Je kunt alles worden wat je wilt?

We leven in een tijd waarin alles om uiterlijk draait. Zeker 80 % van de mensen op televisie – of dat nu acteurs zijn, presentatrices, of de figuranten in reclames – zijn mooi, slank, strak en hebben een onmiskenbare Prodent smile; mooie mensen dus. En we worden continu, en meer dan ooit, met de schoonheidsidealen om de oren geslagen. Kortom: its all about the looks, in deze maatschappij.Maar dat is niet het enige. Want er wordt ons ook duidelijk verteld, dat deze (vaak hele specifieke) schoonheidsidealen gewoon voor iedereen haalbaar zijn. Zolang je er maar voldoende geld voor over hebt, of er hard genoeg voor werkt, of als je het geheime dieet van die ene actrice volgt. Sterker nog: dat wordt bijna van je verwacht! Zo niet: dan ben je lui en slap! Joh, het kan toch niet dat je een half jaar na je bevalling nog steeds dik en uitgezakt bent? Sylvie Meis of Doutzen Kroes lopen er twee maanden na hun bevalling weer helemaal strak bij!

Let wel: ik ben, zoals het een beetje Personal Trainer betaamt, helemaal voor het ontwikkelen van jezelf. Zowel op lichamelijk, sportief, en mentaal vlak. Maar ik zou keihard liegen als ik zeg dat er geen grenzen zijn. Dat Doutzen Kroes een paar maanden na haar bevalling weer op een catwalk loopt, komt niet door haar fantastische Personal Trainer of diëtist. Het komt in de eerste plaats door haar ouders, en de genen die ze van hen gekregen heeft.

Met dat gezegd hebbende: als jij de potentie had om een Victorias Secret model te worden, dan was je dat inmiddels wel geweest. Als jij de potentie had gehad om wereldkampioen boksen te worden, dan zou je nu ergens in Las Vegas in een boksring staan. Waarmee ik dus niet wil zeggen dat je géén mooi, slank lijf kunt krijgen, of nooit heel vaardig in boksen zal worden. Maar wees naast ambitieus, ook altijd realistisch.

Ik krijg in mijn studio regelmatig mensen die nog nooit van hun leven hun buikspieren gezien hebben, maar die nu op hun 30e dat keiharde wasbord tevoorschijn willen toveren. En ja, dat is een heel nobel streven. Ik durf zelfs te zeggen dat het in veel gevallen ook haalbaar is. Maar het is niet iets wat je met twee keer per week trainen en op zijn tijd een salade wel even voor elkaar kunt krijgen. Het zal keihard werken zijn; misschien moet je er zelfs je favoriete alcoholische versnapering of wekelijkse barbecue-avonden voor opgeven. Is dat het je wel waard?

En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, maakt een mooi uiterlijk – in de vorm van een strakke buik, enorme biceps, gelifte oogleden of wat dan ook – je niet meteen gelukkiger. Sterker nog; waarschijnlijk dat het de mensen in je omgeving niets kan schelen of jij een bierbuik of een six-pack hebt. Dat mensen jou nu niet uitnodigen voor hun verjaardag of niet aantrekkelijk vinden, heeft zeer waarschijnlijk meer te maken met je karakter / gedrag dan met je lichamelijke vorm.

Ben je er nog…? Gelukkig. Want zoals ik eerder al schreef, ben ik helemaal voor zowel fysieke als mentale ontwikkeling. En ik zal zelfs zeggen dat je méér kunt bereiken dan wat je denkt. Maar als je ambities torenhoog zijn, dan moet je wel weten hoeveel meters je te gaan hebt.

Jezelf ontwikkelen moet altijd een inspirerend en bevredigend proces zijn. Daarom ben ik ook geen voorstander van uitsluitend fysieke, op schoonheidsidealen gebaseerde doelstellingen. Laat die catwalk of cover van de Vogue aan modellen over, en ga eens voor lichamelijke kracht of gezondheid. Een serie van 10 perfecte Pull Ups, of het zonder problemen kunnen weigeren van een stuk warme appeltaart, doet waarschijnlijk evenveel voor je zelfvertrouwen als de fysiek van Sylvie Meis!

Zoals Einstein – fysiek niet de meest aantrekkelijke persoon, maar wel een genie – het ooit zei:

‘Try not to be a man of success, but rather try to be a man of value’