RTL4 Obese: lessen van Danny

Na een weekje ‘gedwongen rust’ door technische problemen, eindelijk weer een nieuwe update. Een ding scheelt: als je PC er geen zin in heeft (en je ogen zijn verdoofd door de lettertjes in je studieboeken), dan heb je altijd nog de TV om op terug te vallen. En zo zat ik gisteravond uiteindelijk voor de televisie, afgestemd op RTL4 voor hun nieuwste programma ‘Obese’.


 


In dit programma worden (zeer) zwaarlijvige mensen een jaar lang (eigenlijk 10 maanden) gevolgd in hun strijd tegen de enorme hoeveelheid kilo’s die ze meedragen. Verplicht kijkvoer dus voor iemand met mijn beroep. De eerste aflevering was voor Danny, met een gewicht van 270 (!) kilo de zwaarste aanmelding voor het programma. En aan Danny de taak er een mooie eerste aflevering van te maken, door in een jaar tijd zeker de helft van zijn gewicht, 135 kilo, af te vallen.


 


135 kilo afvallen, in een jaar. Daarvoor moet je 11 kilo per maand, en bijna 3 kilo per week kwijt zien te raken. Volgens presentratrice Wendy van Dijk een ‘enorme uitdaging’; volgens mij vooral heel erg ongezond. Nu is het zo dat zwaarlijvige mensen, zeker met de omvang van Danny, heel snel heel veel gewicht kwijt kunnen raken, maar 135 kilo in 10 maanden? Een gewicht wat er over de loop van meer dan 10 jaar bij is gekomen?


 


Nou ja, als ik voor mijn werk programma’s zou bedenken dan had ik dit waarschijnlijk een fantastisch idee gevonden. 135 kilo afvallen in een jaar, spektakel! En ieder project langer dan een jaar zal wel niet in Wendy van Dijk haar schema passen, plus dat de deelnemers waarschijnlijk paranoïde worden als je ze langer dan een jaar volgt. Dan moeten die dikkerds maar wat sneller afvallen.


 


En dat doen we door deze zwaarlijvige mensen een jaar lang, iedere dag, onder leiding van een overijverige Personal Trainer, 2 uur lang te laten trainen en natuurlijk de helft minder calorieën in hun mond te laten stoppen. Gaat helemaal goedkomen met die 135 kilo in 10 maanden!


 


Nu moet ik heel eerlijk toegeven dat het me best leuk lijkt om als trainer aan een TV programma mee te werken. Mooie ‘exposure’. Maar zou ik gevraagd worden voor ‘Obese’, dan bedank ik toch echt voor de eer. Nu hamer ik altijd tot vervelens toe op kortere workouts en een beter herstel, maar het moet een beetje Personal Trainer toch wel duidelijk zijn dat iedere dag 2 uur trainen onverantwoord en ongezond is?


 


Ik was dan ook erg benieuwd naar wat de Personal Trainer met Danny zou gaan doen. Het begon in ieder geval goed, met een ’test’ van 2.5 uur om te kijken wat Danny kon hebben. Een test van 2.5 uur om te kijken hoe belastbaar iemand is, terwijl die persoon bij het uit bed komen al zijn longen eruit hijgt? Wat verwacht je van zo’n test meneer de trainer? Wat gaat een test van 2.5 uur je vertellen over de conditie en belastbaarheid van een 270 kilo zwaar persoon die de afgelopen jaren geen donder aan lichaamsbeweging heeft kunnen doen?


 


Nu doe ik een test om informatie te krijgen over waar iemand staat, en waar we vervolgens zouden moeten beginnen. Maar ik ben waarschijnlijk een uitzondering, afgaande op wat de Personal Trainer, volgens Wendy van Dijk ‘een van de besten van Nederland’, Danny de eerstvolgende training liet doen. Het veilig trainen van mensen met (extreem) overgewicht is een hele kunst; als je 270 kilo weegt, kan je niet even zestig traptreden op sprinten en een uur lang circuitjes afwerken. De oefeningen die Danny moest doen, waren niet eens geschikt voor zijn bouw en werden dan ook als vanzelf met een beroerde techniek uitgevoerd. Zo zie je maar weer dat Personal Trainer geen beschermd beroep is.


