Hoe graag wil je het?

Zie boven. Hoe graag wil je er in de zomer strak bij lopen? Hoe graag wil je die ene spijkerbroek weer kunnen dragen? Hoe graag wil je met vrienden kunnen voetballen zonder je longen eruit te hijgen? Dat lijken domme vragen, vooral omdat de antwoorden voor de hand liggen. Maar zo resoluut als die antwoorden vaak zullen zijn, zo weinig komt er in de praktijk van terecht.


‘Motivatie’ is, naar mijn mening, een deftig woord voor hoe graag je iets wilt. Iedereen zal roepen dat ze alles voor hun doelstellingen over hebben, maar geef ze een concreet plan van aanpak en er blijft weinig van die woorden over. Het is een harde reality check, maar mijn ervaring is dat verreweg de meeste sportschoolbezoekers nooit hun doelstellingen zullen behalen. En dat ligt niet aan de sportschool, de begeleiding, de stand van de maan of wat dan ook, maar aan zichzelf.


Als je overtuigt bent van jezelf en je doel, dan neem je vanzelf de stappen die daar voor nodig zijn. Door onwetendheid of een gebrek aan ervaring kunnen daar wel een paar misstappen tussen zitten, maar je bent op de goede weg. Maar ben je aan het ‘fitnessen’ omdat je bij wijze van spreken op verjaardagen mee wilt kunnen praten, dan zal je verzaken, verslappen en uiteindelijk stil blijven staan.


Tot zover de mooie filosofische ingeving. Bottom line is dat een doelstelling echt belangrijk voor je moet zijn. In deze periode loopt de sportschool altijd weer vol met mensen die je van september tot maart niet ziet, maar die nu ze hun twee weken all-inclusive Turkije geboekt hebben allemaal weer strak het strand op willen. Alsof het ze de rest van het jaar niet uitmaakt hoe ze erbij lopen. Hoeveel waarde hecht je dan echt aan zo’n doelstelling?


Vertel je ’s ochtends aan je Personal Trainer dat je deze zomer strak het strand op moet, om vervolgens ’s avonds in de kroeg zonder weerwoord de biertjes van je vrienden aan te nemen dan heeft dat strand blijkbaar toch niet zo’n prioriteit. En ja, dat soort afwegingen zal je ook moeten gaan maken; de makkelijke, leuke of vertrouwde keuzes zijn helaas niet altijd het beste. Is dat strand je die keuzes waard?


Dus de volgende keer dat je voor zo’n keuze of verleiding komt te staan, vraag jezelf dan eens hoe graag je het wilt. Hecht je daadwerkelijk waarde aan je doelstelling, of boeit het je toch niet zoveel als je denkt? Kies een doelstelling waar je achter staat (sorry, maar strak op vakantie is echt te slap), en waar je in gelooft. Als je er in gelooft, dan heb je ook de overtuiging om steeds de beste keuzes te maken.