Bootcamp vs Small Group Training

Stel: je vind Bootcamps helemaal geweldig. Kracht- en conditietraining, in de frisse buitenlucht, maar vooral in het gezelschap van andere sporters. Good stuff! En toch zou je ook wel graag persoonlijk begeleid willen worden. Denk Personal Training, maar dan zonder teveel kosten. Dan is Small Group Training net iets voor jou. Maar wat maakt zo’n Small Group Training nu anders dan een Bootcamp?

Laat ik beginnen met te zeggen dat niet iedere trainer Small Groups op dezelfde manier benaderd. Bij sommigen is het vooral een indoor Bootcamp, al dan niet met materialen zoals gewichten. Hierdoor kan je alsnog flinke verschillen in tarieven zien. Mijn vergelijkingen hieronder gaan dus niet voor alle Bootcamps en Small Group Trainingen op! Tot zover de disclaimer 🙂

Het lijkt vaak alsof het aantal deelnemers het belangrijkste verschil tussen een Bootcamp en Small Group Training is. Maar niets is minder waar: Small Group Training is in principe Personal Training, maar dan in groepsverband. Een andere, niet zoveel gebruikte naam is dan ook ‘Semi-Private Training’.

Tijdens een Bootcamp doet iedereen nagenoeg dezelfde oefeningen. Er zijn wel mogelijkheden om oefeningen aan te passen, maar ruimte om je eigen dingen te doen heb je verder niet. Bij Small Group Training heb je die ruimte wel: je hebt je eigen schema, afgestemd op jouw doelstellingen, en deze voer je onder begeleiding uit. Alleen deel je die begeleiding (en daarmee de kosten!) met een paar andere sporters.

En dat is best prettig, want trainen in een groep kan erg motiverend werken. Ook al heeft iedereen zijn eigen oefeningen, je kunt je toch aan anderen optrekken. En waar je mee omgaat, daar word je mee besmet: gezelschap van gelijkgestemde, gemotiveerde sporters doet wonderen voor je eigen discipline en motivatie. Zelfs buiten de sportschool!

Dat zie ik trouwens net zo goed bij mijn Bootcamps: zou iemand een training missen, dan krijg ik van de anderen al snel de vraag waar hij of zij toch blijft. Noem het maar sportief-sociale controle, die ook nog eens heel goed werkt!

Omdat iedereen bij Small Group Training zijn of haar eigen programma heeft, is het aantal deelnemers ook een stuk kleiner. Dat moet ook wel, voor het overzicht. Waar je bij sommige Bootcamps met 20 anderen bent (waanzin…) heeft een Small Group Training hoogstens 5 deelnemers. Dat betekent wel dat de kosten voor Small Group Training hoger liggen.

Het zou ook nogal ‘vreemd’ zijn om voor een uurtje Bootcamp met 20+ deelnemers meer dan 10 euro neer te leggen. Daar krijg je wat betreft persoonlijke aandacht immers heel weinig voor terug. Aan de andere kant: hoe groter de groepen, hoe meer energie het sommige sporters geeft. Het is ook maar net hoe belangrijk je die persoonlijke aandacht nu eigenlijk vind.

 

Sfeer en energie een 10, maar persoonlijke aandacht een 1…

 

Als je gewoon lekker aan je spierkracht en conditie wilt werken, en dat vooral niet in een bedompte sportschool wilt doen, dan is Bootcamp een prima keuze. Maar heb je een specifieke doelstelling, die je ook nog eens heel graag wilt behalen, dan heb je toch meer baat bij die persoonlijke begeleiding. In de vorm van Small Group Training bijvoorbeeld.

Maar misschien vind je het in beweging zijn en het sociale aspect wel het belangrijkst. Prima! Zoek je dat ‘samenhorigheidsgevoel’, dan zal je dat eerder bij Bootcamps vinden. Omdat iedereen daar dezelfde oefeningen doet, is het makkelijker je in anderen te verplaatsen en aan hen op te trekken. Aan de andere kant: het contact tussen sporters is bij Small Group Training wel wat persoonlijker. Dat maakt het ook makkelijker een echte band met elkaar op te bouwen.

Oké, om alle verschillen nog even op een rijtje te zetten:

-Bij Bootcamp zijn de groepen een stuk groter dan bij Small Group Training. Bij Small Group Training is er dus veel meer persoonlijke aandacht.

-Bij Bootcamp doet iedereen nagenoeg dezelfde oefeningen; bij Small Group Training heb je een eigen schema, afgestemd op jouw doelstellingen.

-Bootcamp is dan ook goedkoper dan Small Group Training. Maar Small Group Training is weer een stuk voordeliger dan 1-op-1 Personal Training…

-Bootcamp doe je (meestal) in de frisse buitenlucht. Small Group Training is praktisch altijd binnen, in een sportschool of studio.

-Bij Bootcamp doe je vooral lichaamseigen oefeningen, zoals Push Ups en sprinten. Bij Small Group Training heb je de beschikking over materialen zoals dumbells, Kettlebells en de TRX.

Mocht je meer willen weten over Bootcamp en / of Small Group Training, dan zou je natuurlijk  op de aparte pagina’s (zie de Homepage) verder kunnen lezen. Maar zoals de Engelsen zeggen: actions speak louder than words! Om jou die verschillen gewoon zelf te laten ervaren, kan je de komende twee weken (t/m 3 maart) gratis en voor niets een Bootcamp én Small Group Training meedoen. Kijken en vergelijken dus. Heb je interesse, laat dan even een comment achter of neem contact op via het contactformulier!En echt, met anderen sporten is vaak zoveel leuker 🙂

Showing 2 comments
 • Rick Verstratenp

  Ik wil graag een keer meedoen
  Ik wil graag een keer meedoen,

  Hartelijke groeten,

  Rick Verstraten

  verstratenrick@gmail.com

  • Robin van Tintelen

   Hi Rick, ik heb je zojuist

   Hi Rick, ik heb je zojuist een mail gestuurd!