 


Naarmate het programma vorderde zag je helaas steeds minder van Danny zijn training. Misschien ook wel beter, anders had ik van pure ellende blind kunnen worden. En uiteindelijk, wie had dat verwacht, vertelde Wendy halverwege het programma dat het ‘helemaal fout ging’. Danny kreeg overal pijn, last van zijn spieren en werd uiteindelijk opgenomen in het ziekenhuis.


 


Verbazingwekkend! Je verwacht van een extreem zwaarlijving persoon die jaren niets gedaan heeft dat hij 2 uur per dag traint om in een jaar onmenselijk veel af te kunnen vallen. Volgens de promo voor het programma stond Danny onder toezicht van specialisten, maar ik denk dat deze ‘specialisten’ dan toch maar eens een andere baan moeten zoeken?


 


En wat me van het begin al opviel: waar was de psychologische begeleiding? 270 kilo overgewicht komt niet van ‘lekkere trek’ of een ‘bourgondische levensstijl’. Daar moet iets achter zitten. Wendy van Dijk vroeg Danny of er geen psycholoog was die hem aan veranderingen in zijn schadelijke levensstijl heeft kunnen helpen. Omdat Danny daar geen duidelijk antwoord op gaf, zal ik het dan maar even doen: nee, Danny heeft nooit psychische hulp gezocht. Volgens de ex-vrouw van Danny is hij ook een ‘binnenvetter’, en dat zijn net die mensen die zelden tot nooit op eigen initiatief een psycholoog benaderen.


 


Die achterliggende psychische problemen werden ook weer duidelijk toen Danny over zijn ex-vrouw sprak, en uiteindelijk door begon te slaan in het sporten. Hij ging op eigen initiatief van 2 naar 5 uur per dag sporten, een overdaad vergelijkbaar met het vele eten de jaren daarvoor. Dat de Personal Trainers die hem nagenoeg iedere dag zagen en spraken dat niet doorhadden, is schandalig. En dat er vanuit het programma geen stappen richting psychische hulp genomen zijn, is nog schandaliger.


 


Al met al een bijzondere eerste aflevering van een programma wat de komende weken toch maar eens heel aandachtig moet gaan volgen. En ongeacht al mijn kritiek, is het wel een hele knappe prestatie om binnen een jaar zeker 135 kilo af te vallen. Toch vond ik Danny bij zijn laatste weging, hoe vreemd het ook klinkt, minder ‘gezond’ ogen. Zijn gezicht was grauwer en zijn ogen doffer. Ik denk dat de mensen in programma’s zoals ‘Obese’ een zekere motivatie en inspiratie voor andere zwaarlijvige mensen kunnen zijn, maar ik hoop niet dat iemand op eigen initiatief zo’n rigoreuze, ongezonde poging tot afvallen onderneemt.


 


Ik kijk in ieder geval weer uit naar de volgende aflevering, en mocht ik me daarna weer niet kunnen beheersen dan lees je dat weer op het blog!


 

Showing 24 comments
 • pim

  Ik heb echt heel veel respect
  Ik heb echt heel veel respect voor die man!!

 • Hendrik

  Kwam op uw blog terecht na
  Kwam op uw blog terecht na googelen op Obese en ik ben het met uw kritiek eens. Ik verwachtte dat we op een gegeven moment wel een Dr. Phil zouden krijgen. Ook vraag ik me af hoe Danny dit vol gaat houden en hoop ik dat hij genoeg sociale contacten blijft houden die hem stimuleren. Dat hij niet in zijn oude patroon valt.

  Het overdadige trainen i.p.v. het overdadige eten was voor mij als regelmatig dr phil kijker genoeg om te zien dat deze man zijn gevoelens van zich afzet door ergens vol te voor gaan. Ik hoop echt voor hem dat hij het vol weet te houden.

 • Robin van Tintelen

  Dank voor jullie reacties Pim
  Dank voor jullie reacties Pim en Hendrik. Het is zeker knap wat Danny bereikt heeft, en ik denk dat hij voor veel mensen een inspiratie kan en zal zijn. Ik hoop alleen niet dat mensen gaan doen wat hij heeft gedaan om zo ver te komen. Want ondanks zijn geweldige resultaat, heeft hij wel een erg gevaarlijke weg bewandeld en had het net zo goed fout kunnen gaan (wat eigenlijk ook al is gebeurd gezien opname in het ziekenhuis en sportverleden). Voor Danny zal het behouden van zijn nieuwe figuur inderdaad een nieuwe, hele grote uitdaging worden.

