Obese, seizoen 2: here we go again?

Het kon natuurlijk niet uitblijven na het succesvolle eerste seizoen. Gisteravond was daar, op RTL4, de eerste aflevering van een nieuwe serie Obese! Verplicht kijkvoer voor een Personal Trainer. Toch heb ik erg zitten twijfelen of ik wel wat over het programma moest typen. Want wat moet ik vertellen over een tweede seizoen wat vooral meer van hetzelfde lijkt te zijn? Deze update gaat dan ook niet zozeer over het programma, maar over ons: de kijkers.

Het is wel heel verleidelijk wat over het programma zelf te zeggen. Over hoe Ruben op mij overkwam, over zijn training, en hoe de trainers hun werk deden. Maar ‘been there, done that’. Dan kan ik net zo goed mijn blogpost uit 2011 kopiëren en plakken.

In die blogpost, over de allereerste aflevering van Obese, stelde ik me behoorlijk kritisch op. En dat heb ik geweten… Veel lezers konden mijn kritiek op het programma begrijpen, maar volgens anderen was ik ‘kortzichting’ en ‘jaloers’. Nu was mijn toon behoorlijk fel, en had ik vooral kritiek op allerlei trainingstechnische dingetjes waar de niet-zwaarlijvige kijker niets mee kan. Ik snap dan ook dat ik op een bepaalde toon van repliek werd gediend. Niet dat ik van mijn kritiek terug ben gekomen trouwens.

Wat mij toen al opviel, was dat veel lezers die zich in mijn kritiek konden vinden, zelf zwaarlijvig waren. Terwijl de ‘critici’ vooral fans van het programma, met een zwak voor bepaalde deelnemers bleken te zijn.

Ik ben de weken na die blogpost veel benaderd door mensen met obesitas. En het verbaasde me hoe realistisch deze mensen over afvallen waren. Zo begrepen ze heel goed dat de spectaculaire resultaten uit Obese erg zeldzaam zijn. En dat elke dag twee uur trainen, op een kleine 1700-2000 calorieën, ook wel héél heftig is.

Maar om dan nu weer een sportieve, niet-dikke vriendin te citeren: ‘Robin, je moet je veel meer op dikke mensen richten! Dat is nu een hype, door dat TV programma!’

Want de gemiddelde Nederlander ziet die dikkerds op TV vooral als luie bourgondiërs zonder discipline. Die dan ook genadeloos door hun trainers moeten worden afgestraft. Maar extreme zwaarlijvigheid zoals in Obese, komt niet alleen door geen tijd om te sporten en een liefde voor eten. Ik vond het dan ook erg jammer dat RTL in het eerste seizoen dat psychologische aspect nagenoeg achterwege liet.

De aflevering van gisteravond gaf me dan toch (even) goede hoop. Want er kwam regelmatig een psychologe in beeld! Die Ruben diepgaande vragen ging stellen over… zijn huwelijk. Alsof die arme man zelf niet weet dat zijn huwelijk, als gevolg van zijn overgewicht, slecht is. Waarom werd er niet ingegaan op hoe Ruben 140 kilo aan heeft kunnen komen?

Ik weet het antwoord al. RTL geeft ons, de kijkers, gewoon wat we willen zien. Morbide obesitas mag dan een psychologische oorzaak hebben, niemand wil de deelnemers bij een therapeut op de bank zien liggen. Het is namelijk veel leuker om ze tijdens hun helse trainingen in hun broek te zien plassen!

Tegelijkertijd speelt het programma ook heel vakkundig in op hoe wij Nederlanders over afvallen denken. Want of we nu 5 of 500 kilo te zwaar zijn: we willen het er zo snel mogelijk af hebben. En dat doen we het liefst met (van de ene op de andere dag) veel minder eten, en veel meer sporten. Het zou zo de insteek van een TV-programma kunnen zijn.

