Lelijk, onzinnig, overhyped: Shape Ups

Een van die wijze lessen die een man in zijn leven meekrijgt, is dat vrouwen naar je schoenen kijken. Ik twijfel niet aan deze wijsheid, en daarom verbaas ik me ook regelmatig over Birkenstocks, Uggs en ander megalomp schoeisel waar vrouwen schaamteloos op rond durven te lopen. Toen ik de foto hiernaast voor het eerst zag, was dat ook wel even goed voor een soort Twilight Zone ervaring. Deze schone dame is Kim Kardashian,  en wat ze in haar handen heeft zijn niet alleen de lelijkste schoenen sinds Crocs; het is meteen de nieuwste en vooral onzinnige fitnesshype.  


Jazeker, schoenen die je slank en strak maken. Door er alleen maar op te lopen! Ze liggen al een tijd in de winkel, maar een daverend succes zijn ze (lang leve de Hollandse nuchterheid) nog steeds niet geworden. Dat weten de fabrikanten ook, want ze hebben nog nooit zoveel reclame voor hun schoenen gemaakt als nu. Sorry reclameboys, het maakt niet uit of Kim Kardashian, Jennifer Lopez, Doutzen Kroes of Megan Fox er op lopen, die schoenen blijven hoe dan ook oogverblindend lelijk. Hopelijk krijg je bij de schoenenwinkel een extra tas mee om over je hoofd te trekken wanneer je met je ‘Shape Ups’ de straat op gaat.


Maar uiterlijk zegt natuurlijk niet alles. Want tig schoenenmerken, waaronder Reebok, hebben hun eigen versie op de markt gebracht. Als we de fabrikanten moeten geloven, helpen deze schoenen je namelijk aan:  • Strakkere benen en billen;

  • Een hoger calorieverbruik (en dus meer vetverbranding);

  • Een betere houding.

Dus, hoe zit dat?


Helaas… Het enige resultaat wat je van deze misbaksels kunt verwachten, is een slankere portemonnee (en hoongelach als je ze draagt natuurlijk). Zo heeft ACE Fitness, een vooraanstaande Amerikaanse fitnessorganisatie, vorig jaar met een uitgebreid onderzoek al die mooie claims vakkundig onderuit geschopt.    


Want hoe kunnen schoenen nu bijdragen aan strakkere benen en billen?  Volgens de fabrikanten zit het hem in de vorm. Reebok geeft er nog de mooiste draai aan: ‘speciale kussens geïnspireerd door de stability ball’. Waarmee eigenlijk gezegd word dat door te lopen / bewegen op een instabiele ondergrond, je spieren beter getraind worden. Nou, NEE. Spieren zullen zich alleen ontwikkelen als ze regelmatig zwaarder belast worden dan wat ze gewend zijn. Staan of lopen op Shape Shoes, een stability bal of een andere instabiele ondergrond is echt geen serieuze belasting, en zeker geen belasting die een been- en bilpartij van slap en uit vorm naar mevrouw Kardashian krijgt.


Maar het word nog mooier: bewegen op een instabiele ondergrond zou dus ook meteen bijdragen aan dat hogere calorieverbruik. Immers, hoe meer spieren je gebruikt bij een activiteit en hoe zwaarder ze belast worden, hoe hoger de verbranding. Heel spijtig dus, dat dit voor het lopen op clownschoenen niet opgaat. Wil je meer verbranden bij het lopen? Stouw een rugtas vol met gewichten en draag die mee over je schouder. Of ga gewoon wat sneller, en je hebt hardlopen.


En die betere houding? Leuk voor thuis: ga eens op je tenen staan. Voel eens wat er met je knieën, bekken, en onderrug gebeurt; zou je dit een goede houding noemen? Dit is dus wat er gebeurd als je op die misvormde schoenen staat. En op de lange termijn kan deze houding leiden tot rug- en knieklachten. Goed bezig, meneer de schoenenfabrikant!


Nu is dit zo’n kansloze hype waar een nuchter en realistisch iemand zo door heen kan prikken. Tenminste, dat hoop ik. Zolang je maar weet dat het veranderen van je lichaam echt niet zo makkelijk is als wat commercie vaak suggereert. En dat je als dame toch echt het goede voorbeeld moet geven met welke schoenen je draagt…