 • Alicia

  Goh, eindelijk iemand die het
  Goh, eindelijk iemand die het ook behoorlijk ongezond vind om iemand van 270 kilo trappen te laten ophobbelen. En meteen 2 uur per dag. Danny kwam inderdaad over als iemand die ergens aan vastklampt, zoals het overmatig eten en later het overmatig sporten. Toen zei die jongen personal trainster (ik kon haar echt niet serieus nemen om eerlijk te zijn om een veel ouder iemand zo te begeleiden, maar dat is een ander verhaal) dat Danny ook een rustdag moest nemen. Maar in het begin hebben ze hem ook nooit aangeleerd om een rustdag in te lassen! Hij moest meteen naar 2 uur trainen op een dag. Ik stond vrijwel versteld en vroeg me af of hetgene wat ik altijd geleerd had dan onzin was. Terwijl ik maar 30 minuutjes op een dag train, bij wijze van spreken. Ik vond hem inderdaad ook vrij ongezond ogen op het laatst. Toch mocht ik Danny meteen de eerste 5 minuten toen het programma begon. Die man is zo vriendelijk en ik vind het ook raar dat hij geen psycische ondersteuning kreeg. Maar goed blog! Helaas was jij niet de trainer in het programma, dan zag Danny er misschien wel gezonder uit!

 • Robin van Tintelen

  Hi Alicia, dank je voor je
  Hi Alicia, dank je voor je leuke reactie, maar ik vrees dat mijn aanpak wat te ‘saai’ zou zijn voor de mensen van RTL 🙂 Ik kijk al uit naar de aflevering van vanavond, groeten Robin

 • meisje

  ik vind het erg knap dat hij
  ik vind het erg knap dat hij zoveel is kunnen afvallen in zo’n korte tijd.
  echt mn compimenten hoor !
  x

 • Danny Bouman

  Hi Robin,
  Hi Robin,

  Ik vind het leuk dat zoveel mensen bezig zijn met het programma. Het is belangrijk dat obesitas aandacht krijgt en dat mensen zien dat er andere oplossingen zijn, dan altijd maar de weg naar de chirurg voor allerlei ingrepen (gastric bypass of bijv maagbandje) ipv te kiezen voor een nieuwe en gezonde levensstijl. Dat moet je als trainer ook aanspreken.
  Het probleem van televisie is dat er slechts een beperkte tijd is om te laten zien wat er gebeurd. Er is 100-en uren gefilmd bij elke kandidaat en dat hebben ze terug moeten brengen tot nog geen 75 minuten. Een hele opgave.

  Om je eenbeetje achtergrond te geven: voordat we überhaupt mochten deelnemen aan het programma is iedereen zeer uitgebreid medisch getest. Zo zijn er hartfilmpjes gemaakt, heb ik een dag met een hartmonitor gelopen en is bijv. mijn bloed op werkelijk alles getest.

  De zgn. fitnesstest die je in het programma ziet met Radmilo had helemaal niet tot doel om te zien hoe de conditie was. Iedereen kon zien, dat vrijwel niets mogelijk was. Het was vooral de confrontatie aangaan met jezelf. Het was ook pas toen, dat ik me realiseerde hoe erg het met me gesteld was. Klinkt misschien vreemd, maar als dikkerd creer je een veilige omgeving om je heen en daar werd je nu hardhandig uitgehaald. Voor mij het moment waarbij de knop omging!

  Naast de mensen in beeld, was er nog een heel team van mensen betrokken bij het programma, waar we ook op reguliere basis contact mee hadden en die overigens niet in beeld waren. Een groot gedeelte waren specialisten van de Nederlandse Obesitas Kliniek; een dieetist, een arts en jawel een psycholoog. Vanuit hun diverse disciplines hebben wij heel veel aandacht en hulp gekregen waar nodig. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen gebruik gemaakt van de psycholoog, maar andere kandidaten wel degelijk (en nog steeds).

  We zijn ook niet op een streng dieet gezet, maar ze hebben ons wel opnieuw leren koken en eten. 6x per dag kleine porties, weinig vetten, suikers en koolhydraten en voldoende voedingsstoffen, vezels en vitaminen. Gemiddeld at ik tussen de 1800-2000 kcal per dag. Weliswaar minder dan een normale man, maar zeker niet weinig.

