1 - 8 van 143

Ik hoef je vast niet te vertellen dat dit vreemde tijden zijn. Het Covid-19 virus heeft een enorme impact op het alledaagse leven over de hele wereld, waar we ook allemaal op onze eigen manier last van ondervinden. Voor sporters is het sluiten van de sportclubs en fitnesscentra een van de meest ingrijpende maatregelen. Want sporten doe je niet alleen voor je figuur en je gezondheid, maar ook voor je gemoedsrust - iets wat we zeker deze crisis wel kunnen gebruiken.

Om onder deze omstandigheden toch in beweging te blijven, kan je thuis of - zolang we niet 'in lockdown' zijn - buiten je trainingen doen. Helaas is trainen buiten de sportschool of het fitnesscentrum vaak een stuk moeilijker dan je denkt, omdat de meesten van ons thuis (of in het park) vaak niet de mogelijkheden hebben die we van onze vaste sportlocatie gewend zijn. Dus, wat zijn de mogelijkheden voor het trainen in jouw thuisomgeving? Daar ga ik je in deze blog alles over vertellen, inclusief de vervolgstappen om jouw huiskamer tot een tijdelijke sportschool in te kunnen richten.

De legendarische vechtsporter en filmster Bruce Lee zei ooit eens: 'ik vrees niet de man die 10.000 trappen een keer heeft geoefend, ik vrees de man die een trap 10.000 keer heeft geoefend'. Hoewel Lee een zeldzaam talent voor de vechtkunsten had, wist hij dat oefening de sleutel naar meesterschap was: de volledige beheersing van eenoefening, techniek of vaardigheid, alleen voorbehouden aan diegene die bereid is hier lang en hard genoeg voor te werken.

Voor veel mensen is fitness een vorm van zelfontplooiing. We proberen onze wensen vaak heel nuchter te verpakken in abstracte doelstellingen, zoals 'strakker worden', maar waar het ons echt om gaat is dat we beter in ons vel komen te zitten. Veel mensen zijn namelijk ongelukkig met hoe ze eruit zien; en dan is niet het zwembandje an sich het probleem, maar vooral het bijbehorende gebrek aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hoe strakker het vel, hoe beter we ons denken te zullen voelen. Een idee wat anno 2018 een 'hot topic' aan het worden is.

Stel je eens het volgende voor: een vriendin die al een tijd lang bezig is met afvallen, belt jou compleet overstuur op.  Met een trillende stem verteld ze je dat ze gisteren op een verjaardag, geheel tegen de regels van haar glutenvrije dieet in, toch een stuk slagroomtaart genomen heeft. Iets waar zij zich zo schuldig over, dat ze bij thuiskomt ook nog eens een heel pak Bastogne koeken met een fles Coca Cola heeft weggespoeld. Wat zou jij dan tegen haar zeggen? 'Jezus, dat meen je niet... Hoe heb je het zover kunnen laten komen? Wat is er mis met jou? Iedere keer als je een beetje goed op weg bent, weet je het weer te verkloten. Echt, jij gaat nooit afvallen, slappe vreetzak!'

Een van de grootste uitdagingen als het op gezonder leven aankomt, is dat wat je in je hoofd hebt ook daadwerkelijk toepassen. Natuurlijk, iedereen weet dat meer groente eten en regelmatig sporten goed voor je is. Het zijn misschien wel jouw voornaamste doelen... Maar toch doen veel mensen het niet. Daarom is het stellen van de juiste  doelen zo belangrijk: weet je eenmaal wat en hoe je iets moet doen, dan wordt de kans dat je het ook zal doen een stuk groter.  Maar daarmee is succes nog steeds niet gegarandeerd.

Jaja, Het is 2018! Gelukkig nieuwjaar!!! En, hoe voelde dat, het uitspreken van je goede voornemens op 1 januari? Vond je het lekker? Motiveerde het je? Deed het je - meer dan ooit - verlangen naar die felbegeerde verandering? Welnu, mocht je dat prettige gevoel nu, vier dagen later, nog steeds hebben: sta mij toe die vlindertjes in je buik weer plat te stampen...  Want ook al was je er een paar dagen geleden, toen je in je glazen oliebol keek nog zo van overtuigd: je gaat ook dit jaar niet veranderen.

Het linkt waarschijnlijk vreemd, maar het blijvend veranderen dan wel verbeteren van je figuur is zelden een kwestie van meer trainen en gezonder eten. Natuurlijk, als jij de hele dag met chips voor je TV zit dan moet je niet verwachten dat je met het figuur van actieheld door het leven gaat.  Maar een sportschoolabonnement of nieuw, hip dieet gaat is net zo min een garantie voor gespierd succes...  Want uiteindelijk begint zowel verandering niet in de sportschool of keuken, maar tussen je oren.  

Aan een serieuze sportvrouw als jou hoef ik vast niet te vertellen dat krachttraining echt niet alleen voor mannen is.  En bij ieder bezoek aan een sportschool, zie ik ook meer en meer vrouwen met kettlebells, dumbells en halterstangen slepen. De Spinning bike maakt steeds vaker plaats voor Kettlebell Swings, en Split Squats krijgen de voorkeur boven de Steps les. Een goede ontwikkeling, zou je zeggen... En toch gaat het met krachttraining voor - of beter gezegd: door - vrouwen nog veel te vaak mis.

Pagina's