5 mentale trainingsvormen voor verandering

Het linkt waarschijnlijk vreemd, maar het blijvend veranderen dan wel verbeteren van je figuur is zelden een kwestie van meer trainen en gezonder eten. Natuurlijk, als jij de hele dag met chips voor je TV zit dan moet je niet verwachten dat je met het figuur van actieheld door het leven gaat.  Maar een sportschoolabonnement of nieuw, hip dieet gaat is net zo min een garantie voor gespierd succes…  Want uiteindelijk begint zowel verandering niet in de sportschool of keuken, maar tussen je oren.  

In mijn coaching besteed ik veel aandacht aan de juiste ‘mindset’. Jouw mindset is, simpel gezegd, de manier waarop je tegen zowel jezelf als bepaalde aspecten van je leven – waaronder gezondheid, eten en bewegen – aankijkt. Als die mindset niet goed in elkaar steekt, dan zal het heel moeilijk tot onmogelijk worden om bepaalde dingen te doen en vol te blijven houden; zie jij lichaamsbeweging als een noodzakelijk kwaad, dan zal je het waarschijnlijk niet de rest van je leven (of afvalpoging…) vol kunnen houden. Ben jij van mening dat 15 kilo afvallen in 30 dagen tijd een realistisch doel is, dan zal jij jezelf altijd teleurstellen. En als jij jezelf continu voor dikke, lelijke, rotte vis uitmaakt, dan moet je er niet vanuit gaan dat jij jezelf met een sixpack wel veel leuker gaat vinden.

Hoe jij over jezelf, je gezondheid en het trainen en eten denkt, is doorslaggevend voor je daadwerkelijke, aan de buitenkant zichtbare succes. Toch kost het mij vaak nog moeite om mijn sporters hiervan te overtuigen. Misschien valt het te wijten aan die ‘Hollandse nuchterheid’, maar mentale trainingsvormen als visualatie worden vaak weggewuifd als ‘new age’ of ‘niet belangrijk’. En dat terwijl menig sporter juist veel meer baat heeft bij het trainen van zijn geest, dan het trainen van zijn lichaam. Speciaal voor zowel die ‘nuchtere’ sporters als degenen die graag mentale training toe willen passen, maar niet weten wat het beste voor hen is, vind je hieronder 5 mentale trainingsmethodes die ik in mijn coaching gebruik. Uiteraard met de voordelen daarbij vermeldt – want uiteindelijk is het de bedoeling dat je ze ook echt een kans geeft, i.p.v. opzij schuift…

 

Mindfulness: De laatste jaren is ‘mindfulness’ enorm populair geworden – en niet alleen onder de die-hard Yoga fanatici. Zo wordt deze mentale trianingsvorm ook gebruikt door professionele sportteams, waar de Chicago Bulls (van Michael Jordan) een van de mooiste voorbeelden van is. Mindfulness is een vorm van aangeleerd bewustzijn met een oorsprong in het Boeddhisme, waarbij je de volledige aandacht voor zowel fysieke als mentale sensaties hebt. Of, simpel gezegd: aandacht voor het hier en nu.

Dit is een heel belangrijk concept, omdat je iets niet kunt veranderen zolang je er niet bewust van bent. Bij veel mensen zitten hun problemen met eten – zeker alles wat met vreetbuien ‘emoties’ te maken heeft – zo diep dat ze de oorzaken niet eens meer meekrijgen. Mindfulness kan helpen om jou bewust te maken van die gedachten, emoties en gevoelens, zodat jij makkelijker aan kunt wijzen wat je echt nodig hebt en oplossingen voor je problemen kunt vinden. Mocht mindfulness alsnog wat ‘esoterisch’ klinken, zie het dan als een mooi woord voor ‘bewustwording’. En het is die bewustwording die een voorwaarde voor verandering is.

 

Meditatie: Chaos in je hoofd betekent chaos in je leven. Heb je weleens proberen te trainen, gezond te eten of voldoende te slapen als het thuis of op kantoor een gekkenhuis is? Vaak is het niet eens de drukte zelf die problemen geeft; het is vooral de drukte tussen je oren die daar het gevolg van is. Zelfs al zou je tijd hebben om bij thuiskomst naar de sportschool of vroeg naar bed te gaan, dan nog zal je met dat gevoel van drukte en daarmee tijdgebrek in je hoofd rond blijven lopen.

Meditatie is een van de voornaamste manieren om je hoofd leeg te kunnen maken. Hoewel meditatie net als mindfulness een nog wat ‘zweverige’ reputatie heeft, hoeft de activiteit zelf dat helemaal niet te zijn. Zo is het concentreren op je ademhaling een laagdrempelige vorm van meditatie die je nagenoeg overal kunt doen, en tegelijkertijd uitermate geschikt is om je innerlijke rust te kunnen pakken. Maar mocht je jezelf niet in lotushouding op je bureaustoel zien zitten, dan kan een activiteit als wandelen en Yoga ook dienst als meditatie doen. Zolang je jezelf maar tot rust maant…

 

Innerlijke dialoog, of ‘self talk’:  Stel je eens het volgende voor: een vriendin die al een tijd lang bezig is met afvallen, belt jou overstuur op.  Met een trillende stem verteld ze je dat ze gisteren op een verjaardag, geheel tegen de regels van haar glutenvrije dieet in, tóch een enorm stuk slagroomtaart genomen heeft. Wat zou jij dan tegen haar zeggen? ‘Jezus, dat meen je niet?? Hoe heb je het zover kunnen laten komen? Iedere keer als je een beetje goed op weg bent, weet je het weer te verkloten. Echt waar, jij gaat nooit afvallen, luie, dikke vreetzak!’

