8 voornemens waar je echt wat aan hebt

Laat ik eerst eens beginnen met, deze week mag het volgens de traditie nog, iedereen een gelukkig 2012 te wensen. Dat het maar een mooi, sportief en succesvol jaar mag worden! En dat we maar snel van al die domme voornemens af mogen zijn. Niets tegen voornemens verder; iedereen heeft wel een (vaag) beeld van waar hij of zij dit jaar heen wil. Maar ik ken maar heel weinig mensen die vanuit goede voornemens ook daadwerkelijk iets bereikt hebben.


Het probleem met voornemens is niet alleen dat er vaak geen echte overtuiging achter zit (als je echt wil afvallen of stoppen met roken, dan doe je dat nu, niet volgende week of volgend jaar), maar ook dat ze te vaag zijn. Zie ‘ik ga meer sporten’. Oké, hoe vaak is meer? Wat voor sport ga je dan doen? En met welk doel? Of ‘afvallen’, nog zoiets. Hoeveel ga je afvallen? Hoe lang wil je daar over doen? Hoe ga je dat doen? Ik bedoel maar. Daarom heb ik een paar voornemens voor je uitgedacht, die je ook echt toe kunt passen. Niets spectaculairs, maar kleine stapjes die over de loop van de komende weken en maanden heel erg veel verschil zullen maken. Pas ze toe, en je hebt in januari 2013 geen voornemens om je zorgen over te maken!


1) Ik ga iedere dag 10 minuten eerder opstaan. 10 minuten eerder opstaan, keer 7 dagen, geeft je ruim een uur extra tijd per week. Ideaal voor als je zogenaamd geen tijd hebt om te ontbijten, je push-ups te doen, of snel wat boodschappen te halen. En ben je eenmaal gewend aan die 10 minuten eerder opstaan, dan is het nog maar een kleine stap naar een kwartier, een half uur, of op sommige dagen misschien zelfs een uur eerder uit je bed komen. En zo houd je weer tijd over om al die dingen te doen waar je normaal nooit aan toe kwam, zoals vaker sporten…


2) Ik ga iedere dag dezelfde tijd naar bed. Dit klinkt als een heel suf ‘voornemen’, maar voldoende nachtrust is onmisbaar voor een beter figuur. Tijdens de slaap worden allerlei hormonale processen in gang gezet die, onder andere, de vetverbranding en de opbouw van spierweefsel bevorderen. 7-8 uur slaap is dan ook een nobel streven, maar dat ga je niet redden door iedere dag van de week op een ander tijdstip in bed te kruipen. Door iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan kom je sneller in een biologisch ritme waardoor je ook langer en beter zal slapen.


3) Ik train voortaan niet langer dan drie kwartier tot een uur. Ik heb al eens eerder verteld over de lichamelijke voordelen van korter trainen. Om nu dan eens de praktische kant te belichten: hoe makkelijk zou je een training in kunnen plannen als je er niet langer dan een half uur tot drie kwartier aan kwijt ben? Je hebt geen urenlange Bodypump-Zumba-Spinning marathonsessie nodig om resultaat te bereiken. Daarnaast is korter trainen een stuk minder saai waardoor je het ook vaker zal willen doen!


4) Ik verander iedere 4-5 weken van trainingsprogramma. Veel te veel sporters blijven maandenlang hangen bij het trainingsschema waar ze gewend aan zijn, of de oefeningen die ze ‘lekker’ vinden. Maar als je die spieren niet regelmatig een nieuwe prikkeling geeft, bijvoorbeeld via andere oefeningen, dan zullen ze zich ook niet verder ontwikkelen. Mocht je sportschool gratis fitnessbegeleiding (lees: het opstellen van trainingsschema’s) aanbieden, maak daar dan gebruik van. En let erop dat je luistert naar de instructeur, d.w.z. niet alsnog je eigen plan trekken en stiekem die dingen blijven doen die zo ‘vertrouwd’ zijn!


5) Ik zal kritisch zijn en me nergens op blind staren. Een fit en gezond lichaam komt je niet aanwaaien. Iedereen weet het, maar bijna niemand lijkt het ook te accepteren. Het zou dan ook heel veel schelen als we ons niet blindstaren op wat reclames, TV-programma’s en tijdschriften allemaal vertellen; er zijn geen tussenweggetjes of makkelijke oplossingen als het op een fitter, gezonder lichaam aankomt. Minder eten, goed sporten en optimaal herstellen, dat is het hele eieren eten en meer (of beter gezegd minder) kan je niet doen.


6) Ik ga iedere ochtend ontbijten. Kan niet missen toch? Mocht je ’s ochtends geen hap door je keel krijgen, dan zal een blender om smoothies en shakes mee te maken de ideale oplossing zijn. Eet ’s ochtends, en bespaar ’s middags calorieën.


7) Ik eet alleen koolhydraten als ik ze ook verdien. Macaroni, pasta en bruin brood zijn allemaal ‘voer voor sporters’, en veel mensen denken dan ook dat ze er veelvuldig van mogen genieten. Even los van hoe gezond dergelijke koolhydraten zouden zijn: koolhydraten zijn brandstoffen, en inderdaad onmisbaar voor fanatieke sporters. Maar, 1 á 2 keer per week een lesje Spinning maakt je geen fanatieke sporter! Als je de hele dag op kantoor achter een computer zit dan heb je helemaal geen brandstof nodig. Je haalt alle benodigde energie net zo makkelijk uit een appeltje of een salade. Mijn advies is dan ook om pasta’s, brood, aardappelen en andere complexe koolhydraten te bewaren tot ná het sporten. Ben je niet actief, haal dan je koolhydraten uit groentes en fruit. En ja, dat betekent dat je heel wat minder boterhammen en aardappelen zal eten. Went vanzelf, en kan je echt niet zonder dan heb je meteen een mooie reden om vaker te sporten?


8) Ik omring me met mensen die me steunen en begrijpen. Als je ergens alleen voor staat, dan moet je vaak dubbel zo hard werken. Daarom is steun vanuit je omgeving zo belangrijk: het is enorm motiverend als mensen je complimenteren met je figuur, rekening houden met je nieuwe eetgewoontes of met je mee gaan om te sporten. Natuurlijk doe je het voor jezelf, maar dat betekent niet dat je geen hulp kunt gebruiken.


Op naar een fantastisch 2012!

Comments
  • André

    Hoi Robin,
    Hoi Robin,

    Interessante blogs, staan informatieve dingen in. Kan ik me ergens aanmelden voor jouw blogs.