Ik vraag me dan ook af of (morbide) obesitas een probleem is wat we in een gedramatiseerd programma moeten stoppen. Niet alleen vanwege het welzijn van de deelnemers, maar ook vanwege het beeld wat de kijker hierdoor van afvallen krijgt. Ik kan me ook niet voorstellen dat de Nederlandse Obesitas Kliniek, die bij het programma betrokken is, zich in de invulling van het programma kan vinden.

Het is zo jammer dat RTL met Obese op dezelfde voet verder lijkt te gaan. Heel veel aandacht voor het trainen en eten, maar niet voor de psychologische oorzaken. De komende weken zullen weer heel wat mensen de overtollige kilo’s er op de ‘Obese-manier’ vanaf proberen te crashen. Met vooral teleurstelling, pijn en andere lichamelijke klachten als resultaat.

Ik hoop oprecht dat de deelnemers hun nieuwe vorm kunnen behouden. En lieve mensen, laat het programma gerust een inspiratie zijn. Maar neem het niet als leidraad! Er is een reden dat de deelnemers onder medisch toezicht staan.

Mocht je ook wat over Obese of mijn ‘kritiek’ te melden hebben, laat het me dan gerust weten. De comments zijn er goed voor!

Showing 8 comments
 • Catie

  Hey Robin,
  Hey Robin,

  Ik ben het eigenlijk heel erg met je kritiek eens! Hoewel ik het wel belangrijk vindt dat een gezonde leefstijl meer onder de aandacht wordt gebracht draait het bij RTL meer om het verdienen van geld, waarbij over de zorg voor de kandidaten onvoldoende wordt nagedacht. Als het al lukt om zo veel gewicht kwijt te raken, dan is het zeker niet gezond om dat zo snel te doen. Bovendien, ik denk dat je niet de kans krijgt om emotioneel te wennen en psychologisch mee te groeien met de veranderingen die je doormaakt.

  Ik weet niet of je het programma van MTV kent.. Het is een vergelijkbaar idee, maar de doelen zijn daar een stuk lager. Daar hebben ze het over tieners die misschien meer kunnen hebben, maar ook dan ontbreekt de psychologische en emotionele begeleiding.

  Ik den dat je zonder die begeleiding heel snel terugvalt in oude vertrouwde patronen!

  Dus: blijf vooral kritiek uiten! Ik hoop dat de programma makers tijdens een google search het een keertje lezen!

  • Robin van Tintelen

   Hi Catie,

   Hi Catie,

   dank voor je reactie 🙂 Ik las laatst nog een interview met RTL baas Erland Galjaard, waarin hij vertelde dat ze heel veel geld in de nazorg voor de deelnemers gepompt hebben. Dat geloof ik ook wel, ik denk niet dat RTL na het programma de deelnemers afdankt. Het probleem zit hem in het korte tijdsbestek waarin de deelnemers heel veel moeten afvallen… Daardoor krijg je die extreme trainingsregimes die uiteindelijk nooit vol te houden zijn. Het geeft leuke en vaak inspirerende beelden, maar het is uiteindelijk spelen met de gezondheid van de deelnemers. 

   Mocht RTL mijn kritiek te lezen krijgen, dan denk ik niet dat mijn kritiek indruk op ze zal maken 😉 Het gaat tenslotte om de kijkcijfers, en die weten ze met hun Obese-formule wel binnen te harken haha. Ik maak me vooral zorgen over de mensen die het programma zien, en er zo door geinspireerd raken dat ze hetzelfde gaan doen… Met alle gezondheidsrisico’s van dien. Een disclaimer voorafgaand aan de uitzending zou goed zijn; ‘don’t try this at home!’