Nee, natuurlijk zou je zoiets niet tegen haar zeggen. Je moet er ook niet aan denken om zelf, als het even tegen zit, zo te woord gestaan te worden… Maar toch is dat precies wat we onszelf aandoen. We schelden onszelf uit, verwijten onszelf van alles, en doen afbreuk aan onze prestaties. We bestoken onszelf continu met negatieve gedachten – maar dan in de vorm van woorden. Hoe bevordelijk zou dat zijn voor je motivatie denk je?

Niemand heeft zichzelf ooit slank en fit weten te haten. Als blijvende verandering jouw doel is, dan kan je jezelf niet als een mislukking toe blijven spreken; je hebt veel meer aan steun, begrip – en hier en daar wat gezonde scepsis. Heb jij liever een ‘fan’ of een ‘hater’? Precies… En daarom is het veranderen van die innerlijke dialoog zo’n belangrijke stap naar een betere buitenkant.

 

Visualisatie: In de sportwereld is het in je hoofd voor je zien en oefenen van bepaalde bewegingen en handelingen, een van de bekendste mentale trainingsvormen. Voor topsporters als zwemmer Michael Phelps, zwemmer Andy Murray en MMA vechter Conor McGregor is visualisatie een van de hoekstenen van hun training – en dat terwijl je bij deze trainingsvorm in feite niets meer doet dan ‘fantaseren’. Maar deze vorm van fantaseren is wel wetenschappelijk onderbouwd.

Visualisatie is gebaseerd op wat de ‘psychoneuromusculaire theorie’ wordt genoemd. Deze theorie gaat ervan uit dat dezelfde zenuwen die worden aangesproken door te bewegen, ook kunnen worden aangesproken door alleen maar aan bewegen te denken. Dat gebeurd niet in zo’n mate dat alleen het ‘denken aan’ ook echt tot beweging leid, maar er vindt wel een duidelijke communicatie tussen de hersenen en de spieren plaats. De meeste sporters gebruiken visualisatie dan ook om in hun hoofd bepaalde oefeningen en bewegingen te kunnen oefenen, met als doel hun prestaties op het veld of in de zaal te kunnen verbeteren.

Maar er is meer… Zo hebben wetenschappelijke onderzoeken, gedaan met recreant sporters, uitgewezen dat het visualiseren van een training in de sportschool kan leiden tot meer motivatie en plezier. Met andere woorden: door het trainen in je hoofd te oefenen, ga je het leuker vinden en zal je het uiteindelijk ook langer vol kunnen houden. Interessante informatie, voor zowel de topsporters als de sporthater die op de loopband de kilootjes eraf probeert te rennen… En mocht motivatie voor jou inderdaad een probleem zijn, dan doe je er goed aan om visualisatie een onderdeel van je mentale trainingsregime te maken.

 

Dankbaarheid: Hoeveel ze ook in het verleden bereikt mogen hebben, sommige mensen voelen zich nooit goed genoeg. Ik zie dit regelmatig bij mij in de studio, bij mensen die ondanks het feit dat ze al vele kilo’s, centimeters en / of kledingmaten kwijt zijn geraakt, nooit tevreden met hun resultaten kunnen zijn. En dat is ook niet zo vreemd; waar voor sommige mensen deze gevoelens van ‘niet goed genoeg’ tientallen jaren terug kunnen gaan, is het huidige tijdsbeeld er ook eentje van beter, mooier en gelukkiger – zie je tijdlijn op Instagram of Facebook.

Daarom is het goed om zowel te kijken naar wat je al bereikt hebt, als hier ook waardering voor op te leren brengen. De ‘Gratitude Journal’ – of ‘dankbaarheidsdagboek’ – is een van de voornaamste oefeningen om dat te kunnen doen; door iedere dag voor jezelf op papier te zetten waar je allemaal dankbaar voor bent, krijg je niet alleen meer waardering voor jezelf en anderen, maar ook meer mentale veerkracht. Zo bleek uit onderzoek gedaan onder Vietnam veteranen met PTSS dat het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek leidde tot een beter zelfbeeld en meer gevoelens van geluk. Als het voor een oorlogsveteraan met PTSS werkt, wat zou het oefenen van dankbaarheid dan wel niet doen voor een diëter die denkt dat zij niet snel genoeg afvalt?

 

Mindfulness, meditatie, innerlijke dialoog, visualisatie en dankbaarheid… De 5 mentale trainingsvormen die iedereen die af wilt vallen of gezonder wilt worden zou moeten doen. Ik hoop dan ook dat met de bovenstaande tekst je interesse gewekt is, en ik jou heb kunnen motiveren tot het toepassen van deze oefeningen óf – als je er verder niet bekend mee bent – het zoeken van meer informatie. Mocht je meer willen weten over de toepassing van deze trainingsvormen met betrekking tot afvallen en gezonder worden, dan mag je ook altijd met mij contact opnemen! Succes…