarmee af te blijven vallen, zou je steeds minder kunnen gaan eten. Wat uiteindelijk zou betekenen dat je de hele dag crackertjes met rauwkost weg zou moeten kauwen.

Dan is meer, of beter gezegd intensiever sporten veel makkelijker. Nu ben ik niet zo’n voorstander van iedere vrije minuut in je schema opvullen met lichamelijke activiteit; mijn advies is dan ook om steeds zwaarder te trainen, in de tijd die je nu al aan je trainingen besteed.

Maar om nog een keer die mooie uitspraak aan te halen: ‘you can’t outtrain a bad diet’. Ik ben niet van mening dat voeding de enige sleutel naar succes is, maar ik weet wel dat er tegen een ongezond eetpatroon niet valt op te sporten. Toch kunnen training en voeding elkaar op een geweldige manier aanvullen. Zeggen dat sporten niet helpt om af te vallen is dan ook heel kort door de bocht. Het zal ook een stukje onwetendheid zijn. Dus mocht je meer willen weten of dit onderwerp, of wat anders toe willen voegen: laat het me weten in de comments!