Bierbuiken en mannenborsten

Sommigen proberen het nog te relativeren (‘goed gereedschap hangt…’), maar een bierbuik is iets waar iedere man zich voor moet schamen. De een noemt het een afdakje, ik noem het een uithangbord voor het verwaarlozen van je lichaam en gezondheid. Nog zoiets zijn ‘manboobs’, of vetophopingen op de borst; iets wat overigens een heel hardnekkig en vervelend probleem kan zijn (al kan een goede BH veel schelen! Sorry, flauw).Een bierbuik of mannenborsten moet je zien als plaatselijke vetophoping. Dit kan op allerlei plekken van je lichaam voorkomen en is een bekende bron van frustratie onder de verstokte afvallers; je bent maanden aan het lijnen, en ziet het er overal behalve je buik of billen van af gaan. Inmiddels zijn we er achter dat plaatselijke vetophoping het gevolg van een ontregelde hormoonspiegel is. Dat klinkt heel eng, maar eigenlijk is het niets meer dan een reactie op slechte eet- en drinkgewoontes.  

Als eerste de bierbuik. Mocht je van mening zijn dat een stevig ‘afdak’ het handelsmerk van de echte (bierdrinkende) man is: een bierbuik is het gevolg van een verlaagd testosterongehalte – inderdaad, testosteron, het mannelijk geslachtshormoon – en mogelijk een teveel aan cortisol, een stresshormoon. Sta je dus in het café biertjes achterover te gooien terwijl je tegelijkertijd op de televisie jouw voetbalteam zwaar ziet verliezen, dan heb je de formule voor een bierbuik.

Voor de mannenborsten geldt min of meer hetzelfde. Die heb je te danken aan teveel oestrogeen (het vrouwelijke geslachtshormoon), of beter gezegd, het omzetten van testosteron naar oestrogeen. Wat dus begint met mannenborsten, maar uiteindelijk zal leiden tot het spelen met Barbies en het lopen op naaldhakken. Oké, dat is niet waar.

Tot zover de achtergrondinformatie, nu de oplossingen. Als eerste, de oplossing die niemand wilt horen: minder tot geen alcohol drinken. Alcohol is vergif voor je testosteronspiegel. Maakt niet uit of het bier, rode wijn, witte wijn, Breezers of whatever is, alcohol is misschien wel de belangrijkste oorzaak voor een pens en mannenborsten. Ze noemen het niet voor niets een bierbuik. En eigenlijk is deze oplossing zo belangrijk dat ik de anderen niet eens zou moeten vertellen (zodat je echt die alcohol gaat lozen), maar mocht je echt geen drinker zijn:

-Leer ontspannen. Doe mee met Yoga, ga boksen om je af te reageren of ga thuis mediteren, zolang je maar ontspant en zo die stresshormonen onder controle houd.

-Eet je groentes, vooral broccoli, bloemkool en andere koolsoorten. Deze bevatten stofjes (phytochemicaliën) die een teveel aan oestrogeen kunnen bestrijden.

-Neem resveratrol. Dit is een antioxidant, verkrijgbaar als voedingssupplement, wat voorkomt dat er teveel testosteron naar oestrogeen zal worden omgezet. Nu zit er ook resveratrol in rode wijn, maar grijp dat niet aan als excuses om toch zo’n fles aan je mond te zetten!

-Doe korte krachttrainingen, niet langer dan 45 minuten. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij krachttraining het testosterongehalte tussen de 20 en 45 minuten op zijn hoogst is. Maar probeer deze krachttrainingen dan ook wel vaker in de week terug te laten komen.

Zie daar, een hele simpele aanpak om van die buik en mannenborsten af te komen. Breng ze in de praktijk en je hebt binnen enkele maanden niets meer (of in ieder geval minder) om je voor te schamen! En het is even wennen, maar uiteindelijk is Spa Blauw of Cola Light net zo lekker als bier (echt waar)…