  Alle trainers zijn erkende en geregistreerde (EREPS) trainers en hebben hun sporen al ruimschoots verdiend. Natuurlijk kun je als zwaarlijvige niet veel doen, maar vanaf het begin is alles zeer planmatig en rustig opgebouwd. Alle trainers kwamen ook veelvuldig samen om ervaringen uit te wisselen en nieuwe roosters samen te stellen.

  Dat het uiteindelijk ‘helemaal fout ging’ had niets te maken met mijn training, maar was een aanval van galstenen. Dit had natuurlijk wel te maken met mijn afvallen, maar heeft niets van doen met een slechte begeleiding. En dat ik soms veel spierpijn had of een keer ziek (griep) werd is niet bijzonder. iedereen die begint op een sportschool heeft de eerste tijd wel last van spierpijn.

  Gaande het programma is in overleg mijn training geïntensiveerd. Natuurlijk sportte ik erg veel, aan de andere kant had ik ook een enorm gewicht te overwinnen. Toen ik in de laatste periode echt teveel ging sporten, heeft mijn trainer dit wel degelijk direct opgemerkt en ingegrepen. Dit komt in het programma enigszins dramatisch over.

  Dat ik bij het laatste weegmoment uiteindelijk bijna 155 kilo kwijt was in10 maanden was inderdaad een bovenmenselijk prestatie en dat zien je ook aan mij. Inmiddels doe ik het iets rustiger aan (ik train nu nog 6 dagen in de week 3-4 uur) en de groeven in mijn gezicht zijn inmiddels weer wat minder en mijn ogen sprankelen (volgens vele).

  Inmiddels zijn we een heel nazorgtraject ingegaan wat nog enkele jaren zal duren. Zo blijf ik trainen bij mijn eigen trainer en sta ik ook nog lange tijd onder controle (en hulp) van het team van de Obesias Kliniek. RTL/Eyeworks nemen hun verantwoordelijkheid in deze heel serieus.

  Het is een vrij uitgebreide reactie geworden, maar ik vind het jammer dat men soms op basis van onjuiste informatie conclusies trekt. Het doet af aan de enorme prestatie die het team om de obese mensen heen geleverd heeft.

  Met sportieve groet!

  Danny Bouman

  • Robin van Tintelen

   Hi Danny,

   Hi Danny, erg leuk dat je de moeite hebt genomen hier je verhaal te doen! Ik kan me voorstellen dat je het jammer vind dat mensen een kritische mening hebben over iets waar jij juist heel veel aan gehad hebt. Ik hoop ook niet dat je indruk hebt gekregen dat ik afbreuk aan jouw prestatie zou willen doen, want die is natuurlijk enorm en je zal daar ook heel veel mensen mee inspireren. Het viel natuurlijk wel te voorspellen dat de kijkers thuis maar het halve plaatje zien, maar dat ‘risico’ loop je nu eenmaal met gedramatiseerde TV programma’s. Ik vind het jammer dat er niet meer aandacht voor de psychologische begeleiding is geweest en nagenoeg alle focus op de Personal Trainers was gericht. En ik moet ook eerlijk zeggen dat ik me, voor zover ik daar wat over kan zeggen, nog steeds niet in de voor jou gebruikte aanpak kan vinden.

   Even los van hoe vakkundig je trainers waren (ik zal mijn oordeel dan ook niet baseren op wat ik in het programma heb kunnen zien), vind ik een trainingsregime van meerdere uren per dag voor iemand met zoveel overgewicht en de daarbij horende lichamelijke gesteldheid een slecht advies. Als om de dag een kilo afvallen het streven was (zoals in het programma verteld werd), dan zou je per dag meer dan 4000 calorieën moeten verbranden. Dat is een enorm getal waar je heel hard en lang voor moet sporten!