   Gr. Robin

 • steven

  Ik heb het begin van het
  Ik heb het begin van het programma bekeken ben na of net voor de break afgehaakt,… dus kan niet over het geheel oordelen.. Dat wil ik ook helemaal niet.. Maar vond dat het psychische deel wel redelijk naar voren kwam !! Niet direct maar hij wordt toch echt tentoongeteld als wilszwak en er wordt verteld over zijn verlies van werk… wat misschien een aanleiding of de druppel was. Je ziet hem toch vertellen dat hij zoveel eet en ’s nachts in de koelkast checked of het lichtje het nog wel doet,… en dan, omdat hij er toch is… Dan is het duidelijk dat het wilszwakte is..

  Wat mij zo op de voorgrond kwam…. Dat hij als een kind zo blij was dat hij verkozen was voor het programma en daarmee : De “schijnbaar onmisbare” Dwingende hulp van buitenaf… Alsof dat iets magisch heeft en de oplossing is waar hij van afhankelijk was/is !!! Hij kon niet zien dat hij dat zelf kon doen. En dat alles terwijl alles wat hij doet,.. hij bewust doet. Hij weet op elk moment dat hij zit te vreten dat hij schuldig is aan zijn eigen misdrijf,.. naar zijn eigen lijf, zijn leven en dat zeker dat van zijn vrouw en in mindere mate van zijn kinderen… En NOG vewonderlijker dat zijn vrouw nog bij hem was… Als je hem toch uit bed zag komen,.. onder zijn buik sprayend en dan op de bank diverse porties chinees gaat eten…. Het was onvoorstelbaar voor mij dat die vrouw bij hem gebleven is… Dat zal wel een reden hebben…??!!!

  En dan zijn leugenachtigheid over die pizza die hij wel gegeten had maar ontkende tegenover zijn kinderen… Het is gewoon een eetverslaving zoals een ander een drankverslaving heeft !!! Die drinken ook niet… Nou ja, een beetje, voor de gezelligheid.

  Je hebt dus helemaal gelijk.. Het is een 100 % pschychisch probleem.. Levensmotivatie, karakter, en wat niet. En dan zie je ze die oefeningen doen… Gewoon voor de gekkigheid… Het is gewoon voor het tv-beeld… emotie. Het slaat helemaal nergens op. Ik had jouw tekst van vorig jaar meteen weer voor ogen.. Volledig terecht.
  Die oefeningen zal voor 80 % van de mensen die kijken de deur dicht doen !!!! Terwijl een gewoon eetpatroon/gedarg de sleutel is. En gewoon normaal lichaamsbeging een supplement is.. Hiptrusts op de 1e dag ???? hahaha

  Maar ja zoals je zegt, het gaat om het beeld voor de kijkcijfers.. Maar het is wel zo dat het resultaat die ongetwijfeld zal komen enorm stimulerend zal zijn voor vele dikkerds…

  Het is net als met grote helden verhalen,..fims, religies. Het pakt de mensen. Het geeft hoop in heldere beelden volgens een reality-serie… Het onderbewuste kan daar niet om heen.. En misschien geeft het de obese mensen wel een schuldgevoel.. Als zij het kunnen,… en ik doe het niet.. kan ik me niet verschuilen voor mijn omgeving achter smoesje dat het niet kan !!!

  En als de dikkerds dan bij een gemiddelde personal trainer komen zal die het getoonde gekke sporten wel achterwege laten en zich focussen op dieet en strikte controle-begeleiding.. CHECK Maar ja, zolang ze niet op tv komen is de druk natuurlijk nooit zo groot !!! WIe is er bang voor “Robin van Tintelen”… ??? Maar dat hoeft ook niet… Ze hebben dan ook de tijd !!

  • Robin van Tintelen

    

    He Steven,

   Goed verwoord 🙂 Ruben ging inderdaad behoorlijk met de billen bloot, toen in beeld kwam hoe hij ’s avonds de ijjskast plunderde en niet eerlijk was tegen zijn gezin. En dat zegt ook veel over het psychologische aspect van zijn zwaarlijvigheid. Ik was alleen zo benieuwd naar waarom hij zoveel aan is gekomen… Toen hij zijn baan verloor was hij volgens mij al veel te zwaar? Maar dat weet ik niet meer zeker.

