2 Reacties

 1. Peter
  12:40 AM - 24 december, 2013

  Leuk artikel, zeker een kern van waarheid maar toch zie ik nog een vorm van tunnelvisie. Er zijn echt meerdere vormen van krachttraining. Isometrisch, concentrisch en excentrisch. Veel afwisselen in intensiteit door herhalingen, gewicht en rust aan te passen zorgt voor krachtontwikkeling. Als men constant onder die 10 herhalingen blijft ontstaat er gewenning en boek je geen progressie meer. Toch ben ik het wel met je eens dat er teveel mensen te voorzichtig zijn en te lage gewichten pakken. Mensen durven/willen er maar weinig aan geloven en dat is zonde.

  Reply
 1. Robin van Tintelen
  04:17 PM - 24 december, 2013

  Hi Peter, dank voor je reactie! Je hebt natuurlijk gelijk over die verschillende vormen van krachttraining, alleen begrijp ik niet helemaal waar je nu precies die tunnelvisie in ziet... Iedere herhaling van een oefening bestaat al uit een concentrisch, isometrisch en eccentrisch gedeelte, ik snap niet zo goed wat dan de relatie is t.o.v. mijn blog en het punt wat ik wilde maken. Zoals je zelf al aangeeft: er zijn nog teveel mensen die huiverig zijn om met zwaardere weerstanden te trainen. Mijn punt is dat deze mensen wel krachttraining willen doen, maar niet met de intensiteit die nodig is om de beloofde vruchten van hun training te plukken.

  Deze blog was dan ook gericht op de gemiddelde sporter, niet de trainer die graag in discussies over trainingsleer duikt ;-) De aanbeveling onder de 10 herhalingen te blijven is dan ook een heel basic en algemeen advies wat 9 van de 10 sporters toe kunnen (en misschien zelfs moeten) passen. Wij kunnen wel prachtige discussies gaan houden over hoe verschillende vormen van trainen invloed zijn op ons lichaam, maar daar heeft de gemiddelde lezer niet zo veel aan.

  Hoe je het ook wend of keert, en welke manier van trainen je ook toe zou willen passen: als je die mooie effecten van krachttraining wilt hebben, dan moet je wel een bepaalde intensiteit nastreven. Een Push Press met gewichtjes van 5 kilo, voor 15 herhalingen, schiet zijn doel gewoon voorbij. Daar ga je echt geen noemenswaardige EPOC of naverbranding van krijgen. En een isometrische Wall Squat voor 45 seconden heeft een hele andere uitwerking op je kracht en conditie dan een bewegende squat dat doet. Helaas denken veel mensen het tegenovergestelde... Wel de lusten, niet de lasten, dat idee ;-)

  Groeten, Robin

  Reply

Reageren