Alcohol is de duivel!

Ahh, zaterdag… Weekend… Het ideale moment om het eens over alcohol te hebben! Grote kans dat je alweer op het punt staat dit scherm weg te klikken. Want veel mensen zijn nogal gesteld op hun biertjes en wijntjes. En ze willen vooral niet lezen hoe die alcoholische versnaperingen hun figuur vakkundig naar de knoppen helpt. Tijd voor de ongemakkelijke waarheid!

Ik ben zelf absoluut geen ‘drinker’, maar alcohol is een persoonlijke bron van frustratie. Dat wil zeggen: veel sporters kunnen het bier, wijn of rosé gewoon niet laten staan. Terwijl ze heel goed weten dat het nuttigen van deze troep ze veel meer kwaad dan goed doet. Desondanks  is het bijna onmogelijk ze van die troep af te krijgen.

Nu ben ik een heel geduldige, begripvolle trainer. Maar als ik iemand voor de 31e keer vertel dat hij of zij moet stoppen met al die biertjes in het weekend, en hij of zij countert met een schaapachtig ‘ja, is alcohol zo slecht voor je?’, dan ben ik behoorlijk geneigd mezelf een Kettlebell in het gezicht te slingeren. Ja, alcohol is slecht, en dat weet je zelf ook wel aangezien ik het je al 31 keer verteld heb!

Maar waarom is alcohol dan zo slecht voor je? Een paar redenen:

-Alcohol is een lichaamsvreemde stof die veel ‘lege’ calorieën bevat. Je kan er heel veel van drinken, maar zal er nooit echt verzadigd van raken.

-Alcohol verpest je hormoonhuishouding, zoals de productie van testosteron, wat zal leiden tot plaatselijke vetopslag. Bierbuik anyone?

-Alcohol tast de maag, nieren en lever aan, wat uiteindelijk je stofwisseling en spijsvertering negatief zal beïnvloeden. En laat je die stofwisseling en spijsvertering nu juist zo hard bij het afvallen nodig hebben.

-Alcohol werkt de opname en verwerking van eiwitten tegen, wat het moeilijker maakt spiermassa op te bouwen.

-Van alcohol krijg je trek, en dan vooral in vet, suikerrijk voedsel: zie de ‘uitgaanstraditie’ van een shoarmaatje of Burger King om 3 uur ’s ochtends.

Helaas denken veel sporters dat dit allemaal niet zo’n ramp is. En dat ze deze schadelijke bijwerkingen wel kunnen opheffen met hun doordeweekse trainingen en gezonde eetgewoontes. Was het maar zo makkelijk… Om dit een beetje in perspectief te plaatsen, doe je er goed aan onderstaande tabel eens te bestuderen.

In een biertje zit evenveel als in een boterham met kaas, een flinke stroopwafel, een Mars ijsje of 200 gram (!!!) supergezonde blauwe bessen. Om dat ene biertje er vervolgens in de sportschool af te trainen, moet je 10 minuten lang met een Kettlebell slingeren, of losgaan op een bokszak, of een kwartier knallen op een roeimachine.

En nee, dat valt dus niet ‘best wel mee’. Aangezien maar weinig mensen het er bij eentje weten te houden, telt een avondje in de kroeg al snel op naar vijf tot tien Mars ijsjes. Eh, ik bedoel natuurlijk biertjes.

Met dat verschil dat als ik een sporter vraag om voortaan de Mars ijsjes te laten liggen, dit geen probleem is. Vraag ik een sporter om de biertjes of wijntjes te laten staan, dan krijgt hij of zij bijna een zenuwinzinking…

Het probleem met alcohol is dat het voor heel veel mensen een sociaal dingetje is. Thuis aan het koken? Wijntje erbij. Terrasje in de zon? Wijntje erbij. Na de voetbalwedstrijd de kantine in? Een elftal biertjes erbij! En blijkbaar is een Spa Blauw of cola light lang niet zo ‘sociaal’. Kom op joh, doe niet zo ongezellig, neem ook lekker een biertje / wijntje / neutje / wodkaatje etcetera!

De ‘grap’ is dat veel mensen niet eens van de alcohol zelf genieten. Zo kom ik maar heel weinig serieuze wijnliefhebbers tegen. Dat wijntje is vooral een gewoonte die op een of andere manier bij bepaalde gebeurtenissen lijkt te horen. Het maakt die mensen ook echt niet uit of ze een dure Chateau Montus Prestige, of het Lidl huismerk achterover gooien.