   Het is mijn ervaring dat veel mensen met overgewicht helemaal doorslaan in hun strijd tegen de kilo’s, door veel te lang en hard te trainen. Mijn aanpak, en ik verschil daar nu eenmaal in van andere trainers, is dat mensen korter maar doelgerichter trainen, maar wel meer herstellen. Wat ik in het programma heb kunnen zien is een overdaad aan beweging, en op sommige momenten op manieren die niet geschikt zijn voor iemand met een zwaardere bouw. Ik heb zelf zwaarlijvige sporters meegemaakt die, onder begeleiding van een verder goedwillende trainer, de gekste en heftigste oefeningen moesten doen, tot ze uiteindelijk hun trainer in moesten ruilen voor een fysiotherapeut omdat hun knieën niets meer konden hebben. Je gaf zelf aan dat mensen die net beginnen met sporten in het begin vaak spierpijn hebben, maar die spierpijn zou dan meteen het teken moeten zijn om gas terug te nemen en te herstellen! Ik weet niet hoe erg het was, ik ga weer af op het programma, maar die pijnlijke gewrichten waar jij de eerste weken / maanden last van had geven aan dat er gewoon niet op tijd naar jouw lichaam geluisterd is.

   En ik twijfel er niet aan jouw trainers elkaar goed op de hoogte hielden. Je hebt ook heel veel steun van hen gehad dus ik zou niet durven om daar wat over te zeggen. Wat mij alleen in negatieve zin opviel was dat zij je blijkbaar niet goed geïnformeerd hadden over het belang van rust en herstel, wat volgens mij uiteindelijk ook voor jou een voorzetje gaf om nóg langer (5 uur per dag) te gaan sporten. Maar zij zullen net zo goed gebonden zijn geweest aan de voorwaarden en termijnen van RTL, waardoor ze misschien niet eens in de positie waren het rustiger aan te doen.

   Ik heb ook afgelopen zondag weer het programma bekeken maar het maakte toch minder indruk dan de eerste aflevering met jou. Nogmaals, wat je gedaan hebt is een fantastische prestatie maar als ik er wat over had kunnen zeggen, dan was je gewichtsverlies over twee jaar uitgespreid. Jouw dramatische afvalpoging was niet zonder risico’s en het is goed dat je onder begeleiding van een team specialisten heb gestaan, ook al ben ik het totaal niet eens met hun aanpak. Ik hoop dat anderen hun inspiratie vooral uit jou als persoon halen, en niet uit de aanpak die het team van Obese hanteert…

    Met dat gezegd hebbende: volgens mij ben jij degene die de enorme prestatie geleverd heeft, en niet het team van Obese! 🙂 Nogmaals dank je wel voor je verhaal Danny, en mocht je ooit eens in de buurt van Haarlem zijn: training van het huis 🙂

   Groeten Robin

  • Maaike Philippi

   Bij deze ook even een reactie
   Bij deze ook even een reactie. Ik was erg onder de indruk van deze uitzending. Tuurlijk realiseer je dat een programma zeker ook voor de kijkcijfers gemaakt wordt, maar vond het een aangrijpend verhaal. Kon me er behoorlijk in vinden, vandaar het me zo greep. Vond het enorm knap dat Danny er zo open en eerlijk over vertelde, en liet zien wat het met hem deed. Viel me op wat een onzettende leuke persoonlijkheid hij heeft, en ondanks de problemen het toch voor elkaar krijgt met veel doorzettingsvermogen zijn doel te bereiken.
   Hoop dat hij het volhoud en een goede balans erin vind, want dat is toch wel vaak het probleem. Wens hem veel geluk in de toekomst toe!

  • Merel

   Danny,
   Danny,
   Ik kwam via Google en jouw naam als zoekopdracht op deze site. Ik vind het erg kortzichtig gedacht van Robin. Bovendien heeft hij niet goed gekeken. Het bij jou misgaan en andere overige kritieken komen duidelijk aan bod, en inderdaad erg dramatisch…
   Ik hoop dat alles goed voor je zal gaan. Je bent een inspirator!

 • Ansie Droog

  Zoals Danny heeft beschreven
  Zoals Danny heeft beschreven zo had ik het me ook voorgesteld. Ook ik had me voor het programma opgegeven en ben daarvoor bij de casting in Amsterdam geweest. Helaas ben ik niet verder gekomen dan dat, ik heb er zo’n spijt van, dat ik mezelf beter heb voorgedaan dan ik was. Destijds dacht ik als ik een te slechte conditie heb, wordt ik niet toegelaten. Maar enfin, met een zekere jalouzie zie in het programma wat de kandidaten bereiken.
  Het grootste probleem bij veel mensen met (morbide) obesitas is meestal het financiële plaatje. De benodigde begeleiding is voor de doorsnee dikkerd niet te betalen, laat staan de nazorg en eventuele benodigde operaties.
  Ik heb stichting DikinOrde in het leven geroepen, met als doelstelling het realiseren van een bewegingscentrum voor mensen met obesitas. De bestaande mogelijkheden zijn niet geschikt voor dikke mensen. Denk hierbij aan de trap in het zwembad, om over de kleedruimten maar niet te spreken.
  Ben je geïnteresseerd, heb je ideeën, of wil je info? dikinorde@quicknet.nl

  • Robin van Tintelen

   Hoi Ansie, dank je wel voor
   Hoi Ansie, dank je wel voor je reactie en mooi initiatief, hou me op de hoogte!

