Afvallen… Stop er gewoon mee

Heb jij er ook zo’n moeite mee om af te vallen? Echt, wat moet je wel niet allemaal doen om van dat zwembandje af te komen… Nog gezonder eten? Je eet al zo gezond! Je hebt je koolhydraten al geprobeerd te minderen, maar het enige wat je daarmee verloor, was je humeur. Die ene training dan, van die Personal Trainer met die 34 miljoen volgers op Instagram; hartstikke leuk, maar de beloofde ‘bikini body’ zit nog steeds verstopt. Vind je het gek dat je steeds meer behoefte aan chocolade krijgt? Al dat harde werken levert je toch niets op!

Grote kans dat het bovenstaande je behoorlijk bekend voor zal komen. Je bent continu, 365 dagen in het jaar bezig met trainen, afvallen en gezond eten. En nog altijd zonder resultaat; hoeveel gluten- en suikervrije maaltijden je klaar maakt, en hoeveel verschillende trainingsprogramma’s afwerkt, je buikspieren verdommen het dat laagje vet los te laten.

En dat onvermogen om af te vallen heb je ook al op allerlei manieren proberen te verklaren. Misschien zijn het je hormonen? Misschien sta je in een soort ‘spaarstand’? Of misschien moet je gewoon nóg beter je best doen, nog strenger en consequenter zijn, en nog meer wilskracht tonen?

Misschien. Maar ik denk dat jouw onvermogen om af te vallen een hele andere oorzaak heeft. Eentje waar je zelf niet zo snel aan zal denken, en die je misschien niet eens wilt erkennen nadat ik hem met je gedeeld heb. Ik denk namelijk, dat afvallen helemaal niet zo belangrijk voor jou is.

Voordat ik iemand aanneem als nieuwe sporter, wil ik eerst even een goed gesprek met deze persoon voeren. Ik wil namelijk weten wat deze persoon motiveert, en wat voor hem of haar belangrijk is. Maar bij sommige mensen lukt het gewoon niet om erachter te komen wat hen (letterlijk en figuurlijk) beweegt.

Ze hebben geen duidelijk doel. Ze hebben geen duidelijke motivatie. Ze kunnen niet uitleggen of toelichten wat voor effect een superstrak strandlijf op hun kwaliteit van leven heeft. Zo had ik laatst een – al zeer slanke! – dame voor me zitten wiens voornaamste doel en motivatie, na lang vragen, graven en spitten, ‘het kunnen zien van haar achillespees’ leek te zijn. Echt zo’n doelstelling die een mens aanspoort de rest van haar leven gezond te eten en drie keer per week trainen (not)…

Het is een wat ongemakkelijke waarheid, maar voor veel mensen is afvallen een onderdeel van hun leven; niet omdat ze te dik zijn en die overtollige kilo’s kwijt moeten, maar omdat hun vrienden en vriendinnen het ook doen. Omdat het ze van gespreksstof voorziet. Omdat ze er altijd over lezen in hun favoriete tijdschrift. Afvallen is onderdeel van hun identiteit, net zoals het dragen van een bepaald soort kleding of het volgen van een bepaalde serie dat is.

Voorbeeld: misschien dat je helemaal in het glutenvrije eten zit. Wat je ongetwijfeld doet voor je eigen gezondheid, maar houd je die glutenvrije eetgewoontes ook voor jezelf? Of praat je er met anderen over, bijvoorbeeld op social media? Zijn jouw vrienden en vriendinnen ook helemaal ‘into’ glutenvrij eten? Misschien dat je vrienden en vriendinnen jou wel hebben aangespoord het te proberen?

Dat is op zich helemaal niet erg; het is alleen maar goed om mensen om je heen te hebben die jouw interesses delen, zeker als die interesses met gezond leven te maken hebben. Tenzij die interesses jouw interesses eigenlijk helemaal niet zijn, en je ze er op nahoud om ‘erbij te horen’. Eigenlijk is afvallen helemaal niet zo belangrijk voor jou. En als iets niet belangrijk voor jou is, dan zal je je daar ook niet voor inzetten of aan de bijbehorende eisen kunnen of willen voldoen. Het is net zoiets als gitaar leren spelen, omdat je partner gek is op hardrock. Terwijl je zelf juist van de techno bent.

Dus, wil jij graag afvallen? Maar lukt het je niet, bijvoorbeeld door een gebrek aan ‘wilskracht’ of ‘discipline’? Vraag jezelf dan altijd af waarom en voor wie je af zou willen vallen. Heb je wel een duidelijke doelstelling? Weet je wat je eindbestemming is? En op welke manier zou jouw leven veranderen, als je die eindbestemming eenmaal bereikt?

Als je geen duidelijk antwoord op die vragen kan geven, dan is afvallen misschien toch niet zo belangrijk voor je als je zou denken. En dan wil ik je er graag op wijzen, dat je niet af hoeft te vallen. Echt, je hebt het niet nodig, er zijn zoveel andere (leukere!) dingen die jouw aandacht verdienen. Stop ermee, met dat hele afvallen. Mijn zegen en toestemming heb je!