Dus, wees eens eerlijk: geniet je wel echt van alcohol? Is het de heerlijke smaak waar je niet zonder kunt? Of gooi je jezelf vooral vol om, ik noem eens wat… Aan het eind van de avond die vrijgezelle dame bij de bar aan te durven spreken?

Het is vooral het sociale aspect wat het nuttigen van alcohol zo’n hardnekkige gewoonte maakt. Kijk maar eens naar hoe alcohol in reclames in beeld komt. Veel mensen hebben er moeite mee een cola light te bestellen, als al hun vrienden met biertjes in de hand staan. Mocht dit ook voor jou ook gelden, dan zou ik je eerst even naar deze blog door willen verwijzen.

Het is altijd goed om te beseffen dat jij, en niemand anders, verantwoordelijk bent voor wat je in je mond stopt. Het is niet zo dat jouw vrienden je onder bedreiging dwingen die alcohol naar binnen te werken… Toch? Jij brengt het glas aan je mond, en giet die wijn naar binnen. Soms de hele nacht door. Ga dan ook niet de volgende dag voor de spiegel staan klagen over die buik die er niet af wilt.

Oké, dat is misschien wat kort door de bocht aangezien je sociale omgeving gewoon heel veel invloed op jouw gedrag en handelen heeft. Maar als je weet dat je in een bepaald gezelschap sneller de verkeerde dingen doet, dan zal je dat probleem toch echt moeten tackelen. Als een beter figuur tenminste je prioriteit heeft.

Als je vrienden jou regelmatig drank aanbieden, en jij moeite hebt dit af te slaan, vraag ze dan gewoon dit niet meer te doen. Dat klinkt heel makkelijk. En dat is het ook. Dat veel mensen dit niet doen, komt omdat ze bang zijn hun vrienden te beledigen of kwetsen. Newsflash: het gaat om jou, en jouw gezondheid. Als je vrienden echt om je geven, zullen ze je wensen respecteren.

Doen ze dit niet, dan zijn ze óf hardleers en moet je ze duidelijk maken hoe belangrijk die doelstelling voor je is, óf het boeit ze gewoon helemaal niets. In dat geval doe je er (helaas) goed aan wat meer afstand van deze saboteurs te nemen. Zoals de Engelsen zeggen: they are either with you, or against you!

Ik hoop dat je het na het lezen van deze blog wat makkelijker gaat vinden om die alcohol te laten staan. Nogmaals: het is een heel naar goedje wat jouw lichaam heel veel kwaad doet. Blijf je dan toch stug doordrinken, dan ben je (het spijt me om het te zeggen) gewoon erg dom bezig. Maar, aangezien je verder een volwassen en verstandig iemand bent, ga ik er vanuit dat je wat met de bovenstaande informatie zal doen. Toch…?

Showing 3 comments
 • bert

  Je gaat aan heel veel voorbij
  Je gaat aan heel veel voorbij… Dat blijkt wel uit de hardnekkigheid dat mensen er niet mee stoppen… Alcohol is namelijk meer dan calorien… Het gaat op zich niet om de smaak… Het gaat juist om de geestelijke werking van alcohol. De spanning om hoeveel je drinkt en wat dat met je “persoon” doet… Het ontspant. De hele week of dag staat de geest onder spanning van geestelijke prestaties (relatief voor iedereen verschillend in absolute feitelijkheid). Vaak gaat een geest maar door en is het moeilijk om los te komen van het verstand.. In alcohol lost alles beter op. Je komt los van de zaken wat anders moeilijker is. Je verstand wordt gedoofd en dat is juist de bedoeling. Het lost de grensen van de individu op. Alles wordt waziger (letterlijk). Je komt los van je meningen en gaat over op onbenulligheden of socialere zaken. etc. etc. etc…. Sport is dan een goed excuus in het hoofd om juist meer te drinken zoals je al zei..

  De oplossing…. Zoals Tatjana het zei.. Niet eten tussen het snoepen(drinken in dit geval) door… Als we de gewone maaltijden maar zouden laten staan en niet uit gewoonte ook nog gewoon zouden eten.. Dan komt alle weer in balans… Een proteine shake is voldoende na de drank.