   Groeten Robin

 • monique

  Hallo Robin,ik was zeer
  Hallo Robin,ik was zeer verrast om dit stuk te lezen over Danny! en vooral interessant om t geheel door te lezen.
  Allereerst even een applaus voor die Danny,wat vind ik dat een kanjer van een gozer! Een echte doorzetter daar kan menig persoon een voorbeeld aan nemen(ook ik!)En oh wat was ik stinkend jaloers dat hij een P.S in handen had,ik heb moeten stoppen omdat het mij te duur werd(heel erg jammer)..ben maar een gewone buschauffeur immers.
  Maar Robin,elke dag trainen kan toch eigenlijk wel?,ik bedoel als je elke dag traint dan gebruik je toch een andere spiergroep? zodat de getrainde spieren van de dag ervoor kan rusten. Of werkt dat niet zo??
  Ik zit aldoor maar te denken dat dit wel zou kunnen,als je het maar rustig op bouwt zoals bij Danny. En misschien zit ik er ook wel helemaal naast en is Danny een uniek persoontje.
  In ieder geval wilde en kon ik het niet laten om ook even een reactie te plaatsen.
  Voor allebei lieven groetjes van mij.

  • Robin van Tintelen

   Hoi Monique, dank je wel voor

   Hoi Monique,

    

   dank je wel voor je reactie. Zelfs al zou je iedere dag een andere spiergroep trainen, als je dit week in week uit doet dan ga je jezelf op een gegeven moment toch gewoon tegenkomen. Veel mensen denken dat training alleen maar je spieren belast, maar het belast net zo goed je herstelvermogen, hormoonuishouding en uiteindelijk psyche (wat je ook aan de deelneemster in de aflevering van afgelopen zondag kon zien). En zelfs als dit geen issue zou zijn geweest: dergelijke ‘splitschema’s’, waarbij iedere spiergroep zijn eigen dag krijgt, zijn niet geschikt voor beginners (zie de deelnemers aan Obese die al tijden niet gesport hebben) en doen ook heel weinig voor je algehele verbranding. Zo’n manier van trainen lijkt me dan ook weinig geschikt voor mensen die willen afvallen.

   Je hebt gelijk dat een rustige opbouw heel veel verschil maakt, maar dat is nu net datgene wat de deelnemers aan Obese niet doen! Ze knallen ondanks hun slechte lichamelijke staat meteen in een zwaar trainingsprogramma met heel weinig ruimte voor rust. Zou je dit op eigen houtje proberen zonder een team van specialisten dan is er een hele grote kans dat je er ook aan onder door gaat. Wat de deelnemers aan Obese presteren is heel erg knap, maar de ‘cold hard truth’ is dat dergelijke prestaties praktisch niet door de doorsnee persoon zonder een team van door RTL / Eyeworks betaalde specialisten bereikt zullen gaan worden. Dat wil zeggen, niet in zo’n ongezond kort tijdbestek…

   Groetjes Robin

    

    

 • Janette

  Zoals diegene voor mij ben ik
  Zoals diegene voor mij ben ik ook heel toevallig hier terecht gekomen. Heb de reactie van Danny gelezen. Was zeer benieuwd erna. Ik had me ook opgegeven voor het programma. Ben ook niet verder gekomen dan de auditie in Amsterdam. Daarom was ik zeer benieuwd naar de uitzendingen… alle respect voor iedereen die heeft meegedaan. Ik ben nu uit mezelf een trainingsprogramma gaan volgen. Ik doe 3x in de week een half uur Curves. Een half uur fitness voor dames, goed begeleid, en ik voel me er prima thuis. De rust doet me goed op de dag dat ik niet train, ik voel me lichaam langzaam veranderen, maar vind het prima zo. Heb al eens eerder een grote hoeveelheid afgevallen met een crashdieet maar dit voelt veel beter. Nu ik het programma heb gezien ben ik eigenlijk wel tevreden met dit tempo, want het is namelijk mijn tempo. Dus kan denk ik wel begrijpen wat je bedoelt Robin. Ik heb ook het idee dat ik dit ook vol kan houden en op kan voeren wanneer ik alles beter kan en het beter kan volhouden. Mijn manier, mijn tempo…
  Vriendelijke groeten Janette