   Ik moet wel zeggen dat Ruben een voorbeeldige kandidaat was! Hij was in ieder geval erg gemotiveerd. Ik weet niet of je het hebt meegekregen, maar aan het eind van het programma zei hij zelf Personal Trainer te willen worden. Mijn zegen heeft-ie; hij is een betere inspiratie en voorbeeld dan al die hypersportieve PT-ers die nooit een grammetje te zwaar zijn geweest! Nu maar hopen dat hij niet dezelfde trainingsmethodes van de Obese-trainers overneemt 😉 (rustig maar fans van het programma, het is een grapje)

   Gr. Robin

   • steven

    Ja, iemand met een gelijkende
    Ja, iemand met een gelijkende ervaring die iets “gelijkends” overwint,… heeft meer kans een goede leraar te zijn !! Maar het is absoluut geen garantie… Een goede voetballer zijn geweest is geen enkele garantie voor goed trainerschap… Misschien op verschillende punten juist niet, talent is niet overdraagbaar en vaak weet hij het helemaal niet waarom hij zo goed kan schieten of rennen !!! Ik hoorde eens iemand zeggen,.. Oohh, het was Hans van breukelen.. Op een vraag of een opmerking dat een keeper (menzo of die belg bij fc twente ) nooit een goede voetbaltrainer kan worden.. omdat hij niet gevoetbald heeft,.. maar “slechts” gekeeped….. Hij antwoorde toen : Dat zou onzin zijn omdat je in het verleden ook geen melkkoe hoeft te zijn geweest om een goede melkveehouder te kunnen zijn !!! hahaha

    En wat je zegt, het interesantste is waarom Ruben het heeft laten lopen…. En ook het onvoorstelbare hoe dat kan in een relatie met een zo te zien toerekeningsvatbare vrouw en gezin. Als hij nu miljonair was !!!!??? Gezien het kale witte harde interieur in het huis,… niet. Heel apart, ook het verhaal bekeken gericht op zijn vrouw !!!!!!!

 • Robin van Tintelen

  Geen idee waarom de lay-out

  Geen idee waarom de lay-out opeens zo vaag is…

 • esther

  hoi robin
  hoi robin
  als ik na obese kijk en naar de trainingen dan denk ik wel is jeetje is dat niet al te veel van het goede maar als ik dan de resultaten bekijk dan denk ik ook weer het is het allemaal waard waar een wil is is een weg
  ik heb zelf een dochter van bijna 19 die ik probeer te helpen om af te vallen ze weegt 161 kg bij lengte van 178 het doet me pijn haar zo te zien ze is nu ruim een maand bezig en ze is aangekomen ipv afgevallen ja je raad het al tranen met tuiten en dat is best wel sneu en ook niet motiverend vd week heeft ze ook naar obese gekeken en ze volgt het ook echt
  maar voor alle mensen die echt die stap zetten vind ik het geweldig en kan jou methode alleen maar aanprijzen had alleen gehoopt wat recepten te vinden op deze site maar helaas

  groetjes esther

  • Robin van Tintelen

   Hoi Esther,

   Hoi Esther,

   heel naar om te lezen hoe je dochter op haar leeftijd zo met overgewicht zit… Wat doet ze nu precies om af te vallen, qua beweging en dieet? En je hebt gelijk dat de trainingen die je in het programma ziet wel het nodige doen voor de deelnemers. Ik gaf het hierboven al aan: ik kijk als trainer natuurlijk heel anders naar wat die mensen moeten doen, bijvoorbeeld uit het oogpunt van veiligheid en blessuregevoeligheid. Daarom zal de  gemiddelde kijker gewoon weinig met mijn kritiek kunnen…

   En ik ben niet zo’n goede kok, vandaar het gebrek aan recepten… Maar heb je al eens een diëtist benaderd voor je dochter? 

   Groeten, Robin