  Ik drink zelf niet.. Of toch wel een bodempje halfzoete wijn voor het avondeten.. Even lekker soezen ontspannen. Vanwege de lage blootstelling aan alcohol is een kwart glas al genoeg.. Ik laat het ook niet meer worden..

  Maar ik ben ook niet zo sociaal… Dus drank is ook niet nodig !!!

 • Robin van Tintelen

  Hi Bert,

  Hi Bert,

  dank je wel voor je reactie! Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat mijn sporters stelselmatig mijn adviezen negeren 😉 Het zo ook niet netjes zijn om hen op deze manier op dit blog te kakken te zetten. Sterker nog: veel van mijn sporters drinken niet eens! Maar toch is het hele alcohol-gebeuren iets wat ik in al mijn jaren als instructeur en trainer veelvuldig langs heb zien komen, vooral bij mensen onder de 30. Ik trek bewust wat feller van leer (en dik het allemaal nog een beetje aan…) omdat veel mensen onderschatten hoe funest alcohol voor hun figuur kan zijn.

  Ik moet alleen wel zeggen dat ik soms niet helemaal begrijp wat je nu duidelijk probeert te maken… Ik krijg (misschien onterecht) het idee dat je het over de wat extremere gevallen van alcoholmisbruik hebt? Als in mensen die naar de fles grijpen om hun gedachten te verzetten? Misschien dat ik het anders ervaar, maar ik heb nog nooit een sporter gehad die door middel van overmatig alcoholgebruik aan het dagelijkse leven probeert te ontsnappen.. Doen ze dat wel, dan ben ik niet degene die ze daarbij kan helpen.

  Als mensen oprecht genieten van een goede wijn, wie ben ik dan om daar moeilijk over te doen? Mij maak je heel erg blij met goed Italiaans ijs… Het gaat om de sporters die niet tevreden met hun progressie, maar zich toch ieder weekend tijdens het stappen te buiten gaan aan de alcoholische versnaperingen. En ook dat is geen probleem! Maar als je dat wilt doen, dan zal je wel je verwachtingen wat bij moeten stellen.

  Maar goed, ik ben natuurlijk ook geen drinker. En als ik mijn gedachten wil verzetten, dan doe ik dat liever met een stukje mindfulness, ademhalingsoefeningen en trainen. Ik weet het, dat klinkt heel suf en saai, maar ik denk dat veel mensen dat net zo prettig zouden vinden als jezelf volgieten… Als ze het tenminste zouden proberen 😉 Fijn weekend!

  Gr. Robin

 • Anoniem

  Robin, je schrijft : “Ik moet
  Robin, je schrijft : “Ik moet alleen wel zeggen dat ik soms niet helemaal begrijp wat je nu duidelijk probeert te maken… Ik krijg (misschien onterecht) het idee dat je het over de wat extremere gevallen van alcoholmisbruik hebt? Als in mensen die naar de fles grijpen om hun gedachten te verzetten”

  Nou, heel veel jongeren doorleven elk weekend “extreme gevallen van alcholmisbruik”.. Dat is een combinatie van groepsgedrag, meedeinen en is het “probleem” of de oplossing van jonge mensen in het bijzonder.. zich een houding kunnen(moeten) geven. In groepsdrang… Volgend kuddegedrag, losbandigheid, grensverkennend-overschrijding… Jong zijn is niet altijd makkelijk… onzekerheid.. De hele week strak in het bankje en dan in het weekend los… Nog even het verstand uit schakelen.. En dat gaat niet op water… Het hoeft ook geen lekkere wijn te zijn.. het gaat om de alcohol (die toevallig energierijk is). Het gaat om dat glas dat een houding verschaft en de geest verdoofd,… of gedeeltelijk oplost.. Om losser te worden…

  Maar onderschat of overschat de gemiddelde oudere mens niet. Alcohol is gewoon een drug .. een zware drug. Drugs zijn er omdat ze de geest beinvloeden. Het gevoel. Ontspannend danwel onderdrukkend.. Het is gewoon een medicijn voor slechte emoties of om de emoties nog beter te maken.. er zitten vele kanten aan…. Ze zeggen ook wel eens als er geen alcohol was was het nog erger.. Wat dan… ??

  Maar het is voor sommige mensen ook gewoon een gewoonte geworden… Dus het is van groot belang dat een trainer het bewust maakt.. De cijfers in je lijstje spreken voor zich…

  Een verstandige oplossing daar voor z