 • effe

  Door het programma werd ik op
  Door het programma werd ik op het verkeerde been gezet . Ik had verschillende vragen van hoe kan iemand met zoveel overgewicht zo intensief trainen.Ik heb morbide obesitas. En bij het zien van het programma had ik zo iets hoe is dit mogelijkl?
  Zoveel trainen met zo een gewicht , dat kan toch niet . Ik voelde me eigenlijk belazerd door het programma. Ik kreeg er een complex bij .Naar aanleiding van dit programma en om dat ik het fijne ervan wilde weten heb ik een afspraak gemaakt met Ramillo de personal trainer . En ja hoor daar kwam het hoge woord er uit dat de mensen niet direkt zo intensief hebben getraind en dat ze dat niet eens konden . En dat ze het stapsgewijs hebben moeten opbouwen. he he , gelukkig ik ben niet op alle fronten een loser (vind ik) Nu ben ik op zoek naar een betaalbare personal trainer die mij kan begeleiden om op een verantwoorde wijze af te vallen en te bewegen. Ik heb in elk geval bewondering voor de deelnemers en ik hoop dat ze een oplangere termijn deze gedragsverandering volhouden .

  • Robin van Tintelen

   Hoi Effe,we hebben elkaar al

   Hoi Effe,

   we hebben elkaar al via de telefoon gesproken maar nogmaals dank voor je reactie. Ik denk dat dit het hele programma in een ander perspectief plaatst, plus dat men er nog meer bewust van moet zijn dat de televisie geen goede leidraad voor je eigen training en doelen is…

   Groeten Robin

 • Timo

  Ik was erg onder de indruk
  Ik was erg onder de indruk van het programma! Maar ik had al zo een idee dat er meer zat achter het programma dan iedere dag twee uur sporten en op je maaltijd letten. Zelf ben ik een oud topsporter en ben daarna heel wat bijgekomen.

  Nu is eigenlijk mijn vraag aan Robin wat ik nu het beste zelf kan doen om rustig af te vallen. Zelf ben ik goed bezig op mijn eten te letten(alleen kan ik wat tips gebruiker over avondeten, jij misschien een idee?) en doe ik 3 of 4 keer in de week joggen(volg een schema(twintig minuutjes in totaal rennen nu? Met ertussenin 6 tot 10 minuten wandelen). in ieder geval steeds een dag rust ertussen). Doe ik qua beweging te weinig? Kan ik nog iets beters doen? Zou het echt top vinden als ik wat advies kreeg!

  • Robin van Tintelen

   Hi Timo, ik kom er vandaag
   Hi Timo, ik kom er vandaag niet meer aan toe maar ik zal je morgen even wat advies mailen! Groeten, Robin

   • Timo

    Tof! bedankt 🙂
    Tof! bedankt 🙂

 • annemarie

  hai Robin!
  hai Robin!
  zelf ben ik een 43 jarige vrouw met obesitas en was van plan me te laten opereren in SFG te Rotterdam
  maar ik heb besloten het er zelf eerst maar op te wagen. Ik heb buiten m,n overgewicht ook nog longemfyseem dat voor my intensief sporten byna geen optie is vanwege het lucht gebrek!dus ben ik op eigen houtje begonnen met goed naar m,n eten te kyken en in ieder geval van kleine bordjes te gaan eten! By my is het dus niet echt een kwestie van het vele eten maar door gebrek aan beweging gaat het er maar langzaam vanaf! Zou jy my mischien wat tips kunnen geven zodat ik in myn eigen huis toch wat aan m,n conditie kan doen? naar de sportschool is voor my geen optie omdat ik dat financieel niet op kan brengen! Maar ik wil toch wel een beetje verder komen in dit leven en niet op de 115 kilo blyven waar ik nu ben!ik ben al afgevallen van de 138 kilo naar 115 maar het zou van my denk ik wel wat verantwoorder mogen! dus als je tyd hebt zie ik je reactie graag tegemoet! groetjes Annemarie

