3 Reacties

 1. bert
  06:32 PM - 18 mei, 2013

  Je gaat aan heel veel voorbij... Dat blijkt wel uit de hardnekkigheid dat mensen er niet mee stoppen... Alcohol is namelijk meer dan calorien... Het gaat op zich niet om de smaak... Het gaat juist om de geestelijke werking van alcohol. De spanning om hoeveel je drinkt en wat dat met je "persoon" doet... Het ontspant. De hele week of dag staat de geest onder spanning van geestelijke prestaties (relatief voor iedereen verschillend in absolute feitelijkheid). Vaak gaat een geest maar door en is het moeilijk om los te komen van het verstand.. In alcohol lost alles beter op. Je komt los van de zaken wat anders moeilijker is. Je verstand wordt gedoofd en dat is juist de bedoeling. Het lost de grensen van de individu op. Alles wordt waziger (letterlijk). Je komt los van je meningen en gaat over op onbenulligheden of socialere zaken. etc. etc. etc.... Sport is dan een goed excuus in het hoofd om juist meer te drinken zoals je al zei.. De oplossing.... Zoals Tatjana het zei.. Niet eten tussen het snoepen(drinken in dit geval) door... Als we de gewone maaltijden maar zouden laten staan en niet uit gewoonte ook nog gewoon zouden eten.. Dan komt alle weer in balans... Een proteine shake is voldoende na de drank. Ik drink zelf niet.. Of toch wel een bodempje halfzoete wijn voor het avondeten.. Even lekker soezen ontspannen. Vanwege de lage blootstelling aan alcohol is een kwart glas al genoeg.. Ik laat het ook niet meer worden.. Maar ik ben ook niet zo sociaal... Dus drank is ook niet nodig !!!

  Reply
 1. Robin van Tintelen
  10:05 PM - 18 mei, 2013

  Hi Bert,

  dank je wel voor je reactie! Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat mijn sporters stelselmatig mijn adviezen negeren ;-) Het zo ook niet netjes zijn om hen op deze manier op dit blog te kakken te zetten. Sterker nog: veel van mijn sporters drinken niet eens! Maar toch is het hele alcohol-gebeuren iets wat ik in al mijn jaren als instructeur en trainer veelvuldig langs heb zien komen, vooral bij mensen onder de 30. Ik trek bewust wat feller van leer (en dik het allemaal nog een beetje aan...) omdat veel mensen onderschatten hoe funest alcohol voor hun figuur kan zijn.

  Ik moet alleen wel zeggen dat ik soms niet helemaal begrijp wat je nu duidelijk probeert te maken... Ik krijg (misschien onterecht) het idee dat je het over de wat extremere gevallen van alcoholmisbruik hebt? Als in mensen die naar de fles grijpen om hun gedachten te verzetten? Misschien dat ik het anders ervaar, maar ik heb nog nooit een sporter gehad die door middel van overmatig alcoholgebruik aan het dagelijkse leven probeert te ontsnappen.. Doen ze dat wel, dan ben ik niet degene die ze daarbij kan helpen.

  Als mensen oprecht genieten van een goede wijn, wie ben ik dan om daar moeilijk over te doen? Mij maak je heel erg blij met goed Italiaans ijs... Het gaat om de sporters die niet tevreden met hun progressie, maar zich toch ieder weekend tijdens het stappen te buiten gaan aan de alcoholische versnaperingen. En ook dat is geen probleem! Maar als je dat wilt doen, dan zal je wel je verwachtingen wat bij moeten stellen.

  Maar goed, ik ben natuurlijk ook geen drinker. En als ik mijn gedachten wil verzetten, dan doe ik dat liever met een stukje mindfulness, ademhalingsoefeningen en trainen. Ik weet het, dat klinkt heel suf en saai, maar ik denk dat veel mensen dat net zo prettig zouden vinden als jezelf volgieten... Als ze het tenminste zouden proberen ;-) Fijn weekend!

  Gr. Robin

  Reply
 1. Anoniem
  10:20 PM - 25 mei, 2013

  Robin, je schrijft : "Ik moet alleen wel zeggen dat ik soms niet helemaal begrijp wat je nu duidelijk probeert te maken... Ik krijg (misschien onterecht) het idee dat je het over de wat extremere gevallen van alcoholmisbruik hebt? Als in mensen die naar de fles grijpen om hun gedachten te verzetten" Nou, heel veel jongeren doorleven elk weekend "extreme gevallen van alcholmisbruik".. Dat is een combinatie van groepsgedrag, meedeinen en is het "probleem" of de oplossing van jonge mensen in het bijzonder.. zich een houding kunnen(moeten) geven. In groepsdrang... Volgend kuddegedrag, losbandigheid, grensverkennend-overschrijding... Jong zijn is niet altijd makkelijk... onzekerheid.. De hele week strak in het bankje en dan in het weekend los... Nog even het verstand uit schakelen.. En dat gaat niet op water... Het hoeft ook geen lekkere wijn te zijn.. het gaat om de alcohol (die toevallig energierijk is). Het gaat om dat glas dat een houding verschaft en de geest verdoofd,... of gedeeltelijk oplost.. Om losser te worden... Maar onderschat of overschat de gemiddelde oudere mens niet. Alcohol is gewoon een drug .. een zware drug. Drugs zijn er omdat ze de geest beinvloeden. Het gevoel. Ontspannend danwel onderdrukkend.. Het is gewoon een medicijn voor slechte emoties of om de emoties nog beter te maken.. er zitten vele kanten aan.... Ze zeggen ook wel eens als er geen alcohol was was het nog erger.. Wat dan... ?? Maar het is voor sommige mensen ook gewoon een gewoonte geworden... Dus het is van groot belang dat een trainer het bewust maakt.. De cijfers in je lijstje spreken voor zich... Een verstandige oplossing daar voor z

  Reply

Reageren