 • Robin van Tintelen

  Hoi Annemarie, mooi dat je al
  Hoi Annemarie, mooi dat je al zoveel bent afgevallen! Wat betreft thuis trainen, d.w.z. zonder sportschool, is een hometrainer of wandelen nog de beste optie. Ik kan je wel allerlei oefeningen aanraden, maar waarschijnlijk zeggen die je niets zo via internet plus dat ik niet eens zeker weet of deze oefeningen wel bij jouw huidige bouw en fitheid passen… Dus ga voor een simpele hometrainer of de wandelschoenen! 3 tot 5 keer per week 45 tot 60 minuten middelmatig intensief trainen zou een goed begin zijn. Het is misschien wat beperkt, maar het is wel iets wat je makkelijk op eigen houtje zou kunnen doen! Groeten Robin

 • Anne-Marie

  Ik heb met verbazing naar
  Ik heb met verbazing naar deze serie gekeken en heb grote bewondering voor de omslag bij deze mensen maar ik ben het ook met Robin eens dat het me toch beter lijkt om het afvalproces geleidelijker te laten verlopen. Iedere dag naar een sportschool houd je niet vol en ik vind het risico groot dat je uiteindelijk een terugval krijgt en een jojo wordt. Ik ben daar bij een aantal deelnemers wel bang voor en het is goed dat deze mensen nog voor langere tijd begeleid worden. Ik vind het advies om een paar wandelschoenen en een simpele hometrainer te kopen dan ook een briljant advies. Ik had zelf een oma en vader die obese waren en heb zelf ook aanleg. Als puber ben ik ook te dik geweest maar ik ben toen afgevallen en met ups en downs heb ik een gezond gewicht kunnen behouden. In mijn leven ben ik een paar keer een kilo of 15 afgevallen. Na zwangerschappen en een paar jaar geleden nadat ik in de overgang terecht was gekomen, was dat weer nodig maar daar deed ik net zolang over als deze kandidaten.
  Ik heb een bloedhekel aan sporten en pas mijn lichaamsbeweging in mijn dagelijkse programma in. Ik ga boodschappen doen op de fiets in een dorp verderop en ik fiets dan met een flink tempo. En ik heb een hond die iedere dag 1,5 uur uitgelaten wordt. Weer of geen weer. En ook dan loop ik in een dusdanig tempo dat het net nog geen hardlopen is. Dat doe ik echt iedere dag. Met drie keer per dag gezond eten en vooral geen suiker blijft mijn gewicht stabiel terwijl ik in de 50 ben. Was ik als jonge vrouw in vergelijking met leeftijdgenoten dik, nu ben ik in vergelijking met mijn leeftijdgenoten slank. Met deze vaste beweging, geen suiker en geen alcohol lukt dat goed.
  Wat ik mis in al dit soort programma’s is het simpele advies om lichaamsbeweging in te bouwen in het dagelijks leven. Er zijn genoeg klussen in en rond het huis die energie verbranden. En als ik mensen in een sportschool op zo’n loopband zie lopen, denk ik vaak: “waarom ga je niet lekker in het bos wandelen?” Ga in het weekend naar de duinen en ga een flinke wandeling door het mulle zand maken, heuvel op heuvel af. Lekker in de buitenlucht!
  Of denk ik nu te simpel??

 • diana

  halo heel erg knap zeg wat
  halo heel erg knap zeg wat danny en de andere hebben gepresteerd ik zelf weeg tegen de 100 kilo en wil zo graag ow zo graag ook mijn overtollige kilos kwijt
  ik hebhier echt alles voor over ik heb ook al heel veel dieeten geprobeerd, maar nix hielp
  ik zit echt te huilen hier op de bank als ik naar obesse kijk, wat die mensen allemaal klaar krijgen, echt waar respect maar is het morgelijk om de dietten die de mensen in obesse moeten volgen online ook ergens te vinden zijn ben hier erg benieuwd na wat hun dan wel op 1 dag eten
  ik heb er echt alles voorover om ook weer slank door het leven te kunnen gaan
  wie kan mj verder helpen
  ps ik heb ook zwaar fibromialgie, dat houd dus in dat ik bijna niet kan sorten
  , is dit ook op te lossen bvd diana